Cele mai citite
 


Cluj: Universitatea de Medicină va sprijini Administraţia Penitenciarelor în pregătirea personalului sanitar
sâmbătă, 14 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", prof. univ. dr. Constantin Ciuce, şi directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din România, chestor Ioan Băla, au semnat, vineri, la Cluj-Napoca, un protocol de colaborare menit să contribuie la pregătirea profesională a personalului medical din cele 47 de penitenciare din ţară.
"Protocolul are în vedere introducerea unor metode moderne de pregătire a cadrelor medicale, bazate pe noile tehnologii. Se urmăreşte asigurarea accesului personalului medical din sistemul penitenciar la pregătirea permanentă de specialitate, formarea lui continuă în diferite specializări şi difuzarea bunelor practici din sistemul medical civil în cel penitenciar", a declarat chestor Ioan Băla, în conferinţa de presă prilejuită de semnarea acestui protocol.
Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a arătat, totodată, că protocolul va face posibilă participarea în comun a celor două instituţii la proiecte prin care pot fi atrase fonduri structurale pentru îmbunătăţirea nivelului de pregătire a personalului medical din cadrul sistemului penitenciar, precum şi a asistenţei medicale acordate în cadrul unităţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
"Dispunem deja de o parte din aparatura de evaluare medicală, care a fost adusă din Statele Unite ale Americii, iar azi, la Spitalul Penitenciar din Dej, vom face o demonstraţie de Telemedicină pentru sistemul penitenciar, în cadrul unei videoconferinţe cu directorul Fundaţiei "Health Through Walls", dr. John May", a spus chestorul Ioan Băla, adăugând că "specialişti în accesarea de fonduri structurale au finalizat redactarea unui proiect pentru modernizarea infrastructurii şi asigurarea unui act medical de înalt nivel pentru persoanele private de libertate".
Chestorul Ioan Băla a mai afirmat că sistemul online, de Telemedicină, va funcţiona simplu - personalul medical va folosi aparatura de evaluare medicală, din fiecare cabinet medical de penitenciar şi va colabora, online, cu medicii de gardă din alte spitale penitenciare, cu specialişti ai UMF şi din spitale din reţeaua publică. "Va fi un sistem de videoconferinţe", a precizat directorul ANP.
La rândul său, prof. dr. Constantin Ciuce a arătat că Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" va sprijini din punct de vedere ştiinţific şi profesional ANP.
"Avem în vedere sănătatea unor oameni, indiferent că sunt liberi sau privaţi de libertate. În momentul în care personalul medical din penitenciare identifică priorităţile şi problemele de bază în privinţa informaţiei medicale, noi vom adapta cursuri ale universităţii spre acest domeniu specific. Sunt lucruri din care vom învăţa bilateral. Sunt convins că peste ani rezultatul acestei colaborări va contribui la o înţelegere mai exactă a patologiei specifice penitenciarelor. Cu siguranţă, problemele medicale ajung să fie şi subiect al unei cercetări. Dar orice proiect de cercetare nu poate fi pus în operă dacă nu trece printr-o comisie de etică. Dacă se va ajunge la proiecte de cercetare, ele vor fi bine justificate, pentru că, deşi sunt oameni lipsiţi de libertate, ei au aceleaşi drepturi cu oamenii liberi", a spus prof. dr. Constantin Ciuce. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Proiect pilot derulat din acest an de Spitalul Penitenciar Dej Spitalul Penitenciar din Dej va derula un proiect pilot, menit să optimizeze calitatea actului medical, care va fi preluat de celelalte cinci spitale similare din ţară.
Protocol de colaborare între UMF "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au încheiat un protocol de colaborare menit să consolideze capacitatea instituţională şi performanţa profesională a personalului medical din sistemul penitenciar din România...
Cluj: 'Medicalis 2011' dedică o zi îngrijirilor de sănătate din sistemul penitenciar Aproximativ 600 de cadre medicale din ţara şi din străinătate participă, începând de joi, timp de patru zile, la Congresul internaţional al tinerilor medici şi studenţi la medicină, "Medicalis 2011", ale cărui lucrări se desfăşoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din...
Centru-pilot de telemedicină pentru Spitalul Penitenciar Dej Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj vor semna un protocol de colaborare pentru un centru-pilot de telemedicină pentru Spitalul Penitenciar Dej, a anunţat directorul general al ANP, Ioan Băla, joi, într-o conferinţă de presă.
Cluj: Rezultatele primului proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, prezentate la UMF Reprezentanţi de prestigiu ai vieţii medicale din ţară şi din străinătate vor prezenta luni, în cadrul unei conferinţe care se va desfăşura la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, rezultatele derulării primului proiect educaţional universitar din România în domeniul...
Cluj: Proiect finanţat din fonduri europene menit să asigure noi standarde de calitate în învăţământul medical Proiectul intitulat "Standardele de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul superior din domeniul sănătăţii" lansat, luni, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca vizează crearea unui cadru comun, în privinţa indicatorilor de calitate...