Cele mai citite
 


Cel puţin 1,3 milioane de oameni mor anual în accidente rutiere pe mapamond (OMS)
miercuri, 11 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Geneva, 11 mai /Agerpres/- Cel puţin 1,3 milioane de oameni îşi pierd viaţa anual şi alte între 20 şi 50 de milioane sunt rănite în accidente rutiere la nivel mondial, potrivit unui bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dat publicităţii miercuri, 11 mai, cu ocazia lansării unui program internaţional ambiţios, 'Un deceniu de acţiuni pentru siguranţa rutieră', la iniţiativa Rusiei, relatează ITAR-TASS.
Potrivit experţilor OMS, nevoia de măsuri urgente la nivel mondial este confirmată de statisticile triste - accidentele în trafic reprezintă una din cele trei cauze de deces ale persoanelor cu vârste cuprinse între 5 şi 44 de ani, iar dacă ne referim la grupa de vârstă între 15 şi 29 de ani, atunci aceasta este principala cauză de deces.

În plus, atrag atenţia experţii, pagubele economice provocate de accidentele rutiere în lume se ridică la 500 miliarde de dolari pe an. Fără o acţiune coordonată, avertizează OMS, numărul victimelor pe drumurile din lume ar putea ajunge la 1,9 milioane, iar către 2020 la 2,3 milioane de oameni.

Obiectivului programului privind siguranţa rutieră preconizat pentru un deceniu este de a salva circa 5 milioane de vieţi omeneşti şi de a proteja de accidente alte 50 milioane - după cum a explicat, într-o conferinţă de presă la Geneva, şeful Departamentului OMS pentru prevenirea accidentărilor şi a violenţei (Department of Injuries & Violence Prevention), Etienne Krug.

În cadrul programului 'Un deceniu de acţiune pentru siguranţa rutieră' eforturile se vor orienta spre diferite domenii, între care o infrastructură mai sigură pentru participanţii la trafic, dotarea autoturismelor cu sisteme de securitate de bază, campanii pentru schimbarea atitudinii conducătorilor auto faţă de viteza mare şi consumul de alcool la volan. Accentul va fi pus pe îmbunătăţirea legislaţiei naţionale, în special în ţările cu venituri mici şi medii.

În ceea ce priveşte fondurile pentru finanţarea programului, Krug a spus că dacă ar fi posibil de instituit o taxă de 2 dolari la fiecare maşină nouă vândută în lume, acest lucru ar angrena fonduri de ordinul a 140 milioane de dolari anual. 'Siguranţa rutieră este domeniul sănătăţii publice care se finanţează cel mai puţin, în ciuda faptului că măsurile de prevenire sunt rentabile', a mai spus expertul OMS, care adaugă că, potrivit calculelor organizaţiei, fiecare dolar investit ar putea aduce un beneficiu de 25 de dolari.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bilanţ DSU: Aproape 8 milioane de români au beneficiat anul trecut de asistenţă în situaţii de urgenţă Aproape 8 milioane de români au beneficiat, în anul 2015, de asistenţă din partea structurilor coordonate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit bilanţul activităţii prezentat joi de secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
Suceava: Autosanitarele SJA în stare de degradare avansată şi insuficiente Autosanitarele Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Suceava sunt insuficiente, iar majoritatea se află într-o stare tehnică de degradare avansată, ceea ce face să apară situaţii în care se defectează în drum spre urgenţe, a declarat presei, marţi, directorul tehnic al SJA Suceava, Emil Filipescu.
OMS: 1,25 milioane de persoane decedate în accidente rutiere în 2013 Accidentele rutiere au cauzat moartea a 1,25 milioane de persoane în 2013, iar şoselele africane rămân cele mai periculoase, relevă un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dat luni publicităţii la Geneva, informează AFP.
Leziunea măduvei spinării are un puternic impact asupra vieţii pacienţilor Persoanele care suferă de o dizabilitate din cauza unei leziuni a măduvei spinării prezintă un risc de două până la cinci ori mai mare de a deceda prematur în ţările cu venituri mici şi mijlocii, potrivit unui raport al OMS privind situaţia persoanelor care au suferit astfel de leziuni. Este vorba de...
OMS: Europenii, cei mai mari consumatori de alcool din lume Europenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, în condiţiile în care beau echivalentul a 12,5 litri de alcool pur pe an, sau aproape trei pahare de vin pe zi, potrivit unui raport dat publicităţii miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Comisia Europeană, informează Reuters...
Thailanda: 442 de persoane decedate în accidente rutiere în perioada Anului Nou tradiţional Un număr de 442 de de persoane au murit şi 3.657 au fost rănite în accidente rutiere în Thailanda în perioada Anului Nou tradiţional, a anunţat luni guvernul de la Bangkok, citat de DPA.