Cele mai citite
 


Olguţa Vasilescu: Riscul principal al acordului cu FMI este intrarea în sărăcie a 1,5 milioane de români în 2011
vineri, 13 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Riscul principal al noului acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este intrarea în sărăcie a cel puţin 1,5 milioane de români în 2011, care se vor adăuga la cei 5 milioane de români aflaţi deja la limita sărăciei, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentelor PSD, senatorul Lia Olguţa Vasilescu.
Potrivit acesteia, din cei 1,5 milioane de români care vor sărăci în 2011 bugetul a 110.000 de persoane va fi afectat de introducerea coplăţii în sănătate, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, 20.000 vor sărăci din cauza reducerii personalului bugetar, 400.000 de români vor intra în sărăcie prin creşterea preţurilor la alimente, iar 980.000 prin eliminarea subvenţiei la căldură şi apă caldă.
"Conform Institutului Naţional de Statistică, ponderea gospodăriilor care nu-şi vor putea achita facturile va creşte de la 42% la 50%, deci un plus de 8% gospodării, ceea ce înseamnă aproximativ 337.000 de gospodării, înmulţit cu trei membri pe fiecare gospodărie, care este media, înseamnă aproximativ 980.000 de indivizi în sărăcie", a afirmat Olguţa Vasilescu.
Senatorul PSD a criticat modalitatea în care Guvernul României negociază "din ce în ce mai prost" acordul cu FMI, adăugând că în doi ani ţara noastră nu a reuşit să iasă din recesiune.
"Acordul stand-by încheiat de România în 2009 a dus la adâncirea recesiunii, minus 10% scădere de PIB în doi ani plus 200.000 de şomeri şi minus 637.000 de salariaţi în economie. Prin acord se stabileşte reducerea deficitului bugetar de la 6,5% din PIB în 2010 la 4,4 % din PIB în anul 2011, respectiv, 2,2 miliarde de euro, de două ori mai mult decât reducerea din 2010 faţă de 2009", a precizat Olguţa Vasilescu.
La rândul său, fostul secretar de stat în Guvernul 2000-2004 Ilie Ştefan a precizat că, din punctul său de vedere, ideea eliminării subvenţiei la căldură este "absolut nejustificată" şi ridică o mare problemă în ceea ce priveşte bugetul fiecărei familii.
Ilie Ştefan a explicat că există două tipuri distincte de finanţări în ceea ce priveşte căldura: ajutorul de încălzire ţintit către oamenii în nevoie şi care priveşte efectiv persoanele care au un venit inferior şi sume de bani care compensează procentual o parte din factura la energie termică şi subvenţia la căldură prin care se compensează de la bugetul de stat şi de la bugetele locale o parte din costul combustibililor.
El a prezentat presei anumite estimări privind valorea gigacaloriei şi a cheltuielilor lunare pentru un apartament cu două camere în ianuarie 2012 în diferite oraşe, în cazul în care s-ar elimina subvenţia pe căldură.
Astfel, în Bucureşti, unde preţul actual al gigacaloriei este de 124 de lei, în cazul în care s-ar elimina subvenţia de la bugetul de stat şi se menţine subvenţia dată de primărie s-ar ajunge la valoarea de 281 lei, cu un total de 456 de lei lunar pentru un apartament cu două camere.
În cazul Bacăului, dacă se elimină subvenţia se ajunge la 238 de lei gigacaloria de la 154 de lei, iar în ianuarie 2012 valoarea facturii la căldură pentru un apartament cu două camere va fi de 501 lei.
Conform aceleiaşi estimări prezentate de reprezentantul PSD, preţul gigacaloriei s-ar putea majora la Cluj de la 165 de lei la 290 de lei, iar în cazul Craiovei de la 194 de lei la 291 de lei. AGERPRES/(A - Claudia Nicolae-Toma)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
INTERVIU/Botănoiu (MADR): Nu am luat poziţia ghiocel în faţa FMI în problema deficitului; vom negocia şi reducerea TVA România trebuie să înceapă cadastrarea terenurilor agricole deoarece, din 2020, plăţile în agricultură se vor face pe exploataţie şi nu pe unitatea de suprafaţă, afirmă secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Acordul cu FMI ar putea fi prelungit cu 3 luni (sinteză) Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.