Cele mai citite
 


Prevenţia, punctul slab al sistemului de sănătate din Austria
vineri, 13 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un raport al Institutului de cercetări economice de la Viena /WIFO/ trage un semnal de alarmă asupra problemelor din sistemul de sănătate din Austria, pe care îl consideră mult perfectibil, în pofida cheltuielilor masive angrenate. "Punctul slab decisiv" îl constituie măsurile deficitare de prevenţie, unul din motivele pentru care austriecii beneficiază de o bună sănătate o perioadă mai scurtă din viaţă decât media europenilor, afirmă autorii.
În Austria, "speranţa de sănătate" este de 58,8 ani, cu 3 ani sub media din Uniunea Europeană, de 61,5 ani, ceea ce plasează această ţară doar pe locul 20 din cele 27 de state comunitare. La acest capitol, Austria este întrecută de 13 ţări ai căror locuitori au o speranţă de viaţă mai scăzută, însă se pot aştepta să trăiască sănătoşi mai mulţi ani.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât Austria are al doilea cel mai costisitor sistem de sănătate din UE. Anual, acesta îl costă pe fiecare austriac 3.400 de euro, în timp ce media europeană este de 2.200 de euro.

În timp ce asistenţa medicală din spitale răspunde pentru 35% din totalul cheltuielilor pentru sănătate, prevenţiei îi este alocat un procent de numai 1,8%, mult sub media din UE, de 2,9%, ceea ce corespunde unei diferenţe de 300 milioane de euro. Ritmul de creştere a acestor cheltuieli este şi el mai scăzut decât media europeană.

În plus, asigurările de sănătate sunt autorizate să investească în prevenţie numai după acoperirea cheltuielilor pentru tratament. Toate acestea, în condiţiile în care populaţia adultă consumă mai mult alcool, fumează mai mult şi ia tot mai mult în greutate.

Ministrul sănătăţii, Alois Stöger, a recunoscut joi, în cadrul unui jurnal televizat, problemele semnale în raportul WIFO, precizând că întărirea măsurilor de prevenţie se numără şi printre priorităţile sale.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: asistenţă medicală mai puţină pe bani mai mulţi; speranţă de viaţă sub media OCDE Un nou studiu privind îngrijirea medicală demonstrează că s-ar putea să nu primeşti ceea ce plăteşti dacă te internezi într-un spital american, relatează Daily Mail în ediţia de joi, citând un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Asistenţa medicală acordată grupurilor vulnerabile, cheia combaterii tuberculozei, afirmă două agenţii europene de sănătate Două agenţii europene de sănătate au subliniat, într-un raport dat publicităţii joi, necesitatea mai multor programe orientate spre grupurile vulnerabile - cum ar fi persoanele fără adăpost, consumatorii de droguri şi imigranţii din ţările cu rate ridicate de tuberculoză - pentru a reduce răspândirea...
Asistentă medicală la Biroul de Medicina Muncii Piteşti, reţinută pentru trafic de influenţă Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti au reţinut-o şi efectuează cercetări faţă de Ancuţa Marilena Avram, asistent medical la Biroul de Medicina Muncii Piteşti, acuzată de trafic de influenţă în formă continuată, informează un comunicat al DNA remis marţi AGERPRES.
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...
Britanicii, printre occidentalii cei mai puţin sănătoşi (studiu) Britanicii se numără printre occidentalii cei mai puţin sănătoşi, în pofida a şase decenii de asistenţă medicală gratuită şi a amplelor campanii de sănătate publică, potrivit unui nou studiu, comandat de Fundaţia Bill & Melinda Gates şi apărut marţi online în publicaţia Lancet, preluată de AP.