Cele mai citite
 


Dieta anticolesterol
marţi, 24 iulie 2012   ::   2 Comentarii :: :: Nutritie, Probleme cu greutatea, Colesterolul, Afectiunile inimii, Diete
 

Lipidele sau grasimile sunt o sursa majora de energie pentru organismul uman, insa nu e singura si, in plus, o cantitate prea mare de grasimi in dieta este daunatoare.Sistemul circulator este cel mai afectat, deoarece nivelul crescut al colesterolului contribuie la cresterea incidentei accidentelor vasculare si a numarului de infarcturi cardiace. 

Pe scurt, inima pompeaza sange prin intermediul unor vase sanguine numite artere. Acest sange transporta oxigenul vital si nutrientii necesari tesuturilor si organelor intregului corp. Atunci candnivelul colesterolului creste peste limita normala si pentru perioade indelungate, acesta se depune ca o ceara pe peretii interiori ai arterelor si reduce sau blocheaza circulatia sanguina . Organele care primesc sange de la aceste artere au de suferit, deoarece nu primesc suficient oxigen si nutrienti, cat ar avea nevoie. De exemplu, atunci cand circulatia cerebrala este blocata, se produc accidentele cerebrale.

Colesterolul provine din doua surse: cel mai mult se produce in ficat , prin transformarea diversilor nutrienti, in special grasimi saturate. Din moment ce toate animalele isi produc propriul colesterol , cealalta parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere. Acest colesterol este absorbit in intestine si se adauga la cel produs de ficat Este cunoscut faptul ca o dieta bogata ingrasimi saturate conduce la cresterea productiei de colesterol din organism. Asadar, prin reducerea cantitatii de grasimi din dieta se poate mentine nivelul colesterolului sanguin total in limite normale.

La randul lor, 
grasimile pot fi saturate si nesaturate. Cel mai simplu mod prin care le putem deosebi este aspectul lor: grasimile saturate se solidifica sau raman solide la temperatura camerei, iar cele nesaturate sunt lichide in aceleasi conditii. Pentru a se reduce colesterolul sanguin total este necesar sa se limiteze aportulgrasimilor saturate. Grasimile saturate se gasesc in special in carne si lactate facute din lapte nedegresat.

Grasimile nesaturate (mono-nesaturate si 
poli -nesaturate) se gasesc in principal in plante si conduc in mai mica masura la cresterea colesterolului total. Exista evidente experimentale cagrasimile mononesaturate ( ulei de masline ) chiar ajuta la scadereacolesterolului sanguin . Exista o serie de grasimi vegetale care se comporta ca si cele saturate: uleiul, nuca de cocos si untul de cacao(component al ciocolatei) si care trebuie evitate.

Pe etichetele alimentelor se intalneste adesea termenul de 
grasimivegetale hidrogenate. Hidrogenarea este un proces chimic prin care uleiurile vegetale sunt solidificate la temperatura camerei si care sunt, deci, saturate. Aceste grasimi hidrogenate sunt folosite la producerea snack- urilor si margarinelor. Prin urmare, grasimile , in general, trebuie reduse in dieta insa cele saturate trebuie excluse din alimentatia zilnica.

Practic, este necesar sa se urmeze un program alimentar sarac in
colesterol si care sa aiba urmatoarele obiective:

* scaderea cantitatii de 
grasimi saturate din dieta ;
* scaderea nivelului de 
colesterol ;
* limitarea sodiului din 
alimentatie ;
* cresterea cantitatii de 
fibre si carbohidrati complecsi;
* scaderea aportului 
caloric zilnic, daca e necesara ajungerea la o greutate corporala sanatoasa.

Autor: Lygia Alexandrescu, Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH

Sursa:  www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
de iluc
Va rog sa precizati ceva despre partea genetica a colesterolului,si daca aceasta poate fi scazuta cu medicamente.Va multumesc

de IULIANA
Chiar daca nu mananc absolut de loc grasimi,am un colesterol total marit(228;248)de foarte mult timp.Mi s-a zis ca este genetic..Ce se poate face in acest caz?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Esti ingrijorat de nivelul colesterolului? Te-a anuntat doctorul ca ai nivelul colesterolului ridicat (hipercolesterolemie)? Atunci stii ca este necesar sa iti modifici regimul de masa si stilul de viata, pentru a reduce nivelul colesterolului si al riscului aparitiei bolilor de inima. Chiar daca medicul ti-a prescris medicamente pentru scaderea...
SUPLIMENTE ALIMENTARE UTILIZATE PENTRU SCĂDEREA COLESTEROLULUI Colesterolul reprezintǎ o substanţǎ necesară organismului fiind produs chiar de către acesta din acizi grasi, în special din grǎsimile saturate din alimentaţie. Colesteroluleste absorbit de asemenea şi din produsele alimentare provenite în special de la animale. Valorile serice crescute alecoles...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Dieta anticolesterol Lipidele sau grăsimile sunt o sursă majoră de energie pentru organismul uman, însă nu e singura şi, în plus, o cantitate prea mare de grăsimi în dietă este dăunătoare, a afirmat, pentru AGERPRES, nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Cum scadem trigliceridele Trigliceridele sunt un anumit tip de grasime pe care-l intalnim in organismul nostru. Cand mancam alimente cu ulei sau unt, cartofi prajiti sau ciocolata, organismul retine grasimea din acestea si o stocheaza sub forma de trigliceride.
Colesterolul mărit se tratează cu Anghinare de la Ropharma Anghinarea este una dintre cele mai cunoscute plante din regiunea mediteraneană, fiind utilizată nu doar în gastronomie, ci şi în scopuri medicinale datorită proprietăţilor curative extrem de variate. Beneficiile nutriţionale ale acesteia se menţin atât în stare naturală, cât şi în cazul în...
Ateroscleroza este una dintre cauzele principale ale deceselor în România Bucureşti, 7 ian /Agerpres/ - Ateroscleroza este una dintre cauzele principale ale deceselor în România - aproximativ 60% din numărul total al acestora (7,62 decese la 1.000 de locuitori în cazul bărbaţilor, respectiv 5,58 decese la 1.000 de locuitori în cazul femeilor).