Cele mai citite
 


Drogurile noi s-au înmulţit 'fără precedent' în Europa (raport)
joi, 12 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi Europol, oficiul de poliţie al Uniunii Europene, au atras miercuri atenţia asupra înmulţirii 'într-un ritm fără precedent' a drogurilor noi pe piaţa europeană, într-un raport comun publicat miercuri la Lisabona şi preluat de AFP.
În 2010, un număr record de 41 noi droguri au fost oficial semnalizate de OEDT şi Europol, subliniază acest raport, care precizează 'că este vorba de cel mai mare număr de substanţe psihoactive înregistrat vreodată într-un an'.

În 2009, OEDT şi Europol au înregistrat 24 de noi droguri, comparativ cu 13 în 2008, conform documentului publicat în cadrul Forumului de experţi internaţionali asupra noilor droguri care are loc la Lisabona până joi.

Printre acest noi droguri se numără canabinoizi de sinteză, cunoscuţi sub numele de 'spice', catinone de sinteză, derivaţi sintetici de medicamente (precum ketamina sau penicilina), precum şi substanţe de origine vegetală.

În cadrul fenomenului 'Spice', 11 noi canabinoizi de sinteză au fost semnalaţi în 2010, ceea ce ridică la 27 numărul înregistrat al acestor produse, împotriva cărora 16 ţări europene au luat măsuri legale.

Uniunea Europeană a decis de asemenea, în luna decembrie, să nu mai permită comercializarea mefedronei, derivată dintr-o catinonă de sinteză, însă, conform raportului, alţi 15 derivaţi ai acestui alcaloid la origine prezent în catinone au fost semnalaţi în 2010.

OEDT şi Europol constată în raport că un mare număr de noi compuşi sintetici care scapă reglementărilor sunt comercializaţi pe internet sub formă de 'substanţe euforizante legale', unele putând prezenta riscuri grave sau chiar fatale, precum dereglări ale ritmului cardiac sau psihoze severe.

"Dat fiind ritmul evoluţiei în acest domeniu, este important să anticipăm provocările", a precizat, într-un comunicat, directorul OEDT Wolfgang Goetz. El a insistat asupra necesităţii de 'căutare activă a noilor compuşi în vederea studierii lor' şi pentru 'îmbunătăţirea capacităţilor de investigare în domeniul medicinei legale şi a cercetării la scară europeană'.

În opinia directorului Europol, 'emergenţa substanţelor euforizante legale a devenit un element cheie al fenomenului drogurilor în Europa', în contextul în care 'reţelele de crimă organizată sunt tot mai active în producerea şi distribuirea de droguri legate de ecstasy'.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Criza economică ameninţă eforturile de combatere a consumului de droguri în Europa (raport) Lisabona, 10 nov /Agerpres/ - Criza economică şi austeritatea bugetară ameninţă eforturile de combatere a drogurilor, generând îngrijorare în legătură cu creşterea consumului la persoanele defavorizate, afirmă Observatorul European pentru droguri şi toxicomanie /OEDT/ în raporul anual publicat miercuri...
Noile droguri, provocarea deceniului pentru Europa (raport OEDT) Apariţia de noi droguri, unele vândute pe Internet ca substanţe legale, constituie "provocarea deceniului" căreia trebuie să îi dea răspuns Europa, atrage atenţia Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), în raportul său anual prezentat marţi la Lisabona - informează AFP.
Cel puţin 85 de milioane de europeni au consumat în viaţa lor un drog ilegal (raport) Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, respectiv un sfert din populaţia adultă a Europei. În România, mai puţin de un adult din zece a consumat droguri pe parcursul vieţii, spre deosebire de ţări precum Danemarca, Franţa şi Marea Britanie...
Drogurile consumate în Europa, din ce în ce mai nocive, potrivit unui raport OEDT Drogurile consumate în Europa sunt din ce în ce mai nocive pentru sănătate, potrivit unui raport anual difuzat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), relatează AFP.
Raport OEDT: România, ţara cu prevalenţa cea mai mică la consumul de cocaină, canabis şi ecstasy România este ţara europeană cu prevalenţa cea mai redusă în ceea ce priveşte consumul de cocaină, canabis şi ecstasy, atât referitor la consumul în ultimul an, cât şi la cel în ultima lună, relevă raportul publicat marţi la Lisabona de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT).
Raport ANA: Consumul de canabis este cel mai extins din punct de vedere teritorial în România Consumul de canabis este cel mai extins din punct de vedere teritorial în România, în 21 de judeţe, dar cu valori relativ mici faţă de 2012, relevă raportul Agenţiei Naţionale Antidrog. Substanţele noi psihoactive sunt prezente în 20 de judeţe.