Cele mai citite
 


Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Medicilor de Familie: România trebuie să cheltuiască cel puţin dublu pentru sănătate
sâmbătă, 14 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Medicilor de Familie (WONCA), Richard Roberts, a declarat, vineri, la Sinaia, că România trebuie să cheltuiască cel puţin dublu faţă de momentul actual pentru sistemul sanitar, fondurile trebuind direcţionate către dezvoltarea medicinei de familie.
Potrivit preşedintelui WONCA, România are medici dedicaţi şi foarte bine pregătiţi care sunt "frustraţi" că nu pot să facă tot ce şi-ar dori pentru pacienţii lor.
"România nu cheltuieşte destui bani pentru sănătate. Cheltuiţi doar 3,6% din PIB şi, dacă vreţi să fiţi în rând cu restul Europei, trebuie să cheltuiţi cel puţin dublu. Cel mai bun loc spre care trebuie să direcţionaţi fondurile este spre dezvoltarea medicinei de familie. Sistemele care sunt construite având la bază medicina de familie au rezultate mai bune şi costuri mai mici", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Roberts.
El a arătat că, în SUA, se cheltuie 9.000 de dolari pe an de persoană în ceea ce priveşte serviciile din sistemul sanitar, în timp ce în România suma este de aproximativ 220 de dolari.
De asemenea, preşedintele WONCA a subliniat că România trebuie să pună la punct un sistem care să îi împiedice pe medicii români să plece la muncă în alte ţări, el prezentând rezultatele unei statistici potrivit căreia, în 2010, au absolvit 6.000 de medici, dar au plecat să profeseze în afara graniţelor 7.000 de medici.
În acest context, Roberts a arătat că Ministerul Sănătăţii trebuie să găsească metoda de a finanţa medicina de familie fără să ceară bani de la Guvern, sugerând că medicii de familie ar putea fi lăsaţi să încheie contracte cu firme private de asigurări de sănătate.
"Eu le-aş da voie medicilor de familie să încheie contracte cu firme private de asigurări de sănătate şi chiar să le ceară pacienţilor bani", a mai spus preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Medicilor de Familie. AGERPRES/(A - Anamaria Toma)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Medicii de familie vor avea plafon, prin reintroducerea bugetului orientativ Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România (FNPMFR) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că se delimitează hotărât de măsurile pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii (MS) vor să...
CMR: MS şi CNAS au creat un focar conflictual în sistemul sanitar Colegiul Medicilor din România (CMR) şi-a manifestat marţi indignarea faţă de faptul că Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar fi creat un 'focar conflictual' în sistemul românesc de sănătate, prin contractul-cadru privind asistenţa medicală în sistemul de asigurări...
Dolj: Medicii de familie solicită un act adiţional şi pentru luna iunie Medicii de familie din România solicită un act adiţional la actualul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pentru luna iunie, perioadă în care să poată studia normele noului contract-cadru după ce acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Ministerul Sănătăţii va continua reducerea numărului de paturi din spitale Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că România are un număr ridicat de paturi de spital (şase pe mia de locuitori) faţă de alte ţări şi că se va continua reducerea până se va ajunge la o medie de 5,2 la mia de locuitori, aceasta însemnând câteva mii la nivel...