Cele mai citite
 


Ploşniţele sunt purtătoare de patogeni rezistenţi la antibiotice (studiu)
vineri, 13 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ploşniţele, tot mai răspândite în Statele Unite şi Europa occidentală, pot fi purtătoare de patogeni rezistenţi la antibiotice, arată un studiu desfăşurat în Canada şi publicat miercuri în Staele Unite, informează AFP.
Cercetătorii canadieni au descoperit stafilococi aurii rezistenţi la meticilină (SARM), ca şi enterococi faecalis care rezistă la vancomicină, o altă categorie de antibiotice, în ploşniţele găsite la trei pacienţi dintr-un spital, veniţi dintr-un cartier sărac din Vancouver. 'Nu s-a stabilit însă precis dacă bolile s-au transmis prin aceste insecte', spun autorii studiului, publicat de Centrele medicale de control şi prevenire a bolilor. 'Clinic vorbind, ciupiturile de ploşniţă de pat provoacă iritaţii şi infecţii cutanate', adaugă ei. Totuşi, printre locuitorii cartierului defavorizat din care veneau cei trei pacienţi se înregistrează o rată ridicată de infecţii cutanate cu SARM, arată autorii studiului. Astfel, 54,8% dintre persoanele care locuiesc în cartierul respectiv, testate de serviciul de urgenţă al spitalului St Paul din Vancouver, erau infectate cu SARM. Serviciile medicale spitaliceşti au constatat recent că semnele lăsate de seringi pe drogaţi erau infectate cu o nouă variantă de SARM, a cărui principală sursă se numeşte USA300 şi care s-a răspândit rapid în Statele Unite în ultimii ani.

Ţinând seama că această variantă de SARM se găseşte des în hotelurile şi camerele închiriate din acest cartier sărac din Vancouver (Downtown Eastside), ploşniţele de pat care se găsesc aici în număr mare ar putea fi colonizate de patogenii rezistenţi. 'Insectele ar putea fi astfel rezervoare ascunse ale SARM şi contribui la propagarea acestor patogeni în comunităţile sărace şi suprapopulate', spun cercetătorii.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Microbi rezistenţi la antibiotice în carnea de pasăre din Austria (studiu) Organizaţia austriacă pentru protecţia mediului, Global 2000, a testat patru producători locali de carne de pasăre şi a ajuns la un rezultant şocant: toate testele efectuate au arătat că puii prezentau urme de microbi rezistenţi la antibiotice precum MRSA (Staphylococcys Aureus rezistent la meticilină)...
Care este principala noutate a raportului privind rezistența la antibiotice în Europa? a. Principala evoluție privind rezistența bacteriană la antibiotice din ultimii ani este creșterea rezistenței la carbapeneme a Acinetobacter spp la un nivel îngrijorător ceea ce a determinat ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile) să îl includă începând cu anul 2012 între...
ECDC: Peste trei milioane de pacienţi contractează infecţii în spitalele din Europa în fiecare an În fiecare zi, circa 80.000 de pacienţi din Europa se luptă cu o infecţie pe care au contractat-o în spital, adesea atunci când se aflau la terapie intensivă, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat joi, informează Reuters.
Ungaria: Unul sau doi pacienţi din 10.000 contractează în spital infecţii cu agenţi rezistenţi la antibiotice Unul sau doi pacienţi la fiecare 10.000 trataţi în spitalele din Ungaria contractează în timpul internării infecţii cu organisme rezistente la antibiotice, a declarat luni directoarea Centrului naţional de epidemiologie (OEK) de la Budapesta, Marta Melles, informează agenţia ungară de presă MTI.
O nouă tulpină de stafilococ auriu, detectată la vaci şi la om O nouă tulpină de stafilococ auriu (Staphylococcus aureus) rezistent la antibioticul meticilină a fost descoperită la vaci de lapte şi la om în Marea Britanie şi Danemarca, potrivit unui studiu publicat vineri în revista britanică The Lancet Infectious Diseases - informează AFP.
Sursa pentru un posibil nou antibiotic a fost descoperită în cavitatea nazală (studiu) Oamenii de ştiinţă din Germania au descoperit o bacterie ascunsă în căile nazale care produce un compus antibiotic ce poate ucide mai mulţi agenţi patogeni periculoşi, inclusiv superbacteria stafilococului auriu rezistent la meticilină (MRSA), informează agenţia Reuters.