Cele mai citite
 


Prahova: Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru cu CNAS
sâmbătă, 14 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a anunţat, vineri, la Sinaia, preşedintele Federaţiei Patronatelor de Medicina Familiei, Doina Mihăilă.
"Suntem în aceeaşi situaţie din luna martie. Am crezut că vor urma nişte negocieri pentru schimbarea actelor normative care stau la baza semnării noului contract. În aceste două luni, nu s-a întâmplat nimic, cu excepţia unei întâlniri la CNAS în care ni s-a cerut să discutăm despre normele la contractul cadru. (...) În acest moment, decizia este aceeaşi - nu semnăm", a declarat, într-o conferinţă de presă, Doina Mihăilă.
Ea a precizat că medicii de familie doresc modificarea, în funcţie de cerinţele lor, a trei acte normative, respectiv contractul-cadru, ordonanţa privind permanenţa şi actul privind informatizarea şi raportarea online, toate acestea fiind îndelung contestate.
"Este anormal ca atunci când semnezi un contract între două părţi, o singură parte să îşi impună punctul de vedere. Există o idee la nivelul Casei Naţionale (de Asigurări de Sănătate - n.r.), pe care ne-au împărtăşit-o, cum că ei sunt finanţatorii şi noi trebuie să fim de acord. Cu regret, anunţ toţi factorii decidenţi că nu sunt finanţatori, ci sunt administratorii banilor oamenilor", a susţinut preşedintele Federaţiei Patronatelor de Medicina Familiei.
De asemenea, ea a explicat o parte dintre nemulţumirile medicilor de familie, arătând că activitatea privind informatizarea trebuie prestată în timpul orelor de program, când cadrele medicale trebuie, conform contractului cu CAS, să asigure partea de asistenţă medicală, şi că ordonanţa privind permanenţa prevede că, dacă medicul nu face această activitate, este penalizat din contractul cu Casa.
Precizând că, deocamdată, nu a fost întocmită o agendă a unor eventuale acţiuni de protest, Doina Mihăilă a subliniat că, dacă până la sfârşitul lunii nu se vor face modificări în privinţa acestor acte normative, atunci medicii de familie îşi rezervă dreptul de a nu încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate.
"Dacă semnăm contractul, ne autodesfiinţăm într-o lună", a adăugat aceasta.
De asemenea, în cadrul conferinţei a fost luat, din nou, în discuţie, îndelung contestatul articol 141 din contractul-cadru care prevede ca activitatea medicilor de familie să fie preluată de cei din ambulatoriu dacă cei dintâi refuză semnarea actului.
Astfel, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Constantin Cârstea, a spus că există o decizie a acestei instituţii, potrivit căreia "niciun medic de o altă specialitate nu agreează şi nu va prelua niciun fel de activitate a medicului de familie".
Cârstea a explicat că la baza acestei hotărâri au stat faptul că niciun cadru medical nu îşi poate asuma această responsabilitate, dar şi ideea că un astfel de demers ar fi unul ilegal, deoarece medicii din ambulator nu au calificarea necesară desfăşurării unei astfel de activităţi.
"Şantajul nu poate să funcţioneze. (...) Casă şi minister (Ministerul Sănătăţii - n.r.) încearcă să sperie medicii de familie că, dacă nu vor desfăşura activitate, vor fi lăsaţi în afara sistemului pentru că altcineva va prelua activitatea lor", a afirmat reprezentantul Colegiului Medicilor din România. AGERPRES/(A - Anamaria Toma)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
PSD propune un proiect de sprijinire a medicinei de familie ca răspuns la "supeficialitatea" cu care CNAS tratează acest domeniu Refuzul medicilor de familie de a semna contractul-cadru se datorează "dezinteresului şi superficialităţii cu care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate tratează domeniul asistenţei medicale primare", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, doctorul Alexandru Rafila, vicepreşedintele Dep...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Medicii de familie îi cer premierului Boc medierea dialogului cu MS şi CNAS privind Contractul-cadru pe anul 2011 Medicii de familie îi solicită prim-ministrului Emil Boc o mediere a dialogului lor cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru rezolvarea problemelor din asistenţa medicală primară, a declarat, duminică, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor...
Prahova: Medicii de familie susţin că nu vor semna contractul-cadru cu CNAS Medicii de familie au anunţat că nu vor semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care expiră la data de 31 martie, a declarat marţi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Simona Schnelbach, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.
Comunicat de presă - Guvern COMUNICAT DE PRESÃ
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor ce pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor iar medicii...