Cele mai citite
 


Medicii recomandă consumul de alimente uşor digerabile pe timpul verii
vineri, 17 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Hidratare
 

Bucureşti, 17 iul /Agerpres/ - Persoanele care au probleme cu excesul de greutate şi cu una dintre consecinţele acestuia - boala de reflux gastro-esofagian (adică ''arsuri'' sau întoarcerea acidităţii stomacale spre esofag) - pot atenua aceste neplăceri în timpul verii, consumând alimente mai uşor digerabile (fructe, legume, zarzavaturi proaspete sau fierte), a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni.

"Lactatele pot fi folositoare dacă nu avem intoleranţă (diaree, balonare) la lactoza din laptele dulce. Trebuie acordată o mare atenţie băuturilor gazoase, pe care de multe ori le consumăm spre a ne hidrata, şi dulciurilor refrigerate (îngheţată) pe care o putem consuma în exces.Totuşi, pentru hidratare sunt de preferat băuturile neacidulate'', a spus specialistul.

Potrivit acestuia, persoanele care au tendinţă de constipaţie pot ameliora această afecţiune prin consum de legume şi zarzavaturi bogate în celuloză. Legumele la grătar sau budincile de varză, conopidă sunt cele recomandate.

''Este binecunoscut necesarul de hidratare şi constat cu bucurie că mulţi oameni au înţeles corect recomandările medicale pe timp călduros, având mereu la ei o sticluţă cu apă. Apa este utilă şi tubului digestiv - colonului - pentru a asigura un tranzit corect", a explicat medicul gastroenterolog.

Acesta a atras atenţia asupra bolilor diareice care apar în perioada estivală şi care constituie o reală problemă.

"Trebuie categoric să evităm consumul legumelor şi fructelor nespălate bine. Nu trebuie nici să exagerăm, căci fructele ţinute mult timp în apă îşi pierd o bună parte din conţinutul de vitamine. Legumele se pot altera la căldură mare şi dacă vedem roşii pălite, storcite sau moi este bine să nu le consumăm. Lactatele se alterează uşor, la fel îngheţata, deci trebuie să fim atenţi de unde le cumpărăm. Ne gândim oare atunci când cumpărăm ouă de la o prăvălie din stradă că la 35 de grade poate fi perfect să consumăm puişori clociţi deja? Trebuie să cumpărăm numai din magazinele care au climatizare şi refrigeratoare'', a atras atenţia prof. dr. Mircea Diculescu.

Specialistul a mai subliniat că un pericol poate fi şi consumul de carne tocată, precum cea folosită la prepararea micilor, care de multe ori nu este de cea mai bună calitate, dar şi modul în care aceste produse sunt pregătite - mulţi comercianţi folosesc resturi alterate, reprocesate. Peştele, de asemenea, se alterează extrem de repede. Medicul a mai atras atenţia că spălatul pe mâini este o regulă importantă, pentru a nu transforma un concediu sau un week-end într-un coşmar provocat de o enterocolită.

''Putem să avem greţuri, vărsături şi febră, precum şi diaree. Nu e greu de ţinut minte că un aliment poate să conţină el însuşi bacterii şi că simptomele apar după multe ore, dar anumite bacterii îşi descarcă toxinele în alimentul alterat şi simptomele apar mult mai repede, în câteva minute", a precizat prof. dr. Diculescu.

El a avertizat că păstrarea fie a toxinelor, fie a bacteriior nocive în interiorul tubului digestiv reprezintă un lucru foarte rău, de aceea organismul le elimină - prin vărsături sau diaree.

"Nu este neapărat rău dacă o persoană varsă alimentul alterat - nu sunt întotdeauna potrivite antivomitivele, şi poate să fie periculos să folosim medicamente ce paralizează tranzitul intestinal. Există o serie de medicamente care absorb toxinele şi bacteriile (un fel de argile) şi de multe ori medicamente dezinfectante intestinale (antibiotice) pot fi folositoare. Hidratarea după asemena episoade este obligatorie şi urgentă. Dacă fenomenele nu se remit la măsurile 'băbeşti', este obligatorie prezentarea la medic'', a subliniat prof. dr. Diculescu.

În ceea ce priveşte ficatul, şi acesta poate fi ''prieten sau duşman'' în timpul verii.

"Dacă o persoană are ficat gras (steatoză hepatică) nu este o dramă, aceasta fiind urmarea unui consum nu prea cumpătat de băuturi alcoolice sau unui consum excesiv de grăsimi şi dulciuri, pentru că ficatul le transformă şi pe acestea în grăsimi). Trebuie să profităm de fructele şi legumele pe care vara le găsim din belşug şi să le cumpărăm chiar de la producători! Vara, secreţia de acid clorhidric este mai scăzută, unii zic că lichidele mai diluează sucurile digestive şi nu ne mai este aşa foame. Mulţi dintre noi slăbim vara şi ne îngrăşăm iarna", a spus specialistul. Medicul a atras atenţia şi asupra modului de hidratare, spunând că hidratare nu înseamnă ''un şpriţ de vară''.

"Dacă înţelegem prin hidratare un 'şpriţ de vară' şi apoi încă unul sau o bere şi încă una, vom aduce calorii din belşug. Alcoolul slab stimulează puternic aciditatea stomacală şi nu am făcut nimic, ba chiar se poate ajunge la pancreatită acută - o boală extrem de frecvent fatală'', a avertizat prof. dr.Mircea Diculescu. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gheorghe Mencinicopschi: Pe caniculă trebuie să mâncăm mai multe fructe şi legume În perioada de caniculă alimentaţia trebuie să fie săracă în grăsimi şi dulciuri, a declarat vineri pentru AGERPRES prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Fructe, legume şi peşte pentru prevenirea cancerului de colon (studiu) Obiceiurile alimentare joacă un rol cheie în prevenirea cancerului de colon, carnea roşie trebuind să lipsească pe cât posibil din alimentaţie. Acest lucru nu înseamnă că este exclusă carnea, însă trebuie limitat pe cât posibil consumul ei, în cadrul unui regim alimentar echilibrat.
Sanatate, alimentatie, fructe si legume Stiati ca? http://facebook.com/CuriosityLand
Ce este indigestia ? Sub aceasta denumire generoasa se ascund o suita de afectiuni foarte polimorfe cu cauze variate, cu manifestari diverse, cu evolutie si grad de gravitate diferite si cu o larga paleta de remedii terapeutice, ce au in comun degradarea actului fiziologic complex reprezentat de digestie si suferinta...
SUA: Legume şi fructe, pe reţetă, pentru persoanele supraponderale din familii defavorizate Medicii de la două clinici din New York - Harlem Hospital şi Lincoln Medical Center - au început de la 24 iulie să prescrie pacienţilor lor supraponderali sau obezi, din familii cu venituri reduse, reţete pentru fructe şi legume, a relatat Fox News, citând Health News din Florida.
Consumul de legume şi fructe proaspete înseamnă sănătate pentru tinere (studiu) Tinerele care consumă fructe şi legume proaspete în cantităţi mari când au în jur de 20 de ani îşi păstrează în bune condiţii arterele şi îşi reduc cu 40% riscul de ateroscleroză la vârsta adultă, arată un studiu apărut vineri şi menţionat de AFP.