Cele mai citite
 


Cluj: Proiect pilot derulat din acest an de Spitalul Penitenciar Dej
sâmbătă, 14 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul Penitenciar din Dej va derula un proiect pilot, menit să optimizeze calitatea actului medical, care va fi preluat de celelalte cinci spitale similare din ţară.
Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, chestor Ioan Băla, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, după semnarea unui protocol de colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", că medicii din Spitalul Penitenciar Dej sunt absolvenţi cu examen de rezidenţiat ai instituţiei clujene de învăţământ superior medical şi vor acorda consultaţii medicale online.
La unitatea sanitară din Dej a fost realizată, vineri, o demonstraţie de telemedicină pentru sistemul penitenciar, în cadrul unei videoconferinţe cu directorul Fundaţiei "Health Through Walls", dr. John May din SUA.
Chestorul Ioan Băla a explicat că personalul medical va folosi aparatura de evaluare medicală adusă din SUA, existentă în prezent în fiecare cabinet medical de penitenciar, şi va colabora, online, cu medicii de gardă din alte spitale penitenciare, cu specialişti ai UMF din Cluj-Napoca şi din spitale din reţeaua publică. "Va fi un sistem de videoconferinţe", a precizat directorul ANP.
"Colaborarea cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca ne va ajuta ca evaluările medicale să se facă mai bine. În afara orelor de program, în unităţile care nu au profil medical, personalul mediu sanitar distribuie medicaţia pentru bolnavii cronici sau cei cu tulburări psihice. Şi în sistemul penitenciar este un deficit de medici, ca urmare a ordonanţei de Guvern care interzice angajarea de personal. Asistenţa medicală acordată de cadre sanitare cu pregătire medie este insuficientă. Contactarea medicilor din liniile I şi II de gardă din spitalele penitenciare, în funcţie de simptomele pe care le descrie un pacient, apoi consultul online care se va face de către un medic specialist din cele şase spitale penitenciare din ţară va oferi mai mult profesionalism, comparativ cu evaluarea iniţială", a explicat chestorul Ioan Băla.
Reprezentantul ANP a arătat că structura secţiilor este diferită în cele şase unităţi sanitare, iar arondarea penitenciarelor la fiecare spital s-a făcut în funcţie de specialităţile medicale.
Referindu-se la cazuistica din penitenciare, directorul ANP a arătat că auto-agresiunile sunt frecvente în mediul penitenciar.
ANP derulează, în colaborare cu Norvegia, trei programe terapeutice de reducere a gradului de dependenţă de droguri prin substituţie cu metadonă.
Cazurile de infecţii cu bacilul Koch (tuberculoză) au fost de 20 de ori mai mari decât media naţională din sistemul public de sănătate, dar s-a reuşit o scădere notabilă, la nivelul ţărilor din UE, printr-un program finanţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În penitenciarele din vestul şi sud-vestul ţării, bolile cu transmitere sexuală au avut o prevalenţă ridicată, cazurile fiind de 12 - 15 ori mai numeroase comparativ cu deţinuţii din ţările vecine. Bolile cronice, cele cardiologice în special, "sunt o constantă în sistemul penitenciar", a arătat directorul general al ANP.
El a subliniat că sprijinul de specialitate pe care îl va acorda UMF din Cluj-Napoca va fi în măsură să optimizeze munca personalului sanitar din sistemul penitenciar şi pentru unităţile care nu au acoperire cu personal cu pregătire corespunzătoare. Prin consultaţii medicale online se vor reducere prezentările în afara orelor de program la policlinicile şi unităţile sanitare ale Ministerului Sănătăţii, dar şi orele suplimentare pe care le face personalul pentru escortarea deţinuţilor. Pe de altă parte se va reduce şi gradul de risc privind securitatea misiunilor şi siguranţa publică.
"Dacă pentru cetăţenii liberi drepturile omului sunt garantate şi nu sunt atât de atent monitorizate, pentru cei privaţi de libertate există o multitudine de organisme naţionale şi internaţionale care verifică modul în care statul, prin instituţiile sale, asigură un minim de confort şi de servicii, inclusiv medicale. Din 2010, instanţe judiciare româneşti au emis decizii de condamnare pe condiţii de detenţie, care incumbă şi neasigurarea corespunzătoare sau permanentă a unor servicii de calitate", a spus chestorul Ioan Băla.
ANP a elaborat un proiect ce vizează dezvoltarea competenţelor profesionale ale personalului medical activ în sistemul penitenciar, pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) cu finanţare din Fondul Social European, şi îl va depune, în acest an, când se va deschise sesiunea de depunere de proiecte. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Universitatea de Medicină va sprijini Administraţia Penitenciarelor în pregătirea personalului sanitar Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", prof. univ. dr. Constantin Ciuce, şi directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din România, chestor Ioan Băla, au semnat, vineri, la Cluj-Napoca, un protocol de colaborare menit să contribuie la pregătirea profesională...
Cluj: Proiect cu finanţare europeană pentru ridicarea calităţii programelor de studii medicale şi farmaceutice Cinci universităţi cu profil medical şi farmaceutic din România au elaborat şapte programe de studii, care vor contribui la creşterea calităţii ofertei educaţionale din domeniul sănătăţii, în cadrul proiectului intitulat "Standarde de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul...
Cluj: Proiect finanţat din fonduri europene menit să asigure noi standarde de calitate în învăţământul medical Proiectul intitulat "Standardele de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul superior din domeniul sănătăţii" lansat, luni, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca vizează crearea unui cadru comun, în privinţa indicatorilor de calitate...
Cluj: Sistem de telemedicină în Penitenciarul Gherla Persoanele private de libertate vor beneficia de un sistem de telemedicină care permite acordarea de asistenţă medicală la distanţă.
Centru-pilot de telemedicină pentru Spitalul Penitenciar Dej Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj vor semna un protocol de colaborare pentru un centru-pilot de telemedicină pentru Spitalul Penitenciar Dej, a anunţat directorul general al ANP, Ioan Băla, joi, într-o conferinţă de presă.
Ioan Băla (ANP): CEDO obligă statul român să plătească peste 570.000 euro deţinuţilor (interviu) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care spune că peste 50 de hotărâri ale CEDO privind nerespectarea condiţiilor de detenţie, care obligă statul român la plata totală a 578.995 de euro şi 10.000 de...