Cele mai citite
 


Ceasul biologic al femeilor este diferit de al bărbaţilor (studiu)
joi, 12 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Endocrinologie
 

O echipă de cercetători americani, în colaborare cu unul de la Inserm (Franţa), arată că ceasul biologic al femeilor înaintează mai repede decât al bărbaţilor, diferenţa putând explica de ce femeile au tendinţa să se trezească şi să se culce mai devreme, relatează AFP.

Atribut indispensabil existenţei tuturor organismelor vii, ceasul biologic (bioritmul sau ritmul circadian) permite sincronizarea cu o zi de 24 de ore, definită prin alternanţa zi/noapte. Toate funcţiile biologice principale sunt controlate de acest sistem: ciclul veghe-somn, sistemele cardiovascular, digestiv şi imunitar, dar şi secreţiile hormonale, performanţele cognitive, etc.

Viteza ceasului nu este aceeaşi la toate speciile. La om, creierul o stabileşte între 23h30 şi 24h30. În fiecare zi, ciclul lumină-întuneric corectează, în funcţie de fiecare individ în parte, avansul sau întârzierea faţă de durata zilei de 24 de ore.

Cercetători de la Harvard Med School din Boston (SUA) au măsurat lungimea ciclului ceasului circadian la 52 de femei şi 105 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 74 de ani. Participanţii la test au fost observaţi între două şi şase săptămâni, într-un mediu special, în absenţa informaţiilor despre timp, pentru a determina viteza ciclului ceasului lor biologic.

În colaborare cu Claude Gronfier, de la Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală (Inserm), echipa americană a arătat că ceasul biologic al femeilor este mai rapid decât cel al bărbaţilor: durata ciclului circadian la femei este, în medie, mai scurt cu şase minute decât la bărbaţi. Cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile au şanse de 2,5 ori mai mari decât bărbaţii să aibă un ritm circadian sub 24 de ore. Este un decalaj faţă de durata zilei care necesită 'potrivirea' zilnică a ceasului.

'Acest rezultat ar putea explica de ce femeile se trezesc de obicei mai devreme', spune Claude Gronfier: dacă nu are loc efectiv 'potrivirea' ceasului, ceasul femeilor o ia înainte zilnic, iar ele simt nevoia să se culce şi să se trezească ceva mai devreme decât în ajun. Desincronizarea între ora biologică şi ora reală de culcare poate explica şi de ce insomnia afectează mai mult femeile decât bărbaţii, potrivit cercetătorului.

Rezultatele acestui studiu au apărut online pe site-ul revistei americane PNAS.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un grup de cercetători confirmă legătura dintre decesele provocate de aritmie şi ceasul biologic Un grup de cercetători a confirmat existenţa unei legături între decesele subite cauzate de problemele de ritm cardiac şi ceasul biologic care reglează organismul mamiferelor, punând în evidenţă un prim mecanism molecular, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista de specialitate Nature, preluat...
O singură noapte fără somn poate afecta serios genele legate de ritmul circadian al organismului Genele care controlează ceasul biologic celular sunt afectate chiar şi după trecerea unei singure nopţi fără somn, ceea ce poate duce la declanşarea unor boli grave, conform unui studiu realizat de cercetători suedezi de la Universitatea Uppsala şi de la Institutul Karolinska, ce este publicat în ultimul...
În diabet este implicată şi reglarea ceasului biologic Tulburările de somn cresc riscul dezvoltării unui diabet: s-a stabilit că o genă care joacă un rol esenţial în reglarea ceasului biologic este implicată în forma cel mai des întâlnită a bolii, arată un studiu franco-britanic, citat de Le Point.
SUA: Test de sânge prin care s-ar putea descoperi autismul la copii de la un an Cercetători americani au anunţat că au dezvoltat un test de sânge pentru diagnosticarea autismului la copii de la vârsta de un an. În Franţa există aproape 30.000 copii afectaţi de o formă sau alta de autism, menţionează maxisciences.com.
SUA: Nou tratament promiţător împotriva bolilor parazitare Cercetători americani au identificat un nou tratament care ar putea fi eficient în combaterea unor boli parazitare care provoacă peste 50.000 de decese anual, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, citat de agenţiile EFE şi AFP.
Vaccin experimental împotriva melanomului, în curs de cercetare în SUA Un vaccin foarte personalizat, care poate stimula un răspuns imun din partea persoanelor cu melanom avansat, a fost descoperit de un grup de cercetători americani, care au publicat un studiu preliminar pe această temă în revista Science, informează online health.usnews.com.