Cele mai citite
 


Emil Boc: Amenzi de un milion de euro, în urma controalelor efectuate pentru eliminarea muncii la negru
miercuri, 11 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Valoarea amenzilor acordate, în perioada 2-9 mai, în urma controalelor efectuate pentru eliminarea muncii la negru, a ajuns la aproape un milion de euro, respectiv circa 3,742 milioane lei, a declarat, luni ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc.
"În urma Aplicării Codului Muncii, în săptămâna 2 - 9 mai, s-au înregistrat 3.065 de controale pentru a identifica cazurile de muncă la negru şi au fost aplicate amenzi în valoare de circa un milion de euro', a anunţat, luni, primul-ministru Emil Boc, care deţine şi postul de ministru interimar al Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.
Premierul susţine că, în aceeaşi perioadă, au fost încheiate 102.870 de noi contracte de muncă, ceea ce înseamnă că peste 102.000 de persoane au astăzi un salariu, au degrevat bugetul asigurărilor sociale şi contribuie la sistemul de pensii şi sănătate.
Potrivit ministrului interimar al Muncii, scopul Codului Muncii este în primul rând acela de eliminare a muncii la negru şi de creare de noi locuri de muncă.
Cele mai multe contracte noi de muncă s-au încheiat în construcţii - 22.000, în comerţul cu ridicata şi amănuntul - 20.000, în industria prelucrătoare - 20.000, în transporturi - 5.000 şi în agricultură - 4129. Alte contracte au fost încheiate în domenii precum sănătate, asistenţă socială, spectacole, extracţie, activitate de gospodărire comunală, bunuri şi servicii.
Premierul a anunţat că aceste controale mixte, formate din reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Inspecţiei Muncii şi Gărzii Financiare vor continua în mai şi iunie pentru o aplicare riguroasă a legii şi pentru a pune capăt evaziunii fiscale şi muncii la negru.
'Orice persoană care prestează muncă la negru trebuie să ştie că nu are protecţie şi că nu merită să lucreze în acest sistem. Amenda pentru un angajator care lucrează cu muncă la negru este de 10.000 lei, astfel încât este mai rentabil pentru acesta să încheie un contract de muncă', a precizat primul-ministru Emil Boc.
Modificările aduse Codului Muncii, care au intrat în vigoare la 1 mai, prevăd sancţiuni mai aspre şi mai numeroase, în special pentru munca la negru.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, Marilena Balabuti, dacă până la acestă dată munca fără forme legale se sancţiona cu amendă contravenţională de la 3.000 de lei la 4.000 de lei, începând cu 1 mai, prin modificările aduse Codului Muncii, amenda contravenţională este de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru angajatorii care folosesc până la cinci persoane fără forme legale. Aceasta a arătat că angajatorii care folosesc mai mult de 5 persoane fără forme legale de muncă săvârşesc o infracţiune sancţionabilă cu amendă penală sau închisoare de la 1 la 2 ani.
Pentru prima dată, nu numai angajatorul ci şi persoana care lucrează fără forme legale este sancţionată. Aceasta este pasibilă de o amendă contravenţională de la 500 la 1.000 lei.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE/Emil Boc: Amenzi de un milion de euro, în urma controalelor efectuate pentru eliminarea muncii la negru Valoarea amenzilor acordate, în perioada 2-9 mai, în urma controalelor efectuate pentru eliminarea muncii la negru, a ajuns la aproape un milion de euro, respectiv circa 3,742 milioane lei, a declarat, luni ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc.
Premierul Emil Boc va participa, în perioada 23-24 noiembrie, la Ierusalim, la reuniunea interguvernamentală româno-israeliană Bucureşti, 22 nov /Agerpres/ Primul-ministru Emil Boc şi o delegaţie guvernamentală din care vor face parte mai mulţi membri ai Executivului se vor deplasa în Statul Israel în perioada 23-24 noiembrie 2011, pentru a participa la lucrările şedinţei interguvernamentale româno-israeliene, care se va desfăşura...
Emil Boc şi omologul său israelian, B. Netanyahu, au semnat Declaraţia comună privind priorităţile colaborării bilaterale Premierul Emil Boc şi omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, au semnat, joi o Declaraţie comună a celor două Cabinete privind priorităţile cooperării bilaterale pe termen scurt şi mediu.
Emil Boc:Va mai dura ceva timp până când creşterea economică se va resimţi şi în buzunarele românilor Primul ministru Emil Boc a subliniat, vineri, că ieşirea din recesiune economică va avea efecte în privinţa nivelului de trai al românilor după încă o perioadă de timp.
Premierul Boc: Dacă încurajăm sărăcia şi mâna întinsă, ne vom scufunda cu toţii Bucureşti, 10 mar /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a afirmat, joi seară, că viitorul Cod al muncii va descuraja 'sărăcia şi mâna întinsă', prin faptul că introduce criteriile de performanţă în cazul concedierilor colective de personal şi va combate munca fără forme legale.
Emil Boc: Există probleme cu măririle de 15% în spitalele unde nu s-a făcut reformă Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Problemele cu spitalele unde nu s-a aplicat mărirea de salarii de 15% în luna ianuarie pentru angajaţi s-au constatat în cazul acelor unităţi sanitare care nu au făcut reforma solicitată din iulie 2010 privind alocarea a 70% din buget pentru salarii, a declarat, miercuri...