Cele mai citite
 


Au fost descoperite celule suşă cu rol cheie în regenerarea plămânilor
vineri, 13 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Plamanii
 

Cercetători americani au descoperit celule suşă pulmonare care joacă un rol cheie în regenerarea ţesuturilor pulmonare, arată un studiu publicat în New England Journal of Medicine din 12 mai şi preluat de AFP.

'Cercetările au pus în evidenţă, pentru prima oară, o adevărată celulă suşă pulmonară care oferă persoanelor afectate de boli cronice ale plămânilor o opţiune de tratament cu totul nouă, ce regenerează sau repară părţile alterate ale acestui organ', spune dr Piero Anversa, director al Centrului de medicină regenerativă de la spitalul Brigham and Women din Boston, principalul autor al studiului.

Celulele pulmonare se pot regenera şi forma, apoi integra structuri biologice complexe ale plămânilor - bronhiole, alveole şi vase pulmonare, adaugă medicul. Lucrând cu eşantioane de ţesuturi pulmonare prelevate în timpul unor intervenţii chirurgicale, cercetătorii au identificat şi izolat celule suşă ale plămânului şi i-au testat funcţiile în eprubete. Le-au injectat apoi unor cobai cu plămânii bolnavi şi au observat că celulele se reproduceau, creând noi bronhiole, alveole şi vase pulmonare, apte să se integreze structural în ţesuturile existente.

'Sunt primele etape esenţiale pentru dezvoltarea unor tratamente clinice destinate persoanelor care suferă de boli pulmonare împotriva cărora nu există nicio altă terapie', arată dr Joseph Loscalzo, de la spitalul menţionat, coautor al studiului.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani au dezvoltat în laborator ţesuturi ale corzilor vocale Cercetători americani au dezvoltat în laborator ţesuturi ale corzilor vocale, care ar putea fi utilizate la realizarea de grefe şi ajuta astfel milioane de persoane care suferă de afecţiuni vocale, se arată într-un studiu publicat miercuri şi citat de AFP.
Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice, conform unui nou studiu O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat descoperirea unor noi vase limfatice în organism, care conectează creierul la sistemul imunitar, conexiune despre care anterior se credea că nu există, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.
Viaţa la mare altitudine poate reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare (studiu) Viaţa la mare altitudine poate reduce riscul de a muri din cauza cardiopatiei ischemice şi ajută la creşterea duratei de viaţă, se menţionează într-un studiu realizat de cercetători americani. Potrivit agenţiei Xinhua, la această această concluzie au ajuns cercetători de la Şcoala de Medicină a Universităţii...
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Cercetători americani propun o metodă pentru a reduce prezenţa bacteriei E.coli în alimente Un grup de cercetători americani a descoperit că utilizarea unui bactericid în procesarea alimentelor poate ajuta la reducerea prezenţei bacteriei E.coli, potrivit unui studiu publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) şi citată de...
SUA: Au fost create primele celule stem embrionare umane prin clonare Cercetători americani au creat celule stem embrionare umane plecând de la celule de piele, recurgând la tehnica clonării, o premieră după mai multe tentative nereuşite efectuate în lume în ultimii ani, relatează AFP.