Cele mai citite
 


Senat: Propunerea de etichetare suplimentară a produselor alimentare, aprobată
marţi, 17 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie
 

Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a fost adoptată luni de plenul Senatului.

În favoarea propunerii legislative au votat 54 de senatori, împotrivă s-au exprimat 42, iar trei senatori s-au abţinut de la vot.
Propunerea legislativă prevede că fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roşie - bulina verde pentru produsele alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie iar bulina roşie pentru cele care conţin substanţe sau aditivi care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.
'Asistăm cu toţii la o incidenţă crescută a bolilor cardio-vasculare, a cancerului şi a diverselor tipuri de alergii. Foarte mulţi cercetători pun pe seama aditivilor alimentari acest fenomen. Astăzi etichetarea produselor alimentare se face prin descrierea E-urilor, a componenţei chimice a acestora, dar foarte puţini consumatori cunosc semnificaţia respectivelor E-uri. Se spune că E-urile care se folosesc nu sunt nocive, dar nimeni nu a făcut studii în care să se verifice dacă nu cumva consumul pe termen mediu sau lung, în cantităţi mari, nu este nociv sănătăţii. Prin urmare, eu am considerat necesară o etichetare suplimentară prin care să determin achiziţia unui produs alimentar în cunoştinţă de cauză', a declarat Staicu în timpul dezbaterii propunerii legislative în plenul Senatului.
De asemenea, senatorul PDL a subliniat faptul că o etichetare suplimentară creşte încrederea cumpărătorului în produsul alimentar achiziţionat dacă acesta are o bulină verde.
Potrivit propunerii legislative, criteriile în baza cărora va fi acordată fiecărui produs alimentar câte o bulină vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs. AGERPRES/(A - Cătălina Barbu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Propunerea de etichetare a produselor alimentare, avizată favorabil de Comisia pentru sănătate Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a primit din partea Comisiei pentru sănătate din Senat aviz favorabil, în unanimitate.
Aditivii alimentari Aditivii alimentari sunt substante adaugate mancarurilor cu diferite scopuri, avand ca principal rezultat schimbarea caracteristicilor alimentelor. Aditivii directi sunt cei adaugati intentionat in mancaruri cu diverse scopuri, iar cei indirecti sunt cei la care sunt expuse alimentele in timpul...
Deţinerea unui animal de companie are beneficii multiple pentru sănătatea oamenilor (studii) Faptul că un animal de companie face bine sănătăţii oamenilor este bine cunoscut de cercetători şi de prietenii şi proprietarii de animale. De exemplu, pacienţii cardiaci care au un animal de companie trăiesc mai mult decât cei care nu au, animalele contribuie la creşterea nivelului de serotonină şi...
Senat: Raport favorabil la propunerea legislativă de etichetare suplimentară a alimentelor Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a primit din partea Comisiei economice din Senat un raport favorabil.
Senat: Proiectul referitor la implementarea unui nou sistem de clawback, aprobat Senatorii au aprobat în şedinţa de plen de luni proiectul de lege prin care persoanele care deţin autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi din bugetul Ministerul Sănătăţii (MS) vor trebui să plătească o contribuţie trimestrială...
Senat: Propunerea privind acordarea unui pachet alimentar pentru elevi şi preşcolari, adoptată tacit Senatul a adoptat tacit luni propunerea legislativă privind acordarea unui pachet alimentar pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru preşcolari.