Cele mai citite
 


Una din şase persoane expusă la corupţie în Balcanii de Vest (ONUDC)
miercuri, 18 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Una din şase persoane în Balcanii Occidentali a fost expusă la corupţie, una din principalele îngrijorări ale populaţiei, arată un raport al Oficiului Naţiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor şi Criminalităţii (ONUDC) publicat marţi, transmite AFP.
'Un respondent din şase a fost expus unei forme sau alteia de corupţie de către funcţionari ai serviciilor publice în cele 12 luni care au precedat ancheta', a indicat într-un comunicat ONUDC, cu sediul la Viena, precizând că în funcţie de ţară procentul persoanelor expuse variază între 6% şi 21%.

Studiul, cofinanţat de Comisia Europeană, a fost realizat în 2010 pe un eşantion de 28.000 de persoane în Balcanii Occidentali - Albania, Bosnia-Herzegovina, Croaţia, Muntenegru, Serbia, Macedonia şi Kosovo.

În aceste ţări, persoanele chestionate au plasat corupţia pe locul al treilea într-un clasament al principalelor lor îngrijorări, după şomaj şi sărăcie, dar înainte de siguranţă şi educaţie.

Printre cei care au dat mită, 57% au plătit medicilor, 35% poliţiştilor, 33% asistenţilor medicali, conform raportului amintit. Circa 43% dintre ei au dat mită din iniţiativă proprie, în timp ce în cazul a 45% acestora li s-a sugerat explicit sau implicit necesitatea 'unui cadou'.

'Domeniile evidenţiate în acest raport ne oferă o viziune realistă asupra situaţiei din teren, esenţială pentru ca împreună cu autorităţile să acţionăm pentru combaterea acestor practici de corupţie la toate nivelurile', a explicat directorul executiv al UNODC Iuri Fedotov, citat în comunicat.

'Eforturile ţărilor din Balcanii de Vest în acţiunile lor pentru reducerea corupţiei sunt lăudabile'- a mai comentat acesta.

'Comisia Europeană urmăreşte această chestiune îndeaproape şi îi acordă o importanţă mare, deoarece reprezintă fără îndoială unul din punctele de evaluare cele mai importante pentru orice candidat sau potenţial candidat (la aderarea la UE), a declarat comisarul european pentru extindere Stefan Fule, citat de asemenea în comunicatul amintit.

Dintre ţările vizate în raport, doar Croaţia poartă negocieri oficiale cu UE în perspectiva aderării, menţionează AFP.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raport MCV: Activitatea DNA în 2014 a acoperit un spectru larg de cazuri de corupţie la nivel înalt Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţiei (DNA) în 2014 a acoperit un spectru larg de cazuri de corupţie la nivel înalt, de la toate nivelurile funcţiei publice şi implicând persoane publice din diferite partide politice, notează Comisia Europeană în raportul privind progresele României în cadrul...
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
SUA: Membri ai Congresului cer o anchetă asupra British American Tobacco, suspectat de corupţie în Africa de Est Aleşi din Congresul SUA au cerut Ministerului american al Justiţiei să deschidă o anchetă asupra suspiciunilor de corupţie care vizează grupul British American Tobacco (BAT) în Africa de Est, relatează vineri AFP.
Anchetă internă la Novartis după acuzaţiile de corupţie în presa chineză Uriaşa companie farmaceutică elveţiană Novartis a deschis o anchetă internă ca urmare a acuzaţiilor de corupţie lansate în presa chineză, care se refereau la Alcon, filiala sa specializată în oftalmologie, informează AFP, citând un comunicat al companiei.
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Traficul cu organe prelevate de la sârbi din Kosovo: ancheta internaţională se va încheia în 2014 Ancheta internaţională privind un presupus trafic cu organe prelevate de la sârbi de către gherila kosovară în timpul conflictului din Kosovo /1998-99/ se va încheia în 2014, a declarat joi, la Belgrad, procurorul american John Clint Williamson, însărcinat de Uniunea Europeană cu efectuarea anchetei...