Cele mai citite
 


Unul din ultimele mari procese ale nazismului s-a încheiat în Germania
vineri, 13 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Unul din ultimele mari procese ale nazismului în Germania s-a încheiat joi, prin condamnarea la 5 ani de închisoare a lui John Demjanjuk, în vârstă de 91 de ani, pentru participarea la uciderea a 27.900 de evrei în timp ce era gardian la lagărul de exterminare nazist Sobibor, relatează AFP.
Tribunalul din Munchen, care a judecat cazul, a decis totuşi punerea sa în libertate în aceeaşi zi, după mai mult de doi ani petrecuţi în detenţie înainte şi în timpul procesului.

Instanţa a apreciat că Demjanjuk, din cauza vârstei sale şi a statului său de apatrid, care îl împiedică să părăsească teritoriul german, nu prezintă niciun pericol şi nu mai există riscul de a încerca să se sustragă justiţiei.

După 18 luni de proces, tribunalul din Munchen a decis că acest apatrid de origine ucraineană a fost gardian al lagărului Sobibor, astăzi în Polonia, timp de şase luni în 1943, perioadă în care circa 27.900 de evrei, în special olandezi, au fost exterminaţi.

În consecinţă, 'în calitate de gardian, a luat parte la uciderea a aproape 28.000 de persoane', a declarat preşedintele tribunalului, judecătorul Ralph Alt.

Demjanjuk risca 15 ani de închisoare. Procurorul a cerut şase ani, în timp ce apărarea a solicitat achitarea. Conform apărării, nimic nu dovedeşte prezenţa lui Demjanjuk la Sobibor şi, chiar dacă ar fi fost, nu a acţionat decât sub constrângere deoarece era soldat al Armatei Roşii luat prizonier de nazişti.

Într-o declaraţie transmisă AFP, John Demjanjuk Jr., fiul acuzatului, a anunţat că vor face apel. Germanii încearcă 'să învinuiască un prizonier de război ucrainean, în tentativa de a-şi relativiza propriile crime', şi 'şi-au construit un castel de cărţi care nu va sta mult timp în picioare', a afirmat el.

După o lungă bătălie juridică centrată pe sănătatea sa prezentată drept şubredă, Demjanjuk, care a fost expulzat în urmă cu doi ani de Statele Unite, unde locuia din anii 1950, a asistat la dezbateri pe targă sau în scaun cu rotile. Starea sa de sănătate a stârnit deseori îngrijorare, provocând întârzieri sau suspendări frecvente ale audierilor.

La fel ca în timpul celor 18 luni de proces, Demjanjuk a refuzat să vorbească, ascultând impasibil, în scaunul cu rotile, citirea verdictului. El a spus doar, prin intermediul avocatului său, că a fost 'torturat' de Germania.

Demjanjuk a executat deja opt ani în închisoare în Israel, fiind acuzat că a fost gardian al lagărului Treblinka sub porecla de 'Ivan cel Groaznic'. Condamnat la moarte în 1988, el a fost achitat de Curtea Supremă israeliană din cauza dubiilor privind identitatea sa.

Procesul său este printre ultimele care vizează crime naziste, alături de cel al ungurului Sandor Kepiro, în vârstă de 97 de ani, care urmează să înceapă la Budapesta.

Însă, după Germania, şi Spania vrea să-l judece pentru că a fost gardian la un alt lagăr de concentrare unde au murit prizonieri spanioli.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Principesa Margareta, la cea de-a 32-a Conferinţă Internaţională a Crucii Roşii de la Geneva Principesa Margareta participă, în calitate de preşedinte al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, la lucrările celei de-a 32-a Conferinţe Internaţionale a Crucii Roşii, care se desfăşoară la Geneva.
Ziua mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii Ziua de 8 mai a fost declarată, în 1859, drept Ziua mondială a Crucii Roşii de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.
Sălaj: Ambulanţă donată Crucii Roşii de parteneri din Germania O ambulanţă care va asigura intervenţii de specialitate la competiţiile sportive din judeţul Sălaj a fost donată recent filialei judeţene a Crucii Roşii de partenerii din localitatea germană Lehrte.
Milioane de europeni au nevoie de ajutor alimentar din partea Crucii Roşii Familii nevoiaşe şi locuitori din Uniunea Europeană (UE) sunt din ce în ce în ce mai dependente de organizaţiile de caritate, precum Crucea Roşie, pentru hrană, apă şi adăpost, notează Der Spiegel.
Bacteria Eceh: Legumele spaniole şi germane interzise în Qatar Qatarul a interzis importul de castraveţi, roşii şi salată din Spania şi Germania, a anunţat sâmbătă agenţia oficială QNA, după numeroase contaminări cu bacteria Eceh care au făcut 19 morţi în Europa.
Siria: Preşedintele Assad salută eforturile CICR Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat marţi că susţine acţiunea de organizare a misiunii Comitetului Internaţional al Crucii Roşii /CICR/ în ţara arabă, în calitate de instituţie internaţională "imparţială" şi "independentă", transmit AFP şi Xinhua.