Cele mai citite
 


Sibiu: Pentru prima dată, sibienii îşi pot face ecografii 4D gratuite, într-un spital de stat
joi, 12 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pentru prima dată, pacienţii din judeţul Sibiu au posibilitatea, începând de miercuri, să îşi facă ecografii 4D, gratis, dacă sunt internaţi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde a fost adus cel mai performant ecograf Doppler din spitalele de stat din judeţ, a anunţat, la inaugurare, directorul spitalului, dr. Adrian Şanta.
"Acest ecograf este singurul şi primul din Spitalul Judeţean Sibiu capabil să facă analize ultrasonografice de prim rang. Poate cel mai important lucru e că ecograful va fi un preţios instrument de diagnostic al pacienţilor noştri", a spus dr. Adrian Şanta.
El a arătat că, practic, aproape toţi pacienţii spitalului ar putea avea nevoie de ecografia 4D, precizând că un pacient care este internat şi are asigurările medicale plătite nu va achita niciun leu pentru această investigaţie medicală.
"Se poate folosi de către secţiile de Medicală, pentru fibrogastroscopie, la Boli contagioase, la pacienţii cu hepatite virale, la Oncologie, pentru depistarea tuturor tipurilor de tumori. Cardiologii vor avea nevoie, urologii pot explora tumorile renale cu substanţa de contrast, chirurgia plastică şi reparatorie va folosi aparatul. De asemenea, medicii de la Neonatologie pot folosi ecografia 4D, pentru că ne putem uita în capul bebeluşilor fără niciun pericol. Şi secţiile de Oftalmologie şi Fizio s-au arătat interesate să facă ecografii 4D", a arătat directorul spitalului.
Faţă de alte radiografii sau tomografii, unde pacienţii sunt expuşi la raze X, ecografia 4D este complet neagresivă, având avantajul că foloseşte doar ultrasunetele. Practic, pacientul este aşezat pe un pat, iar medicul îi face ecografia 4D fără a-i introduce nimic în organism. Pentru ecografiile 4D, este bine de ştiut că substanţele de contrast folosite nu sunt periculoase.
"Se ştie că substanţă de contrast se foloseşte şi la tomograf, dar acelea sunt substanţe care conţin şi elemente potenţial letale. Unu din 10.000 de oameni poate muri din cauza substanţei de contrast. Tomograful şi radiologia tradiţională sunt radiante, iată că din acest moment la Spitalul Clinic Judeţean din Sibiu putem face examinări cu substanţă de contrast ecografică complet neagresivă pentru pacient şi fără radiaţii X. Este un pas extraordinar înainte", a explicat dr. Adrian Şanta.
Directorul spitalului sibian consideră că un alt mare avantaj al noului aparat este faptul că medicii vor putea stabili care este gradul de fibroză al unui ficat, fără să mai facă puncţie bioptică.
Şi pacientele care sunt suspectate că au tumori mamare pot cere ecografie 4D, pentru că aceasta stabileşte şi mai bine dacă tumoarea este malignă sau nu, printr-o tehnică neinvazivă.
Noul ecograf 4D va fi folosit anual şi de alţi 130 de medici din România, care vin să se specializeze în Centrul de formare în ultrasonografie de la Sibiu.
"Acum le putem arăta acestor medici ce este ecografia de azi. Până acum le-am arătat ce este ecografia de ieri", a susţinut dr. Adrian Şanta.
Conform acestuia, noul ecograf va fi un instrument foarte bun pentru cercetarea medicală, ceea ce va atrage bani la spitalul sibian, cu care se va cumpăra substanţa de contrast necesară unor ecografii.
În prezent, pentru o ecografie 4D cu substanţă de contrast este nevoie în medie de un flacon de lichid, care costă 250 de lei.
Ecograful 4D a fost dat în custodie Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu de către Universitatea "Lucian Blaga" din oraş. Ecograful a costat peste 500.000 de lei, banii fiind obţinuţi de la Fondul Social European, printr-un proiect de cercetare făcut de profesorii sibieni.
"Din punctul meu de vedere, prioritatea numărul unu într-un stat este sănătatea. În Finlanda se investeşte în sănătate fără limite. Bugetul sănătăţii aici este fără limite. Eu când aud că s-au terminat banii de la buget şi nu mai avem bani pentru sănătate mă rog să nu apuc să ajung prin spitale", a declarat, la inaugurarea noului ecograf, prof. univ. dr. Constantin Oprean, rectorul Universităţii "Lucian Blaga".
În judeţul Sibiu mai există un singur ecograf 4D, la o clinică privată. În Ardeal, ecografe 4D mai sunt la Cluj-Napoca şi la Târgu Mureş.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiul Sibiu deţine cel mai are număr de ecografe - 19 -, din care cinci sunt în Secţia de radiologie, patru la Cardiologie şi la Obstetrică Ginecologie, două la Unitatea de Primiri Urgenţe şi câte unul în secţiile Medicală, Urologie, ATI şi Chirurgie. AGERPRES/(A, AS - Isabela Paulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sibiu: Ecograf de ultimă generaţie, donat Spitalului Judeţean Universitatea de stat "Lucian Blaga" din Sibiu a donat luni Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş un ecograf Doppler color, de ultimă generaţie, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Noua Unitate de Primiri Urgenţe din Târgu Mureş ar putea fi inaugurată în luna septembrie Noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) de la parterul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş ar putea fi inaugurată în luna septembrie, cu 11 luni de întârziere, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Mureş, Alexandru Petru Frătean.
UMF Târgu Mureş a lansat campania 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul 'Zilelor inimii' Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea campaniei 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul evenimentelor 'Zilelor inimii', organizate în colaborare cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Ca...
Polisano pariaza pe Bucuresti! - Medici de top si cu experienta vasta se alatura echipei Incepand cu aceasta luna, Clinicile Polisano isi dubleaza echipa de cadre medicale fata de anul precedent, ajungand la aproximativ 100 de angajati in cele doua centre din Cuza Voda si Anchor Plaza. Clinicile si-au extins de asemenea si serviciile medicale oferite, acoperind in prezent un numar...
La Spitalul Grigore Alexandrescu va funcţiona cea mai mare clinică de chirurgie cardiovasculară pediatrică La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a început construcţia celei mai mare clinici de chirurgie cardiovasculară pediatrică care va intra în funcţiune anul viitor.
Aproape 90 % din cazurile cu boala Lyme din România, depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean Sibiu Aproape 90% din totalul cazurilor cu boala Lyme sau borelioză din acest an, din România, au fost depistate numai în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, acesta fiind doar unul din cele patru spitale de stat din judeţ, unde există medici infecţionişti care pot să depisteze şi să trateze boala Lyme...