Cele mai citite
 


Constanţa: Miting de protest împotriva construirii unui depozit de deşeuri toxice la Năvodari
luni, 16 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ două mii de persoane au participat, duminică, la Năvodari, la un miting de protest împotriva înfiinţării unui depozit de deşeuri toxice la marginea localităţii.
La manifestarea organizată de Partidul Ecologist Român (PER) şi Clubul Ecologist Român (CER) au participat locuitori din Năvodari, printre care şi elevi de la toate unităţile de învăţământ din oraş.
Organizatorii acţiunii de protest au declarat că ''dacă proiectul respectiv nu va fi oprit, oraşul Năvodari, care este situat lângă staţiunea Mamaia, va deveni groapa de gunoi a deşeurilor din Europa, cu un impact devastator asupra sănătăţii prin contaminarea apei freatice şi prin deversările directe în Marea Neagră, unul din patrimoniile naţionale''.
Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a menţionat că este hotărât să lupte pentru a nu se construi depozitul de deşeuri toxice, cu toate că instanţa de judecată îl obligă, printr-o sentinţă definitivă, să elibereze autorizaţia de construcţie a acestuia.
''Pe platforma fostului combinat de îngrăşăminte chimice Fertilchim, lichidat în 1996 şi cumpărat de investitori italieni pe bani puţini, se vrea amenajarea acestui depozit de deşeuri toxice. (...) Oraşul va avea un munte toxic înalt de aproape o sută de metri. (...) Vor să omoare nu numai oraşul Năvodari, ci şi puţinul litoral pe care îl are România. (...) Nu am reuşit încă să desfiinţăm acea decizie a instanţei care mă obligă pe mine ca primar să semnez acea autorizaţie de construcţie. Cu riscul de a ajunge în puşcărie o să mă lupt ca depozitul să nu se construiască'', a spus primarul Nicolae Matei.
În ultimul an, locuitorii din Năvodari şi din localităţile învecinate au organizat mai multe acţiuni de protest faţă de intenţia investitorului din Italia de a construi un centru de gospodărire a deşeurilor industriale, iar Primăria Năvodari a organizat un referendum, în urma căruia peste 50% dintre locuitorii cu drept de vot şi-au exprimat dezacordul împotriva înfiinţării depozitului.
Referitor la conflictul cu Primăria Năvodari şi cu cetăţenii oraşului, reprezentanţii societăţii Ecological Center susţin că firma a demarat procedurile premergătoare realizării centrului de gospodărire a deşeurilor industriale încă din anul 2004, fiind respectate prevederile legale.
Potrivit investitorului, Primăria Năvodari, condusă de fostul primar Tudorel Calapod, a eliberat certificatul de urbanism pentru construirea unui depozit de deşeuri care va funcţiona conform normelor europene, documentaţia realizată fiind analizată de comisiile de avizare tehnică din cadrul Agenţiilor pentru Protecţia Mediului Constanţa, Bucureşti şi Galaţi, iar actualul primar al oraşului trebuie să se supună legislaţiei şi deciziilor instanţei de judecată. AGERPRES/(AS - Nona Jalbă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Miting de protest al Asociaţiei Nevăzătorilor din România, săptămâna viitoare, în faţa Guvernului Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) organizează pe 5 martie un miting de protest în faţa Guvernului, prin care cere, printre altele, indexarea indemnizaţiei lunare de handicap şi acordarea de bilete speciale de călătorie.
Miting de protest faţă de situaţia din sistemul de sănătate Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (COPAC) organizează, luni, un miting de protest faţă de situaţia gravă din Sistemul Public de Sănătate din România.
Ialomiţa: Miting de protest împotriva desfiinţării Spitalului din Ţăndărei Aproximativ 500 de angajaţi ai Spitalului orăşenesc Ţăndărei, alături de autorităţile locale şi judeţene, cetăţeni din 13 localităţi limitrofe, dar şi de membri ai organizaţiilor judeţene PSD şi PNL, protestează, sâmbătă, în faţa Primăriei oraşului Ţăndărei, faţă de decizia de desfiinţare a spitalului...
Argeş: Miting de protest la Piteşti faţă de situaţia sistemului sanitar Peste 100 de persoane participă miercuri, la Piteşti, la un miting de protest faţă de situaţia din sistemul sanitar în contextul în care, în ultimele zile, trei copii din Argeş au murit, iar alţii sunt internaţi la un spital din Bucureşti.
Covasna: Miting de protest al Sanitas împotriva desfiinţării Ambulanţei, CAS, DSP şi Centrului de transfuzie Conducerea Sanitas Covasna a anunţat joi că săptămâna viitoare va organiza un miting în faţa sediului Prefecturii din Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa Serviciile de Ambulanţă, Casele de Asigurări de Sănătate, Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică...
Covasna: Miting de protest organizat de Sanitas în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe Aproximativ 300 de angajaţi din sistemul sanitar au participat luni la amiază la un miting organizat de Sindicatul Sanitas Covasna în fata Prefecturii din Sfântu Gheorghe în semn de protest faţă de subfinanţarea spitalelor şi a măsurile de restructurare prevăzute de Ministerul Sănătăţii.