Cele mai citite
 


Bihor: Ministrul Cseke Attila a înmânat primul premiu 'Dr. Mozes Karoly'
vineri, 13 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a înmânat joi, la Oradea, de Ziua mondială a asistenţilor medicali, primul Premiu 'Dr. Mozes Karoly', pentru întreaga carieră profesională şi cele trei distincţii pentru merite deosebite.
'Ne-am adunat astăzi aici pentru a cinsti memoria unui medic orădean, care a lăsat în urma sa o instituţie, o şcoală, un manual - Tehnica îngrijirii bolnavului - considerat Biblie în domeniu, după care învaţă, de 50 de ani, generaţii de asistenţi în toată ţara, dar care a marcat viaţa medicală şi printr-un mod de a trăi, prin mentalitate şi moralitate demne de urmat ca exemplu', a spus ministrul Cseke Attila.
Ministrul Sănătăţii a precizat că prima ediţie a acordării acestui premiu, care va fi anual, are ca scop cinstirea memoriei unei personalităţi de seamă a judeţului, dr. Mozes Karoly, fondatorul Şcolii tehnice sanitare din Oradea, căruia i s-a decernat, în anul 2003, titlul de Cetăţean de onoare al oraşului, dar şi a celor care, prin activitatea lor, sunt demni urmaşi ai acestuia în zona de vest a ţării.
Ministrul Cseke a înmânat Premiul 'Dr. Mozes Karoly' pentru întreaga activitate profesională asistentei Mariana Saraban, care a pregătit 38 de generaţii de asistenţi şi asistente, la Oradea. Cele trei distincţii au fost acordate lui Dacian Gherle, unul dintre fondatorii SMURD şi care şi-a petrecut 36 de ore într-o peşteră pentru a stabiliza viaţa unui accidentat, lui Bor Gyongy, asistentă şefă coordonatoare la un sanatoriu orădean, al cărei 'devotament este un model', şi lui Szeman Rozsa, din Şimleul Silvaniei, "mult preocupată de cursurile de formare şi perfecţionare pentru cadre medii, cu participare şi transfrontalieră".
Pentru a marca, simbolic, Ziua mondială a asistenţilor medicali, ministrul a aşezat pe masa prezidiului din sala mare a Primăriei Oradea un buchet de gerbera albe şi roşii, oferit tuturor asistenţilor şi asistentelor medicale din ţară, cărora le-a urat 'multă sănătate şi putere de muncă' în semn de apreciere şi respect.
La festivitate au participat din partea familiei regretatului medic nepotul acestuia, Adam Mozes, student în anul III la Medicină, la Budapesta, curatorul Fundaţiei Partium, dr. Foldes Adalbert, şi preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din România, Mircea Timofte. Gazdele evenimentului au fost viceprimarii municipiului Oradea, Biro Rozalia şi dr. Gheorghe Carp.
Premiul, iniţiat de ministrul Cseke Attila, va fi administrat de Fundaţia Partium, cu sediul la Oradea, care are o amplă activitate de promovare a valorilor intelectuale şi culturale din zona de vest. În fiecare an se va acorda un premiu pentru întreaga carieră profesională în domeniul asistenţei medicale şi trei distincţii, plachete, pentru merite deosebite. AGERPRES - FOTO PE FLUX/(A - Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Medicul orădean Gyorgy Pal, descoperitorul vitaminelor B2, B6 şi B8, ar fi împlinit joi 123 de ani Medicul şi cercetătorul orădean Gyorgy Pal, premiat în 1975 de preşedintele SUA cu cea mai înaltă distincţie americană în domeniul ştiinţei, ar fi împlinit vârsta de 123 de ani pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii, a precizat, joi, într-o conferinţă de presă, deputatul UDMR Cseke Attila.
Bihor: Ministrul Sănătăţii susţine măsuri de management special pentru judeţele de graniţă Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că trebuie luate câteva măsuri de management special pentru judeţele de graniţă, în perspectiva unei directive europene de liberalizare a serviciilor medicale.
Bihor: Ministrul Sănătăţii a inaugurat Spitalul Municipal din Oradea, renovat complet Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat vineri reconstrucţia totală a Spitalului Municipal din Oradea, realizată în perioada 2005-2011, prin fonduri alocate de la Ministerul Sănătăţii (80%) şi Primăria Oradea (20%).
Bihor: Ministrul Ritli - România are nevoie de o nouă strategie pentru transfuzii Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, susţine că România are nevoie de o strategie naţională în domeniul transfuziei, de armonizarea legislaţiei cu cea europeană, precum şi de aparatură performantă pentru fracţionarea şi valorificarea unei cantităţi imense de plasmă aflată în stoc.
Bihor: Primele spitale din ţară transferate la autorităţi locale, în prezenţa ministrului Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a participat joi, la Oradea, la primul transfer din ţară al spitalelor către autorităţile locale, realizat prin semnarea protocoalelor de predare-primire a cinci unităţi sanitare cu paturi din municipiul Oradea şi oraşul Aleşd, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor...
Bihor: Centrul Regional Sud Est European de Transfuzie Sanguină, inaugurat la Oradea Oradea, 7ian/Agerpres/- Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a inaugurat, vineri, la Oradea, Centrul Regional Sud-Est European de Transfuzie Sanguină, unic în regiunea de Sud-Est a Europei, coordonator în domeniul transfuziei şi siguranţei sângelui, dar şi promotor al unor politici de intervenţie trans...