Cele mai citite
 


Aproximativ o treime din unităţile sanitare, clasificate conform normelor
marţi, 17 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ o treime dintre unităţile sanitare aflate în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor locale au fost clasificate conform noilor norme, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de Ministerul Sănătăţii.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat, luni, primele 117 ordine de clasificare, în funcţie de competenţă.
Majoritatea dintre unităţile sanitare clasificate până în prezent s-au încadrat în categoriile a-IV-a (65) şi a-V-a (28), cu sau fără plan de conformare.
În 8 judeţe ale ţării, respectiv Bistriţa-Năsăud, Buzău, Bihor, Dâmboviţa, Ialomiţa, Harghita, Neamţ şi Sălaj, Ministerul Sănătăţii a finalizat procesul de clasificare a unităţilor sanitare.
'Clasificarea unităţilor sanitare reprezintă un proces complex care necesită multă atenţie. Atât managerii de spitale, cât şi reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică trebuie să trateze acest proces cu seriozitate şi cu importanţa cuvenită deoarece de punerea corectă în aplicare a acestei măsuri va depinde dezvoltarea în viitor a unităţilor sanitare. Până în prezent, am fost obligaţi să trimitem înapoi documentaţia pentru a cere detalii sau plan de conformare în cazul mai multor unităţi sanitare. Atrag atenţia atât managerilor de spitale, cât şi reprezentanţilor autorităţilor locale că netransmiterea documentelor sau neconformitatea acestora cu realitatea poate duce la neclasificarea unităţilor', a declarat ministrul sănătăţii, potrivit sursei citate.
Până în prezent, în Bucureşti au fost clasificate 8 unităţi sanitare din cele 42 existente. Un număr de două institute medicale au fost clasificate în categoria I M (categoria I Monospecialitate): Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi Institutul de Boli Cerebrovasculare. Alte 3 spitale în categoria II - este vorba de Spitalul Colentina, Spitalul "Sfântul Pantelimon", ambele cu plan deconformare, şi spitalul "Sfântul Ioan", unul de categoria II M - Spitalul pentru Copii Gomoiu, un spital de categoria III - Spitalul "I. Cantacuzino" cu plan de conformare şi altul în categoria V - Spitalul "Sfântul Stelian".
Procesul de clasificare continuă până la sfârşitul acestei luni.
În conformitate cu noile prevederi legislative, până la 1 iunie 2011, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una din cele 5 categorii de clasificare.
Clasificarea spitalelor va avea un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării spitalelor, pe niveluri de competenţă şi performanţă, şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală. Clasificarea spitalelor înseamnă creşterea eficienţei funcţionării spitalelor prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor între  unităţile spitaliceşti, dar şi asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale.
Ministerul Sănătăţii a propus clasificarea spitalelor în 5 categorii: spitale de categoria V: nivel de competenţă limitat - spitale care asigură, după caz, următoarele servicii medicale: servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative.
Spitale de categoria IV: nivel de competenţă bazal - spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate; spitale de categoria III: nivel de competenţă mediu - spitale care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.
Altă categorie sunt spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil): nivel de competenţă înalt - spitale care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi  care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.
Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil): au nivel de competenţă foarte înalt - sunt spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.
Pentru păstrarea funcţionalităţii sistemului naţional de urgenţă, se va utiliza în continuare clasificarea spitalelor de urgenţă prevăzută prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1764/2006. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 70% dintre direcţiile de sănătate publică au trimis la MS propunerile de clasificare a unităţilor sanitare Peste 70% dintre direcţiile de sănătate publică au transmis Ministerului Sănătăţii (MS) rapoartele cu propunerile de clasificare în funcţie de competenţă a unităţilor sanitare, urmând ca pe baza documentelor transmise, MS să aprobe categoria în care spitalul va fi clasificat.
MS a pus în dezbatere publică proiectul privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, până pe 22 septembrie, proiectul de hotărâre de guvern privind înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă.
Clasificarea unităţilor sanitare a fost finalizată în 45% dintre judeţe Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat procesul de clasificare a unităţilor sanitare, în funcţie de competenţă, în 45% dintre judeţele ţării, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Ministerul Sănătăţii va organiza concursul de rezidenţiat în 23 noiembrie Ministerul Sănătăţii va organiza pe 23 noiembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, informează Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.
Maramureş: Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare a fost trecut în categoria spitalelor regionale Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare a fost trecut în clasa spitalelor regionale prin ordin al Ministerului Sănătăţii, urmând să acorde asistenţă medicală pentru judeţele limitrofe Sălaj şi Satu Mare, inclusiv judeţul Maramureş.