Cele mai citite
 


Cluj: Congresul Internaţional pentru Studenţi şi Medici - la final
luni, 16 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ediţia din acest an a Congresului Internaţional "Medicalis 2011" a fost o reuşită atât din punct de vedere al participării numeroase - 600 de studenţi şi tineri medici, dintre care 70 din străinătate -, cât şi al calităţii comunicărilor ştiinţifice prezentate în cadrul reuniunii şi al tematicii atelierelor de lucru, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Medicinişti (OSM) din Cluj-Napoca, Cristina Cristian.
"Congresul Internaţional pentru Studenţi şi Medici, desfăşurat între 12 şi 15 mai, la Cluj-Napoca, în organizarea OSM din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu', este una dintre cele mai prestigioase manifestări ştiinţifice studenţeşti din România. La cea de-a XII-a ediţie a acestei reuniuni au avut loc 13 conferinţe şi ateliere de lucru, amfiteatrele UMF fiind arhipline. Interesul studenţilor pentru manifestare a fost maxim, pe măsura anvergurii acesteia, iar din partea participanţilor am avut numai cuvinte de apreciere", a arătat Cristina Cristian, subliniind, în context, sprijinul remarcabil acordat de rectorul UMF, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, în organizarea evenimentului.
Cele mai valoroase lucrări prezentate în secţiunile congresului au fost premiate şi vor motiva studenţii şi tinerii medici să îşi continue activitatea de cercetare şi performanţele profesionale. Premiile acordate constau în burse la universităţi de profil din ţară şi străinătate şi în participări la congrese internaţionale. Cristina Cristian a evidenţiat că lucrările prezentate în cadrul congresului au fost riguros selectate, din totalul de 250 de comunicări valoroase trimise juriului fiind alese doar 100, cu teme de foarte mare actualitate şi cu contribuţii originale.
"Particularitatea reuniunii din acest an a fost atelierul de lucru care s-a desfăşurat, vineri, la Spitalul Penitenciar din Dej, la care au paricipat 25 de studenţi. Atelierul s-a întins pe durata a opt ore. Medicii spitalului au susţinut comunicări foarte documentate, urmate de discuţii. Spitalul are secţiile interne, chirurgie, oftalmologie, ORL, terapie intensivă, radiologie, laborator clinic, stomatologie şi o capacitate de 200 de locuri. Ne-a impresionat profesionalismul corpului medical. La atelierul de lucru au participat şi medici din spitalele penitenciare Satu-Mare, Jilava, Iaşi, Bacău şi Arad. Apoi demonstraţia de telemedicină pentru sistemul penitenciar, realizată de dr. John May din SUA, în cadrul unei videoconferinţe, a fost remarcabilă" a spus Cristina Cristian.
Temele abordate în atelierul de lucru de la Spitalul Penitenciar din Dej s-au axat pe îngrijirile de sănătate din sistemul penitenciar, auto-agresiuni, patologia persoanelor private de libertate, prevenirea HIV, tratamentul dependenţei de droguri, prevalenţa hepatitei virale B (HVB) şi a tuberculozei şi pe contribuţia tulburărilor de personalitate în etiologia delincvenţei.
Cristina Cristian a subliniat că UMF "Iuliu Haţieganu" a inclus în programul congresului şi ceremonia semnării unui protocol de colaborare între Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi instituţia clujeană de învăţământ superior medical, menit să contribuie la pregătirea profesională a personalului medical care îşi desfăşoară activitatea în unităţi sanitare din sistemul penitenciar.
Totodată, preşedintele OSM din Cluj-Napoca a invitat clujenii să participe, duminică, în Parcul Central al oraşului, la "Ziua Lumânărilor Aprinse", acţiune organizată de voluntarii proiectului "Sănătate Sexuală şi lupta anti-Sida" din cadrul organizaţiei.
"Vă aşteptam în Parcul Central din Cluj-Napoca să aprindeţi împreună cu noi o lumânare pentru a trage un semnal de alarmă şi pentru a aminti tuturor ca HIV/SIDA face victime şi prevenirea ei trebuie asumată responsabil de fiecare dintre noi", a spus Cristina Cristian. AGERPRES/ (A - Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: 'Medicalis 2011' dedică o zi îngrijirilor de sănătate din sistemul penitenciar Aproximativ 600 de cadre medicale din ţara şi din străinătate participă, începând de joi, timp de patru zile, la Congresul internaţional al tinerilor medici şi studenţi la medicină, "Medicalis 2011", ale cărui lucrări se desfăşoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din...
Rectorul UMF Iaşi a prezentat raportul de activitate Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Iaşi, este singura universitate din sud estul Europei care are cursanţi din peste 70 de ţări, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, rectorul Vasile Astărăstoae, citând din ''Raportul Anual al Rectorului pentru anul universitar...
Cluj: Studenţii de la UMF proveniţi din zona afectată de Ebola, sub supraveghere medicală Mai mulţi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj care provin din statele Africii de Vest, zona afectată de virusul Ebola, vor trebui să-şi facă analizele dacă au părăsit România în ultimele şase luni.
Iaşi: Proiect de consiliere profesională a peste 5.000 de studenţi medicinişti din cinci centre universitare Peste 5.000 de studenţi medicinişti din România vor fi îndrumaţi în alegerea viitoarelor cariere profesionale în cadrul unui proiect lansat de Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' Iaşi, prin intermediul proiectului "Consiliere profesională pentru studenţii în medicină şi program integrat...
Demonstraţii practice pe un simulator 3D, pentru studenţii de la Stomatologie Studenţii de la Facultăţile de Medicină Dentară vor putea să dobândească experienţă profesională încă din anul III de studiu prin intermediul unui sistem de simulare asistată pe calculator 3D, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină...
Iaşi: Sute de studenţi medicinişti, prezenţi la conferinţa privind oportunităţile de consiliere Peste 400 de studenţi medicinişti din Iaşi au luat parte, marţi, la o nouă ediţie a conferinţei "Oportunităţi în abordarea interdisciplinară a consilierii studenţilor de medicină şi medicină dentară" din cadrul proiectului 'Consiliere profesionala pentru studenţii în medicina şi program integrat de practica...