Cele mai citite
 


Ghid pentru soluţionarea amiabilă a solicitărilor pentru daune morale în caz de vătămări corporale sau deces
vineri, 13 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Societăţile de asigurare şi Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) au în pregătire un ghid pentru stabilirea pe cale amiabilă a nivelului daunelor morale, în cazul vătămărilor corporale sau decesului, a declarat, joi, la un seminar de specialitate, Daniela Grigore, director al diviziei Daune, Allianz-Ţiriac.
'La nivelul pieţei asigurărilor există o iniţiativă pentru crearea unui ghid destinat stabilirii pe cale amiabilă a pretenţiilor de despăgubiri, în cazul accidentelor soldate cu vătămări corporale şi când sunt solicitate daune morale', a spus reprezentantul Allianz-Ţiriac.
Acesta a arătat că 'numărul cauzelor aflate pe rolul instanţelor de judecată care au ca obiect vătămarea corporală din culpă sau uciderea din culpă şi în care societăţile de asigurare sunt citate în calitate de asigurător RCA este în creştere cu 50%, în 2010, faţă de 2008'.
Pe de altă parte, în perioada menţionată, numărul dosarelor plătite de asigurători pentru vătămări corporale sau deces a înregistrat o majorare de numai 4%.
Ca urmare a faptului că rezervele constituite de societăţile de asigurare în baza pretenţiilor formulate iniţial în instanţă sunt, de regulă, mai mari decât sumele achitate în baza hotărârilor judecătoreşti, apare o influenţă directă asupra tarifului de prime pentru asigurarea RCA (din punctul de vedere al asiguratului), iar la asigurător are loc o substanţială imobilizare de active pentru acoperirea rezervelor.
Astfel, rezervele aferente vătămărilor corporale şi deceselor au crescut cu 88% în anul 2009 faţă de 2008, de la peste 132 milioane lei la peste 248,6 milioane lei, în 2009. În 2010, acestea au depăşit 462,8 milioane lei, majorarea fiind de 86%.
În acelaşi timp, ponderea rezervelor pentru vătămări în total rezerve RCA a evoluat de la 18% (2008) la 27% (2009), ajungând la 49% în 2010.
În momentul de faţă, durata medie de soluţionare a pretenţiilor pentru daune morale este de 930 zile, iar practica instanţelor este neunitară, afirmă asigurătorii. De exemplu, susţin aceştia, pentru 'echimoze', care necesită 8-10 zile de îngrijiri medicale, daunele morale acordate variază de la 500 lei la 5.000 lei. Pentru 'pierderea splinei' (120 zile de îngrijiri medicale), instanţele au acordat daune morale între 20.000 lei şi 100.000 lei. În fine, pentru 'fractura membrului superior' (40-45 zile de îngrijiri medicale), au fost acordate daune morale de la 5.000 lei până la 25.000 lei.
Daniela Grigore a afirmat că ghidul intenţionează să 'protejeze persoana păgubită' asigurând 'despăgubire echitabilă, reducerea duratei de soluţionare, transparenţă şi uşurinţă în aplicare, predictibilitate'.
Iniţiatorii proiectului speră să obţină o degrevare a instanţelor de judecată, precum şi o scurtare a duratei de lichidare a daunei. Totodată, a mai spus Daniela Grigore, 'predictibilitatea va conduce la reducerea costurilor şi implicit la reducerea presiunii asupra primelor de asigurare'.
La rândul său, Sorin Greceanu, directorul general al Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS), a arătat că se urmăreşte găsirea unei soluţii pentru 'echilibru între interesele diverselor persoane implicate în regularizarea daunelor'. El a precizat că daunele morale se referă la 'suferinţa provocată', care este greu de cuantificat în bani. Valoarea daunelor materiale se stabileşte mult mai uşor, pe bază de documente.
Pentru AGERPRES, Sorin Greceanu a precizat că, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Rutiere (IGPR), în România, anul trecut s-au produs 9.213 accidente corporale grave (în regres cu 8% faţă de 2009), iar numărul deceselor a fost de 2.363, ceea ce reprezintă o scădere cu 14% faţă de 2009, când decesele înregistrate ca urmare a accidentelor rutiere a fost de 2.729.
Raportat la întreaga populaţie a României, statistica deceselor rutiere indică 107 persoane la un milion de locuitori. Media din UE este de 69 decese la un milion de locuitori, iar cele mai mici valori ale acestui indicator (39-40) sunt în ţările nordice şi Germania, a adăugat Sorin Greceanu.
Numărul persoanelor vătămate grav prin accidente rutiere a fost anul trecut de 8.477, în scădere cu 5% faţă de 2009, când 8.903 persoane au suferit vătămări grave.
CSA a organizat joi seminarul "Piaţa românească de asigurări în primul trimestru al anului 2011". Au fost prezentate rezultatele preliminare ale pieţei asigurărilor la sfârşitul primului trimestru, principalele modificări aduse normelor privind pregătirea profesională, precum şi stadiul demersurilor pentru elaborarea unui Ghid privind despăgubirile plătite pentru vătămările corporale.AGERPRES/(A-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primăria Sectorului 1: Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză continuă Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză va continua pentru locuitorii sectorului 1 până la sfârşitul anului.
Un studiu realizat de FSSR propune un nou sistem de protecţie a pacienţilor: despăgubirea pentru prejudicii Un studiu realizat de Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) propune un sistem de protecţie a pacienţilor prin acordarea unor 'despăgubiri pentru prejudicii' care, potrivit autorilor, alături de posibilitatea concretă de despăgubire a tuturor pacienţilor prejudiciaţi are şi avantajul ...
Alico Asigurări România a lansat Instant Cover, RCA-ul asigurărilor de viaţă Prin Instant Cover românii îşi pot acoperi riscurilor de deces din accident şi invaliditate permanentă totală şi parţială din accident pentru sume plecând de la 24 de lei pe lună, acest produs de protecţie adresându-se populaţiei active cu un venit lunar de 1.200 lei pe membru de familie, a spus, luni...
DNA: Director executiv adjunct la Casa de Asigurări de Sănătate Olt, trimis în judecată Procurorii DNA Craiova au trimis-o în judecată pe Ortanţa Ciobanu, director executiv adjunct în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt, pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
DNA: Fost director la CJAS Alba Iulia, trimis în judecată după ce şi-a recunoscut vinovăţia Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Gheorghe Muntean, fost director relaţii contractuale la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Alba Iulia, acesta recunoscându-şi vinovăţia şi acceptând să fie condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, în...
Peste 70.000 de pacienţi din străinătate s-au operat şi tratat în România anul trecut şi în 2014 Peste 70.000 de pacienţi din străinătate s-au tratat în România anul trecut şi în primele cinci luni ale anului 2014, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Norina Forna, preşedintele decanilor de medicină dentară din România şi preşedinte al Societăţii Internaţionale de Reabilitare...