Cele mai citite
 


Excesul de greutate, semn de sănătate
sâmbătă, 14 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea
 

Celulele adipoase ajută sistemul imunitar şi reglementează rezervele de energie în organism, contribuind în acest fel la combaterea mai eficientă a infecţiilor, afirmă unii cercetători britanici, în opinia cărora, depunerile adipoase aduc multe beneficii organismului uman, deşi la prima vedere par inestetice, potrivit The Daily Mail.

Mai mult, conform acestora, celulele adipoase sunt capabile să simtă un potenţial 'atac' al bacteriilor şi viruşilor. Dacă o persoană are o infecţie cronică, în combaterea căreia este nevoie de o energie constantă, în jurul ganglionilor limfatici se formează depuneri adipoase mai mari.


Profesoara Keith Frayn de la Universitatea Oxford, care de mai mult timp se ocupă de probleme de nutriţie şi dereglări metabolice, consideră că 20% din persoanele cu exces de greutate din perspectiva normelor acceptate, nu au semne de dereglări de metabolism. Dimpotrivă, ele au un nivel normal de colesterol, glicemie şi tensiune arterială.


Cercetătorii cred că această categorie de persoane are de la natură mai multe celule adipoase în comparaţie cu alţi semeni ai lor. Bolile cronice din cauza excesului de greutate apar atunci când cantitatea de grăsime din organism umple 'depozitele' adipoase. Atunci apar depuneri de grăsime la ficat, pancreas şi inimă. Şi abia acestea provoacă o reacţie din partea sistemului imunitar, explică ei, conform The Daily Mail.


În aceeaşi ordine de idei, Catherine Collins, dieteticiană la Spitalul St George's din Londra, consideră că la vârsta de 40-50 de ani este ideal să ai nişte kilograme în plus, pentru crearea unor rezerve de vitamine şi minerale şi pentru sporirea densităţii osoase. În sprijinul afirmaţiei sale, ea evocă studiile nipone potrivit cărora persoanele care au trăit până la 100 de ani, la 50 de ani aveau un număr de kg în plus.


De asemenea, oamenii de ştiinţă consideră că greutatea 'ideală' trebuie calculată pentru fiecare persoană în parte. Norma general acceptată în zilele noastre: înălţimea în cm minus 110 pentru femei (şi 100 pentru bărbaţi) îi determină pe cei mai mulţi să aspire la o masă corporală care este mai mică decât cea cu care i-a înzestrat natura, iar un deficit artificial creat de celule adipoase duce la diverse boli.


Desigur, obezitatea este o boală şi chiar foarte periculoasă, dar încercarea de a schimba tipul de constituţie este nu mai puţin dăunătoare, mai spune Catherine Collins.


O problemă separată este cea a tipului de grăsime în organism: grăsimea 'brună' şi cea 'albă'. Prima este implicată în transformarea caloriilor în energie (50 de grame arde aproximativ 500 de calorii pe zi), încălzind organismul şi asigurând activitatea cerebrală. Cea din urmă însă se acumulează şi este dificil de eliminat.


Astfel, grăsimea 'albă' sau 'solidă' se acumulează în principal în zona abdominală, de aceea stratul adipos din această zonă trebuie combătut pentru ca talia în cazul femeilor să nu depăşească 80-85 de cm, iar în cazul bărbaţilor 95-105 cm, în funcţie de tipul de constituţie, recomandă experţii.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Excesul de greutate îmbătrâneşte creierul (studiu) Creierul persoanelor supraponderale arată cu "10 ani mai în vârstă" decât cel al colegilor de generaţie mai slabi, a descoperit o echipă de cercetători ai Universităţii Cambridge care a publicat un studiu în revista 'Neurobiology of Aging', informează bbc.com .
Pierderea în greutate este benefică la orice vârstă (studiu) Excesul de greutate constituie un factor evident de risc cardiovascular. Un studiu amplu realizat de cercetători britanici arată că pierderea în greutate are efecte pozitive la orice vârstă, scrie passionsante.be.
Mult hulitul cartof, o sursă excepţională de vitamine şi minerale Cartoful, legumă cu un renume puţin măgulitor, considerat mâncarea săracului, este o sursă extraordinară de nutrienţi, vitamine şi minerale şi este mult mai benefic pentru organism decât broccoli, sfecla, bananele, nucile şi avocado, recomandate de nutriţionişti, conform unui studiu al unor cercetători...
Obezitatea infantila Obezitatea infantila este o afectiune care poate afecta sugarul, copilul si adolescentul. Obezitatea in general, poate fi definita ca un exces in grasimi a corpului raportat la Intreaga greutate sau la proportionalitatea acestuia. In termeni medicali, obezitatea se defineste ca un exces de lipide...
OBEZITATEA Obezitatea este o efectiune cronica, determinata de excesul de tesut adipos total al organismului si apare atunci cand indicele de masa corporeala(IMC) depaseste 30kg/m2.
Dr. Horatiu Albu: „Singurul mod dovedit stiintific pentru slabire si controlul greutatii este de a creste gradul de sanatate” In Romania, obezitatea afecteaza peste 20% dintre romanii cu varsta peste 18 ani, conform ultimului studiu realizat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii. Ce se petrece la nivel de celula atunci cand ne ingrasam? Raspunsul il ofera Medicina Ortomoleculara prin Dr. Horatiu Albu, presedintele...