Cele mai citite
 


Vaccinul împotriva gripei porcine: lipseşte timpul necesar pentru a studia efectele colaterale
luni, 20 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

/La Stampa, The Independent/

Roma, 20 iul /Agerpres/ - Primul sfat al epidemiologilor legat de noua gripă este de a nu te lăsa pradă panicii. Cu toate acestea, apărarea foarte modernă care se ridică împotriva gripei porcine este încă plină de lacune iar panica o ia înaintea virusului H1N1 deja foarte rapid. Îngrijorarea s-a materializat în afirmaţiile pediatrului Adam Finn, considerat unul dintre cei mai mari experţi britanici în vaccinare, relatează ziarul italian La Stampa. 

''Va exista o perioadă intermediară în care nu vom cunoaşte toate riscurile. Va trebui să evaluăm raportul costuri-beneficii, mai ales dacă va exista o creştere ulterioară a cazurilor de îmbolnăviri şi decese. Cu siguranţă trebuie să se acţioneze'', a declarat Finn pentru ziarul britanic The Independent.

Acest lucru înseamnă că această cursă contra cronometrului pentru a imuniza cât mai multe persoane posibil va împiedica testarea medicamentului aşa cum cere procedura standard. Primele doze vor fi distribuite în august fără a se cunoaşte însă cu adevărat, în proporţie de 100%, eficienţa lor precum şi toate posibilele efecte colaterale. Pe de altă parte, vaccinul va fi mai degrabă ''puternic'': două doze asociate cu o serie de aditivi chimici indispensabili despre care nu s-ar putea spune că sunt chiar inofensivi, potrivit La Stampa.

Deşi efectuate în ritm frenetic, experimentările vor fi în derulare în timp ce mulţi copii - cei mai vulnerabili la gripă - vor primi dubla vaccinare iar ''datele pediatrice definitive vor fi disponibile numai în luna ocotmbrie'', aşa cum a explicat Finn. În ceea ce priveşte datele referitoare la adulţi, acestea vor fi disponibile ceva mai devreme, în septembrie, oricum însă ''după consumarea faptului'', a mai precizat expertul britanic.

Nu toate lucrurile se află sub control aşa cum ar fi de dorit. Pe fundal se află graba Agenţiei Europene a Medicamentului /European Medicines Agency, EMEA/ care simte efectele creşterii presiunilor din partea guvernelor Uniunii Europene /UE/, la rândul lor presate de opiniile publice tot mai alarmate şi mai ales confuze din cauza mesajelor incerte. Pe de altă parte, însă, există prudenţa profesională a cercetătorilor şi medicilor care ştiu că în laborator superficialitatea se poate dovedi dezastruoasă. Unii experţi menţionau la 19 iulie un caz-limită în care antidotul s-a dovedit mai rău decât maladia. S-a întâmplat în 1976, când peste 40 de milioane de americani au fost vaccinaţi împotriva unei ''versiuni'' a virusului: ''efectul colateral neprevăzut s-a soldat cu 25 de morţi şi peste 500 de îmbolnăviri, pacienţii fiind afectaţi de o rară şi periculoasă inflamaţie a sistemului nervos, cunoscută sub denumirea de ''sindromul Guillain-Barre''.  

Acestea sunt scenariile, iar dezbaterea ştiinţifico-politică este mai aprinsă decât rezultă oficial, relevă ziarul italian. Pe lângă EMEA şi guverne, la mijloc mai sunt şi casele farmaceutice iar punctul ce trebuie definit încă este care va fi nivelul ''acceptabil'' al datelor pentru a da undă verde vaccinului peste câteva săptămâni. Potrivit unui purtător de cuvânt al Agenţiei, primele eşantioane ale medicamentului pandemic ''complet funcţionale'' sunt aşteptate la sfârşitul lunii iar decizia privind aprobarea va fi luată în termen de cinci zile. Pentru moment se ştie că rolul de ''cobai'' a fost asumat de un grup de circa 400 de pacienţi, dar nu a fost comunicat nici numărul exact.

Între timp se face bilanţul, şi acesta deloc liniştitor. Există cel puţin 60 de milioane de persoane expuse riscului care, în Europa, vor fi ''tratate cu prioritate'', potrivit declaraţiilor făcute la 19 iulie de comisarul UE pentru sănătate, cipriota Androulla Vassiliou, în cursul unei vizite în Portugalia. ''Dacă aceste persoane vor fi vaccinate, măsura ar putea oferi o protecţie suficientă'', a explicat ea. Se speră ca aceştia să acţioneze ca o barieră pentru ceilalţi aceasta şi pentru că ''nu va exista vaccin pentru toţi'', un aspect şi mai îngrijorător, potrivit La Stampa.

Promisiunea este că strategiile şi criteriile vor fi decise de UE pentru a se evita haosul iniţiativelor naţionale. Dar reuniunea miniştrilor sănătăţii se va ţine la Bruxelles mai degrabă târziu, numai la începutul lunii octombrie. Totodată, se vorbeşte şi de preţuri. ''Europa pregăteşte un contract unic pentru furnizarea vaccinului'', a anunţat directorul adjunct pentru sănătate al Comisiei Europene, Paola Testori Coggi.

Dacă nu este momentul pentru panică, totuşi teama rămâne, conchide La Stampa. AGERPRES/ (Adriana Doicaru) 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marea Britanie: vaccinarea în masă împotriva gripei porcine este extrem de riscantă /The Times/ Londra, 22 iul /Agerpres/ - Marea Britanie se pregăteşte pentru un program de vaccinare în masă, care, deşi dispune de suficient vaccin pentru întreaga populaţie, începând cu staff-ul medical, se va dovedi o „nebunie” dat fiind că vaccinul împotriva gripei porcine nu a fost încă suficient...
Australia a început testele clinice pentru un vaccin împotriva gripei porcine Canberra, 22 iul /Agerpres/ - Australia, una dintre ţările cele mai afectate de gripă porcină din zona Asia-Pacific, a început miercuri testele clinice pentru definitivarea unui vaccin împotriva gripei porcine, au anunţat surse guvernamentale, citate de AFP.
Albania confirmă primul caz de gripă porcină Tirana, 21 iul /Agerpres/ - Albania a confirmat luni primul caz de gripă porcină la un student care deja s-a vindecat de această boală, informează Associated Press.
OMS ia în calcul închiderea şcolilor pentru a combate epidemia de gripă porcină Geneva, 21 iul /Agerpres/ - Închiderea şcolilor se numără printre măsurile ce ar putea fi întreprinse de autorităţi pentru încetinirea răspândirii epidemiei de gripă porcină, care a ucis deja 700 de persoane în întreaga lume, a declarat marţi un purtător de cuvânt al OMS, citat de France Presse.
Marea Britanie: Ministrul sănătăţii face apel la calm după confuzia generată de sfaturile privind gripa porcină Londra, 20 iul /Agerpres/ - Ministrul britanic al sănătăţii Andy Burnham a asigurat din nou luni că Marea Britanie este bine pregătită pentru a face faţă unei pandemii de gripă porcină şi a respins acuzaţiile conform cărora guvernul a lansat sfaturi contradictorii, relatează Reuters.
OMS acuză faptul că ţările bogate sunt avantajate în privinţa accesului la vaccinul pentru gripa porcină Geneva, 14 iul /Agerpres/ - Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, a deplâns marţi faptul că accesul la vaccinul împotriva gripei porcine va fi rezervat în primul rând ţărilor celor mai dezvoltate în detrimentul locuitorilor din ţările sărace, relatează AFP.