Cele mai citite
 


Peste 1.000 de bucureşteni s-au testat gratuit de astm în weekend
marţi, 17 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 1.000 de persoane şi-au testat, în mod gratuit, capacitatea pulmonară sâmbătă şi duminică în cortul din Parcul Tineretului din Bucureşti, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Române de Pneumologie transmis luni AGERPRES.
Evenimentul s-a înscris în campania naţională de testare şi educare organizată în perioada 2-15 mai de Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, intitulată 'Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine. Astmul poate fi controlat!'.
'Dintre cei 1.045 de pacienţi testaţi, 271 au fost depistaţi cu probleme respiratorii. Astfel, 186 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu disfuncţie ventilatorie obstructivă, 17 pacienţi suferă de disfuncţie ventilatorie restrictivă iar 58 dintre ei au disfuncţie ventilatorie mixtă', a precizat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
De asemenea, site-ul campaniei, www.invingeastmul.ro, a fost accesat, în aceste două săptămâni, de 6.198 vizitatori unici. Dintre aceştia, peste 90 de procente au accesat butonul de testare a astmului iar 6.192 (99,9%) au folosit o aplicaţie care le permite să localizeze cel mai apropiat cabinet de pneumologie şi să intre în legătură cu medicul respectiv.
Prof. dr. Florin Mihălţan a spus că nu sunt date exacte cu privire la persoanele afectate de această boală în România, dar se estimează o prevalenţă între 4% şi 6%, aproximativ un milion de persoane fiind afectate.
Astmul este o boală cronică, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie, tuse, mai ales în timpul nopţii, senzaţie de apăsare în piept.
Cauzele acestei boli nu sunt bine înţelese. În anii '90 oamenii de ştiinţă credeau că poluarea cauzată de motoarele diesel şi de alţi factori ar putea fi cauza. Astăzi, ei consideră această problemă ca fiind mult mai complexă. Mulţi cercetători examinează rolul factorilor genetici şi al felului în care sistemul imunitar uman se dezvoltă în primii ani de viaţă în prevalenţa astmului.
Factorii care pot declanşa astmul sunt cei alergenici, polenul, praful de casă, un parazit care se găseşte în aşternuturi, dacă nu sunt scuturate, factori de la locul de muncă, alergeni alimentari cum sunt căpşunele, fructele de mare, arahidele, unele specii de peşti, dar şi infecţiile din copilărie. Există de asemenea astmul declanşat de medicamente cum ar fi aspirina sau de factori genetici, a menţionat dr. Mihălţan. El a adăugat că se înregistrează o creştere îngrijorătoare în rândul copiilor. AGERPRES /(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul cazurilor de astm la copii, în creştere Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din întreaga lume, a subliniat luni într-o conferinţă de presă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Astmului.
Dr. Florin Mihălţan: În România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm În România se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.
Pe 16 şi 17 mai, bucureştenii se pot testa gratuit pentru astm Bucureştenii se pot testa gratuit pentru astm (spirometrii) în zilele de 16 şi 17 mai, între orele 9,30 - 16,30, în zona Cafeneaua Actorilor din Parcul Tineretului, în cadrul unei campanii derulate de Societatea Română de Pneumologie cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.
Mihălţan (Societatea Română de Pneumologie): 14% din persoanele de peste 40 de ani au boli obstructive (BPOC, astm) Dintre persoanele peste 40 de ani din România 14% au boli obstructive (BPOC, astm), a declarat vineri profesor dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul celei de-a patra ediţii a Conferinţei Managementul Bolilor Pulmonare.
Peste 1000 de bucuresteni s-au testat gratuit de astm in acest weekend Peste 1000 de persoane si-au testat, in mod gratuit, capacitatea pulmonara, sambata si duminica, in cortul din Parcului Tineretului din Bucuresti. Evenimentul face parte din campania nationala de testare si educare organizata in perioada 2-15 mai de Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca...
Astmul poate fi controlat! Astmul este o boală cronică de plămâni, caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă...