Cele mai citite
 


Alarma privind extinderea gripei porcine, în prim-planul presei din Italia
luni, 20 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

/La Stampa, La Repubblica, Corriere della Sera, Il Messaggero/

Roma, 20 iul - Corespondentul Agerpres, Marius Frăţilă, transmite: Alarma cauzată de extinderea gripei porcine atât la nivel internaţional, cât şi în Peninsulă, reprezintă principalul subiect prezentat luni în prima pagină de cotidianele naţionale din Italia.

La Stampa relatează despre decizia companiilor aeriene britanice Virgin şi British Airways de a institui înainte de îmbarcarea la bordul avioanelor a unor controale privind temperatura pasagerilor şi de a nu mai permite efectuarea călătoriei pentru cei suspecţi de gripă.

Totodată, o polemică a fost creată în Italia la sfârşitul săptămânii trecute pe marginea semnalelor de alarmă transmise populaţiei de secretarul de stat al sănătăţii publice, Ferrucio Fazio, care a declarat sâmbătă că se ia în calcul de către guvern chiar amânarea începerii anului şcolar în septembrie având în vedere că întoarcerea elevilor din vacanţe poate duce la o amplificare a răspândirii virusului gripei porcine.

Ministrul educaţiei, Mariastella Gelmini, a dezminţit însă duminică această ipoteză, arătând că nu se va amâna nici măcar cu o zi începerea anului şcolar, iar ministrul simplificării legislative, Roberto Calderoli, membru al Ligii Nordului, a subliniat că Fazio nu ar trebui lăsat să mai comunice public pentru a nu mai alarma inutil populaţia.

De asemenea, Maurizio Gasparri, liderul grupului PdL din Senat, a subliniat că în spatele campaniei alarmiste alimentate de presă şi de unii responsabili din sistemul medical se află de fapt interesele companiilor farmaceutice, amintind că şi în cazul gripei aviare s-a ajuns la vaccinarea unui important procentaj al populaţiei, deşi riscul nu era chiar atât de mare.

La Repubblica şi La Stampa comentează că Fazio a pus guvernul într-o situaţie incomodă, iar premierul Silvio Berlusconi s-ar fi răzgândit în legătură cu promovarea sa la rangul de ministru.

Corriere della Sera acordă prim-planul comemorării duminică a 17 ani de la atentatul de la Palermo împotriva judecătorului sicilian Paolo Borsellino şi acuzaţiilor lansate cu această ocazie din închisoare de către unul dintre cei mai importanţi şefi ai Cosa Nostra, Toto Riina, condamnat deja în justiţie pentru acel atentat. El a declarat prin intermediul avocatului său că asasinarea magistratului i-a fost ordonată de nişte înalţi exponenţi ai instituţiilor statului.

Din partea reprezentanţilor opoziţiei de stânga au venit declaraţii prin care se solicită justiţiei să investigheze declaraţiile lui Riina, în timp ce Fabrizio Cicchitto, liderul grupului PdL din Camera Deputaţilor, a declarat că nu trebuie să se plece de la premisa că tot ce spune acest şef mafiot este "aur curat".

Pe de altă parte, membrii familiei Borsellino au criticat faptul că de la ceremonia de comemorare au lipsit autorităţile statului, fiind primite doar unele scrisori de elogiere a fostului judecător din partea şefului statului Giorgio Napolitano şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini.

În plan economic, La Repubblica dedică o analiză atentă datelor referitoare la veniturile anuale din 2008 declarate de italieni publicate săptămâna trecută de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Din acestea rezultă că italienii declară statului că sunt săraci, însă consumul şi conturile lor din bănci arată cu totul altceva. Astfel, deşi numai 75.000 de italieni au declarat venituri anuale peste 200.000 de euro, sunt peste 600.000 care au cel puţin două milioane de euro în conturi în bănci. De asemenea, peste o jumătate de milion de italieni şi-au cumpărat în 2008 bărci de lux, automobile foarte scumpe ori opere de artă valorând sute de mii de euro.

Iar evaziunea fiscală nu se întâlneşte doar la nivelul bogaţilor, ci şi printre cei cu venituri mai mici: muncitorii în construcţii declară că au venituri anuale sub nivelul pensiei medii, patronii de IMM-uri declară şi ei că afacerile lor le aduc venituri mai mici decât salariile angajaţilor lor.

În plan extern, subiectul principal este reprezentat de aniversarea a 40 de ani de la primul pas pe Lună al unui pământean. Il Messaggero aminteşte că programul Apollo nu a avut doar obiective ştiinţifice, autorităţile SUA din anii '60 dorind să transmită întregii lumi mesajul că sistemul lor democratic este superior celui comunist. Iar preşedintele Barack Obama şi-a propus şi el să folosească în scop propagandistic această aniversare, mesajul său fiind cel al necesităţii mobilizării din nou a creativităţii inginerilor americani pentru a se pune în practică revoluţia energetică care să asigure un viitor curat şi respirabil generaţiilor următoare ale SUA. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noi cazuri confirmate de infectare cu virusul A/H1N1 Bucureşti, 25 iul /Agerpres/ - Un număr de 18 persoane, respectiv 17 studenţi şi un profesor, a fost confirmat, sâmbătă, de Institutul Naţional Cantacuzino, cu virusul gripal A/H1N1, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis AGERPRES.
Zece cazuri noi de infectare cu virus A/H1N1 Bucureşti, 21 iul /Agerpres/ - Alte 10 cazuri noi de infectare cu virusul gripal A/ H1N1 au fost înregistrate de Reţeaua de supraveghere a bolilor transmisibile.
Australia a început testele clinice pentru un vaccin împotriva gripei porcine Canberra, 22 iul /Agerpres/ - Australia, una dintre ţările cele mai afectate de gripă porcină din zona Asia-Pacific, a început miercuri testele clinice pentru definitivarea unui vaccin împotriva gripei porcine, au anunţat surse guvernamentale, citate de AFP.
Canada: primul caz de gripă porcină rezistent la Tamiflu Ottawa, 22 iul /Agerpres/ - Canada a înregistrat primul caz în care virusul gripei porcine este rezistent la Tamiflu, informează miercuri Associated Press.
Albania confirmă primul caz de gripă porcină Tirana, 21 iul /Agerpres/ - Albania a confirmat luni primul caz de gripă porcină la un student care deja s-a vindecat de această boală, informează Associated Press.
Gripa porcină: peste 700 de morţi în întreaga lume Geneva, 21 iul /Agerpres/ - Virusul gripei porcine, apărut la sfârşitul lunii martie, a ucis deja peste 700 de persoane de pe tot globul, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Aphaluck Bhatiaseve, informează AFP