Cele mai citite
 


Vitamina B1 (Tiamina)
miercuri, 17 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie
 

Actiune

Este o vitamina hidrosolubila, cu rol in digestia carbohidratilor, asigurand si buna functionare a sistemului nervos, sanatatea pielii, ochilor si ficatului. Intareste sistemul imunitar si creste capacitatea organismului de a face fata factorilor de stres emotional. Are efect sinergistic cu alte vitamine din complexul B – B2 si B6.

Dozare

Sugari si copii
Adolescenti
Femei
Femei care alapteaza
Barbati
Unitate de masura
0.3 – 1.2
1.1 – 1.4
1.0
1.5 – 1.6
1.0
Mg

Orice conditie de stres crescut necesita cresterea dozei zilnice de B1. De acelasi lucru au nevoie fumatorii, cei care obisnuiesc sa bea mult alcool si cei care consuma multe alimente dulci.
Excesul de vitamina B1 nu este stocat de organism, ci se elimina, deci rezervele trebuie refacute in fiecare zi.
Surse
Facem din nou observatia ca este mult mai bine ca necesarul zilnic sa fie obtinut din surse naturale, si nu din suplimente, a caror rata de absorptie de catre organism este variabila, depinzand de excipientii folositi de producator, starea de sanatate si conditiile in care s-a administrat suplimentul.
Cele mai bune surse naturale sunt drojdia de bere, cerealele integrale, taratele de grau, orezul nedecorticat, galbenusul de ou, peste, majoritatea vegetalelor, lapte, carne de porc si organe (atentie aici la adaosurile de nitriti).
Prepararea termica distruge vitamina B1, ca si contactul cu apa si anumite medicamente, cum ar fi sulfamidele si pansamentele gastrice.
Deficienta
Lipsa vitaminei B1 din organism cauzeaza boala numita beri beri. Simptome ale acestei boli includ senzatii de arsura, furnicaturi ale mainilor si picioarelor, respiratie dificila, stari de confuzie, nistagmus (miscari necontrolate ale ochilor). Deficienta de tiamina este implicata si in sindromul Wernicke-Korsakoff, care afecteaza creierul si duce la pierderea memoriei si lipsa de coordonare musculara.
Aportul suficient de tiamina ajuta la prevenirea cataractei, si poate incetini evolutia bolii la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva.
Toxicitate
Nu s-au semnalat efecte toxice ale acestei vitamine. Efectele adverse ale supradozarii includ stari de nervozitate, edeme, reactii alergice.
Bibliografie
[1] www.umm.edu
[2] E. Mindell, Earl Mindell's New Vitamin Bible, Warner Books, 2004
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vitaminele - surse naturale, carente si excese Vitaminele sunt compusi chimici absolut necesari organismului pentru o crestere sanatoasa si un metabolism corect. Corpul omenesc are nevoie de vitamine pentru a crea enzime si hormoni – substante elementare pentru multiplele reactii chimice ce au loc in fiecare moment pentru a asigura supravietuirea...
Vitamina B6 (piridoxina) Actiune Piridoxina este o vitamina hidrosolubila din complexul B. Impreuna cu celelalte vitamine din acest complex, are rol in metabolismul grasimilor si proteinelor, cat si in conversia carbohidratilor in glucoza. In plus, laolalta cu B9 si B12, piridoxina controleaza nivelul amino-acidului homocisteina...
Vitamina B2 (ribovlavina, vitamina G) Actiune Vitamina B2, sau riboflavina, sau vitamina G, este o vitamina hidrosolubila. Excesul este excretat, de aceea necesarul de B2 trebuie asigurat zilnic din alimente. Are rol antioxidant, neutralizand radicalii liberi, si rol in metabolizarea carbohidratilor in scopul producerii de energie. Ca si...
Vitamina B3 (niacina) Actiune Vitamina B3 sau niacina este si ea o vitamina hidrosolubila ce face parte din complexul B. Corpul uman o poate sintetiza daca dispune de amino-acidul tritptofan, in conditiile in care nu sunt deficiente de B1, B2 si B6.
Vitamina B12 (cobalamina, cianocobalamina) Actiune Supranumita si vitamina rosie, vitamina B12 este o vitamina hidrosolubila din complexul B, singura care contine si oligoelemente. Este foarte importanta in sinteza globulelor rosii de catre maduva spinarii, aici avand actiune sinergistica cu vitamina B9 (acidul folic). Ca si alte vitamine din...
Vitamina B7 (biotina, vitamina H) Actiune Este o vitamina hidrosolubila ce face parte din complexul B. Ca si celelate substante din aceasta grupa, contribuie la sinteza proteinelor si lipidelor. Spre deosebire de alte vitamine, aceasta este sintetizata de catre flora bacteriana intestinala. Are rol de protectie a pielii si parului ...