Cele mai citite
 


Ministrul Baconschi: Buna relaţie româno-elveţiană poate fi consolidată inclusiv prin migraţia forţei de muncă
miercuri, 11 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cifra muncitorilor români interesaţi să muncească în Elveţia este mică, prezenţa specialiştilor români pe piaţa elveţiană fiind cerută de companiile de acolo, iar buna relaţie româno-elveţiană poate fi consolidată inclusiv prin migraţia forţei de muncă, temă asupra căreia nu trebuie "inventate false pericole", a declarat, marţi, ministrul de externe, Teodor Baconschi, cu ocazia evenimentului de celebrare a centenarului stabilirii relaţiilor diplomatice între cele două ţări.
"Le spunem prietenilor noştri elveţieni că cifrele sunt mici, companiile de fapt cer prezenţa unor specialişti români şi deci trebuie să avem o comunicare cât mai bună pentru a nu inventa false pericole şi pentru a consolida, inclusiv prin migraţia forţei de muncă, buna relaţie româno-elveţiană", a spus şeful diplomaţiei, întrebat fiind de jurnalişti asupra deciziei de săptămâna trecută a Guvernului elveţian de a extinde restricţiile pe piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari.
El a adăugat că subiectul liberalizării complete a accesului muncitorilor români pe piaţa elveţiană este pe agenda dialogului bilateral, în cadrul căruia trebuie însă apreciate şi alte aspecte "mai mult decât încurajatoare" cum ar fi faptul că în 2009, printr-un referendum, Elveţia a ridicat vizele pentru români şi bulgari, dar şi dialogul politic, cooperarea în cadrul UE, stimularea investiţiilor şi oferirea de guvernul elveţian României a ajutorului nerambursabil de 181 milioane de franci elveţieni pentru reducerea decalajului dintre ţara noastră şi celelalte ţări membre UE.
La rândul său, ambasadorul elveţian la Bucureşti, Livio Hurzeler, a arătat că Elveţia a încheiat acorduri de liberă circulaţie şi eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii cu ţările mai vechi ale UE, ceea ce a adus un aflux important de emigranţi, în special din Germania, iar în prezent "pur şi simplu nu mai sunt locuri de muncă". Pe de altă parte, el a recunoscut că în anumite sectoare, cum ar medicina şi IT, este nevoie de medici şi informaticieni români, însă cotele stabilite pentru aceste domenii nu vor putea fi mărite pentru următorii doi ani.
Potrivit ambasadorului Hurzeler, Elveţia nu are o piaţă a muncii disponibilă pentru acei muncitori care nu sunt înalt specializaţi şi nu se doreşte nici o creştere a ratei şomajului. "Nu avem mari pieţe în agricultură, în domeniul construcţiilor, ca în Spania şi Italia", a spus el, precizând însă că în Elveţia lucrează un mare număr de români muzicieni şi cercetători în domenii ca matematica şi fizica. "Trei din patru maeştri de concert din orchestrele elveţiene sunt români", a menţionat el.
De asemenea, oficialul elveţian s-a declarat surprins să afle că perioada tranzitorie în care Elveţia poate menţine restricţiile se încheie în 2014, el fiind convins că este în 2016. "2014?! Da, va trebui să verific această dată", a declarat presei ambasadorul Hurzeler.
La rândul său, Helene Budliger Artieda, secretar de stat în Departamentul Federal Elveţian al Afacerilor Externe, prezentă la Bucureşti cu această ocazie, a declarat că Elveţia are interesul de a coopera cu autorităţile române în domeniul migraţiei, fiind o ţară în care 20% din populaţie este originară din străinătate.
Conform Tratatului de Aderare a României, ratificat în statele membre UE, există până în 2014 o perioadă de tranziţie în care fiecare stat membru face o evaluare de etapă şi liberalizează gradual accesul muncitorilor români pe piaţa muncii. Uniunea Europeană are un acord cu Confederaţia Elveţiană, care nu este stat membru, dar s-a angajat să liberalizeze complet accesul românilor pe piaţa muncii tot până în 2014.
Elveţia a extins săptămâna trecută, pe 4 mai, restricţiile asupra bulgarilor şi românilor care vor să muncească în acest stat. Guvernul elveţian a anunţat că va continua să impună limite asupra numărului de cetăţeni din cele două state din Europa de Est care pot obţine permise de rezidenţă temporară sau permanentă. Accesul pe piaţa muncii din Elveţia rămâne restricţionat cel puţin până în 31 mai 2014, afectând persoanele care vor să lucreze în construcţii, curăţenie, pază sau agricultură.
Aprecierea francului elveţian şi cererea ridicată pentru forţa de muncă au făcut din Elveţia o destinaţie atractivă pentru cetăţenii altor state europene. Rata şomajului în Elveţia a fost de 3,4% în martie. AGERPRES/(A-Marius Frăţilă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
UE va autoriza miercuri Spania să limiteze intrarea românilor pe piaţa muncii (surse comunitare) Spania ar putea restricţiona din nou intrarea românilor care vin să lucreze. Potrivit unor surse comunitare, Comisia Europeană va autoriza miercuri Spania să reintroducă permisele de muncă pentru cetăţenii români, neîngrădiţi acum după eliminarea lor în 2009. Madridul avea nevoie de avizul comunitar...
Vosganian: Industria şi exportul, cele două sectoare economice care merg ceva mai bine (interviu) Preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi Finanţelor, a acordat, la sfârşitul săptămânii, un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care a apreciat că informatizarea sistemului fiscal ar fi "lovitura mortală" dată fenomenului...
Sănătate pentru ţările sărace:Proiect al organizaţiilor neguvernamentale din opt ţări europene, printre care şi România Organizaţii ale societăţii civile din opt ţări membre ale UE - România, Italia, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Germania şi Olanda - au demarat un proiect finanţat de Uniunea Europeană ce are drept scop să contribuie la asigurarea unei prezenţe durabile şi unui personal medical adecvat la nivel...
Ion Jinga: România are nevoie ca lucrătorii săi să rămână acasă (presă) România consideră Marea Britanie unul dintre cei mai de încredere parteneri, prieteni şi aliaţi din Europa. Cooperarea dintre România şi Regatul Unit progresează rapid, stimulând comerţul bilateral, afacerile şi investiţiile, alături de întărirea schimburilor culturale şi pe linie de educaţie, notează...
EXCLUSIV Peste 50.000 de români au plecat la muncă în străinătate, în primul trimestru Peste 50.000 de români au plecat la muncă în străinătate în primele trei luni din 2011, potrivit evidenţelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).