Cele mai citite
 


Ziua europeană pentru depistarea melanomului
marţi, 17 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Societatea Română de Dermatologie participă şi anul acesta împreună cu medicii dermatologi din Europa la realizarea celei de a şasea ediţii naţionale a 'Euro Melanoma Day - Ziua europeană pentru depistarea melanomului' în data de 18 mai, se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES de SRD.

În această zi, medici dermatologi din tot cuprinsul ţării membri ai SRD vor oferi consulturi gratuite pentru afecţiuni tumorale cutanate.
Această implicare benevolă în campania care se desfăşoară în 28 de ţări europene în luna mai are ca scop avertizarea populaţiei asupra cancerului de piele (inclusiv a melanomului, cea mai agresivă tumoră malignă a omului). Consultaţiile gratuite se realizează în vederea depistării de leziuni precanceroase sau cancere cutanate.
Fiecare pacient consultat va fi informat asupra riscului expunerii exagerate la radiaţiile ultraviolete, modalităţii de autoexaminare a tegumentelor, aspectului macroscopic al tumorilor cutanate şi asupra metodelor terapeutice existente. Medicul va completa un chestionar standard european în baza căruia se va realiza o statistică la nivel naţional şi internaţional.
Consulturile gratuite vor fi acordate în principalele centre dermatologice judeţene şi Bucureşti miercuri între orele 9,00 şi 14,00.
SRD organizează această acţiune împreună cu Bristol-Myers Squibb şi Merck Sharp and Dome.
În campania din 2009 au fost consultaţi gratuit 3.124 de pacienţi la nivel naţional, 74 dintre cei examinaţi au fost diagnosticaţi cu melanom iar peste 330 au fost diagnosticaţi cu altă formă de cancer cutanat. Mare parte din leziunile diagnosticate au fost provocate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare.
În jur de 150.000 de melanoame apar anual la oameni de pe întregul mapamond şi aproximativ 40.000 de persoane mor în fiecare an din această cauză.
Campania pentru depistarea cancerului de piele are un rol de prevenire, depistare a leziunilor precanceroase şi canceroase, dar şi de soluţionare a cazurilor nou descoperite.
Potrivit specialiştilor dermatologi, soarele este benefic, dar trebuie să fim atenţi cât şi cum ne expunem la soare, un rol important având factorii de protecţie cutanată şi intervalul orar. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conf.dr.George Ţiplică: În toată lumea se constată o creştere alarmantă a cazurilor de melanom Conf. dr. George Ţiplică, directorul executiv al Societăţii Române de Dermatologie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES că nu există o statistică foarte precisă a afecţiunilor dermatologice canceroase, dar în toată lumea se constată o creştere alarmantă a cazurilor de acest gen, mai ales a melanomului...
Societatea de Dermatologie va derula şi în această vară campania de depistare precoce a cancerului de piele Societatea Română de Dermatologie (SRD) va derula şi în acest an campania Euromelanoma Day "Protejează-ţi pielea, expune-te la soare informat!", în care medici dermatologi le vor oferi consultaţii gratuite liceenilor din mai multe oraşe şi turiştilor aflaţi pe litoral, informându-i în ceea ce priveşte...
SRD va demara în licee şi la mare o amplă campanie de informare privind melanomul Societatea Română de Dermatologie (SRD) va demara în această vară o amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, a anunţat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, marţi, într-o conferinţă de presă.
Campanie naţională de prevenire a cancerului de piele Peste 300 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD), vor oferi pacienţilor consultaţii gratuite, pe 25 mai, cu prilejul 'Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului'.
Melanomul, cea mai agresivă tumoră malignă, este cel mai frecvent întâlnit în rândul tinerilor Melanomul este cea mai agresivă tumoră malignă dezvoltată de om și cel mai frecvent întâlnită în rândul adulţilor tineri cu vârsta între 25 și 29 ani. În topul celor mai frecvent întâlnite 40 de tipuri de cancer, melanomul se situează în România pe locul 19, iar din punct de vedere al mortalităţii ocupă...
Dr.George Sorin Ţiplică: Expunerea la radiaţii ultraviolete a muncitorilor din agricultură este foarte înaltă Măsurătorile efectuate în cadrul unui proiect european, StanDerm, la care participă 29 de ţări şi 140 de experţi din Europa, au stabilit că, în anumite zone agricole din România, expunerea muncitorilor la radiaţiile ultraviolete este foarte ridicată, a declarat vineri, la Târgu Mureş, profesor doctor...