Cele mai citite
 


Comerţul ilicit cu organe: Săracii au devenit un fel de bănci de organe pentru cei înstăriţi
sâmbătă, 14 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În fiecare an, circa 5000 de oameni grav bolnavi din SUA, Israel, Arabia Saudită, dar şi alte ţări plătesc sume importante în schimbul organelor donate de alţi oameni, în condiţiile în care o astfel de practică este ilegală peste tot în lume, mai puţin în Iran, a atras atenţia Francis Delmonico, chirurg şi profesor la Harvard Medical School, transmite vineri agenţia Bloomberg.
Pacienţii bogaţi şi adesea disperaţi călătoresc în ţări ca Egipt, Peru sau Filipine, unde cei săraci vând organe. De regulă, în America Latină, transplanturile sunt 'aranjate' de intermediari care activează clandestin şi sunt realizate, contra unui onorariu, de chirurgi acreditaţi, între care unii pregătiţi la cele mai prestigioase facultăţi de medicină din lume.

Cererea globală de organe depăşeşte cu mult oferta disponibilă 'pe stoc'. În SUA, nu mai puţin de 110.693 de oameni aşteaptă pe liste pentru a primi un organ, în condiţiile în care anual sunt găsiţi mai puţin de 15.000 de donatori. Or, americanii care aleg să meargă în străinătate pentru a se supune la transplanturi ilicite riscă să contracteze diferite infecţii, inclusiv cu HIV, de la donatori care nu sunt complet sănătoşi, iar prin revenirea lor în Statele Unite ei reprezintă şi o ameninţare pentru sănătatea publică, notează Delmonico, preşedinte al Societăţii pentru transplant din Montreal, care a lansat o campanie pentru a determina guvernele să contracareze acest trafic.

Comerţul ilegal cu organe este partea sumbră a industriei turismului medical cu acte în regulă, în care oamenii merg în alte ţări pentru operaţii mai ieftine la şold, de liposucţie sau bypass gastric. Partea legală a acestei industrii a generat venituri de circa 100 miliarde de dolari în 2010, potrivit unui raport realizat de compania Deloitte Touche Tohmatsu.

Decenii la rând, brazilienii, mexicanii ori saudiţii bogaţi au apelat la spitale din SUA şi Europa pentru a primi îngrijirile medicale de care nu puteau beneficia în ţara lor. În ultimul deceniu, acest flux a înregistrat o schimbare de direcţie: spitale din Puerto Vallarta /Mexic/, până la Medellin /Columbia/ îi atrag pe americanii din clasa de mijloc cu promisiunea unor tratamente la jumătate de preţ faţă de cele din SUA. Compania de turism medicale MEdToGo Llc, din Tempe /Arizona/ a anunţat pentru viitorul apropiat o 'ofertă' la transplant de rinichi în Mexic şi Costa Rico la preţul de 50.000 de dolari, a cincea parte din costul operaţiei din SUA.

În comerţul ilegal cu organe, intermediarii cutreieră mahalalele, unde îi atrag pe cei săraci cu promisiunea de a face bani uşor şi fără mari riscuri, în schimbul cedării unui rinichi. În spitale, prăzile acestui comerţ sunt rănite sau chiar ucise de medici care pun banii înaintea eticii, arată investigatori ai acestui fenomen.

Astfel, Rafael Peraldo, din Peru, taximetrist care face obiectul unei anchete sub bănuiala că este intermediar de organe, vânează cel puţin din 2005 'clienţi' prin suburbiile Limei, au spus cinci persoane care afirmă că i-au vândut câte un rinichi. Peraldo le-a plătit 5000 de dolari, susţin ei, în schimb pacienţii care au primit organele au plătit 150.000, arată procurorii.

Săracii au devenit un fel de bănci de organe pentru cei înstăriţi, a constatat antropologul Nancy Scheper Hughes, de la Universitatea Berkeley din California, specialistă în trafic de organe.

În prezent, Brazilia, Columbia, Ecuador şi Peru au adoptat legi care restrâng sau interzic donările de organe de către persoane care nu sunt rude cu pacientul, şi doar în Nicaragua este permis transplantul de organe pentru străini.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Netcare a ajuns la un acord cu justiţia pentru intermedierea vânzării de organe Peste 100 de români şi brazilieni şi-au vândut organele unor pacienţi din Israel, între 2001 şi 2003, prin intermediul grupului Netcare, în spitale din Africa de Sud, semnalează marţi cotidianul El Pais, după ce acest grup a ajuns la un acord cu justiţia şi va plăti 800.000 de euro pentru operaţiile...
Netcare a ajuns la un acord cu justiţia pentru intermedierea vânzării de organe Peste 100 de români şi brazilieni şi-au vândut organele unor pacienţi din Israel, între 2001 şi 2003, prin intermediul grupului Netcare, în spitale din Africa de Sud, semnalează marţi cotidianul El Pais, după ce acest grup a ajuns la un acord cu justiţia şi va plăti 800.000 de euro pentru operaţiile...
Ucraina: Patru chirurgi de prestigiu arestaţi pentru transplanturi ilegale de rinichi Poliţia ucraineană a dezmembrat o reţea transnaţională de transplanturi ilegale de organe ale cărei victime au fost nu doar rezidenţi ucraineni, ci şi cetăţeni din mai multe state din spaţiul postsovietic, transmit Unian şi AP.
Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.