Cele mai citite
 


Criza bugetară, gripa A şi radiaţiile nucleare, pe agenda Adunării OMS
marţi, 17 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cea de-a 64-a Adunare anuală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) începe luni la Geneva pe fondul controversatei gestionări a gripei A, al noilor provocări precum accidentele nucleare şi în perspectiva unei reforme care va aduce drastice reduceri bugetare, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.
Directorul general al OMS, Margaret Chan, va interveni luni după-amiază pentru a propune un amplu proiect de reformă a organizaţiei, care, potrivit unor surse, ar implica eliminarea a 300 de locuri de muncă din Geneva.

Unul dintre motive îl constituie scăderea în ultimii ani a contribuţiilor fixe voluntare ale statelor. Aceste contribuţii au scăzut şi mai mult după controversata gestionare a pandemiei gripei A, când avertismentele apocaliptice ale OMS au determinat guvernele să cheltuiască mulţi bani pentru vaccinuri care apoi nu au mai fost folosite.

OMS a fost acuzată atunci de lipsă de independenţă şi că era supusă intereselor industriei farmaceutice, iar diverse organisme neguvernamentale avertizează că diminuarea finanţării publice va face ca acest organism să depindă şi mai mult de sectorul privat.

Organizaţia este acuzată de asemenea de lipsă de independenţă de către coaliţia de ONG-uri 'Pentru o OMS independentă', care de mai mulţi ani luptă pentru a se recunoaşte daunele aduse sănătăţii de accidentul nuclear de la Cernobâl de acum 25 de ani, subiect readus în actualitate de criza de la centrala nucleară niponă Fukushima.

La reuniune, care va dura până la 24 mai, participă numeroşi miniştri. Printre cei aproape 2.000 de participanţi se numără şi miliardarul şi filantropul Bill Gates, potrivit aceleiaşi surse.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O reformă a OMS este esenţială pentru a face faţă noilor provocări, consideră Margaret Chan O reformă structurală şi financiară este 'indispensabilă' pentru a permite Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/ să facă faţă noilor provocări, precum sporirea maladiilor cronice, dar şi scăderea contribuţiilor, a apreciat luni directoarea organizaţiei, Margaret Chan, citată de AFP.
OMS deplânge lipsa de fonduri în lupta împotriva tuberculozei la nivel mondial Comunitatea internaţională trebuie să sporească fondurile pentru lupta împotriva tuberculozei pentru a contracara creşterea riscului de răspândire a bolii cu tulpini rezistente la mai multe medicamente, au avertizat luni două organizaţii internaţionale de sănătate, relatează AFP.
'Miliarde de doze' lipsă pentru vaccinarea împotriva virusului H1N1 (OMS) 'Miliarde de doze' de vaccin pentru protejarea populaţiei din ţările sărace împotriva virusului H1N1 nu vor putea fi achiziţionate, a declarat luni directorul general al OMS, dr. Margaret Chan, aflat în vizită la Havana, relatează AFP.
Programul prezidenţial al lui Ponta: România are nevoie de o nouă mare unire a românilor Programul prezidenţial al candidatului PSD, PC şi UNPR la alegerile din noiembrie, Victor Ponta, care cuprinde zece obiective, vizează ca proiect de ţară nevoia realizării unei noi mari uniri a românilor.
Directoarea OMS a abandonat ideea unui Forum mondial al Sănătăţii Directoarea generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, Margaret Chan, a anunţat marţi abandonarea, din motive financiare, a proiectului privind un Forum mondial al Sănătăţii, în cadrul unei reuniuni extraordinare a Consiliului executiv al OMS consacrată reformei organizaţiei, relatează AFP.
Lipsa banilor, una dintre problemele frecvent invocate în lupta împotriva tuberculozei în România Lipsa banilor este una dintre dificultăţile des citate în ceea ce priveşte lupta pentru combaterea tuberculozei în România, ţară care deţine cel mai mare număr de cazuri din Uniunea Europeană, scrie miercuri cotidianul britanic Financial Times, într-o serie de articole realizate cu prilejul Zilei Mondiale...