Cele mai citite
 


Atacul de panică
miercuri, 18 mai 2011   ::   5 Comentarii :: :: Stresul, Stiri
 

„Simt că nu mai am aer!” ... „Nu pot să respir!” ... „Parcă am un nod în gât!” ...
 
Şi multe altele sunt plângerile venite din partea persoanelor care vin în psihoterapie acuzând diverse forme de atacuri de panică.
Cu toate că atacurile de panică se întind pe durata a numai câteva minute, totusi ele pot produce multă suferinţă persoanelor care trec prin astfel de stări.

Ce inseamnă atacul de panică si cum il recunoaştem?
De cele mai multe ori, atacurile de panică se manifestă sub forma unor simptome fiziologice precum ameţeală, senzaţii de sufocare, transpiraţii, tremur, tahicardie şi acel „nod în gât”. Odată instalate aceste simptome aduc cu ele şi trăiri puternice de anxietate pe de-o parte si pe de alta manifestări asociate cu agorafobia, sau altfel spus teama de a ieşi într-un spaţiu public şi mai ales de a nu se afla singuri/neinsoţiţi într-un astfel de spaţiu deschis: „Mi-e frică să mai ies din casă, dacă mi se intâmplă iar să ameţesc?! Să leşin!? Dacă nu mai pot să-mi controlez respiraţia şi o să mă sufoc?!”
 
Atacurile de panică pot apărea adesea „din senin”, persoana susţinând că nu a existat nimic in acel moment care să fi justificat apariţia unui astfel de blocaj, însă clinicienii specializaţi şi psihoterapeuţii vin tocmai în sprijinul acestor persoane, analizând problematica în primul rând pornind de la acordarea unui grad mare de atenţie pe de-o parte istoricului pacientului/persoanei suferinde iar pe de altă parte circumstanţelor în care s-au întâmplat/repetat atacurile de panică.
 
Ce anume declanşează un atac de panică?
Studiile psihodinamice aplicate arată că declanşarea atacurilor de panică sunt asociate în primul rând cu apariţia şi manifestarea factorilor stresori din viaţa persoanei respective, astfel că stresul trăit la un nivel intens în diferite situaţii din viaţa poate să inducă instalarea simptomelor şi manifestărilor atacurilor de panică.
 
Persoanele cu tulburări de panică suportă cu mare dificultate evenimentele de stres major cu care se confruntă (cum ar fi pierderea unor persoane dragi şi apropiate din viaţa lor, atitudini nesuportive venite din partea parinţilor, dificultatea de a face faţa criticilor, un examen important etc). De asemenea greu de gestionat sunt trăirile intense de furie şi agresivitate pe care persoanele cu atacuri de panică nu şi le pot exprima.
 
Numai în cadrul unei intervenţii psihoterapeutice specialistul îşi poate ajuta pacientul să conştientizeze apariţia unor pericole imaginare, care îşi au originea de multe ori în traume anterioare, insă ele nu pot fi diferenţiate de ameninţări reale. Pacienţii au nevoie să-şi conştientizeze anxietatea faţa de exprimarea furiei şi nevoia de a se apăra permanent de aceasta din urmă. Este important ca pacientul să reuşească să inţeleagă şi să facă legături între evenimentele critice şi stresante din viaţa reală de zi cu zi şi anxietatea puternic trăită la perceperea unei situaţii ca fiind ameninţătoare.
 
Cu alte cuvinte atacul de panică apare ca trăirea unei reprezentări a ceva semnificativ din dinamica interioară a persoanei. Totodată atacurile de panică aduc cu ele somatizări puternice care-l fac pe pacient să-si orienteze atentia mai degrabă asupra reacţiilor corporale şi fiziologice şi prea puţin pe semnificaţiile psihologice ale acestora. Astfel speranţa vindecării este pusă adesea in mâinile medicilor sau/şi mai ales a părinţilor/familiei, ceea ce duce mai departe la dezvoltarea unui ataşament care nu face decât să intensifice gradul de dependenţă de persoanele apropiate.
 
Teama de a nu fi criticaţi, ridiculizaţi, umiliţi sau abandonaţi apare la o vârstă fragedă şi se manifestă ulterior, la vârsta adultă sub forma proiecţiilor asupra persoanelor din jur, declanşând astfel apariţia atacului de panică asociat uneori cu alte tulburări de anxietate (agorafobie, sociofobie etc). Unei persoane care manifestă atacuri de panică nu-i rămâne decât să facă eforturi imense de a evita la nesfârşit orice persoană sau situaţie care-i trezeşte nesiguranţă, teamă şi anxietate, fără sa-şi inţeleagă astfel comportamentul evitant sau fără a înţelege de ce anume de fapt se teme?
 
Este recomandat ca persoanele cu atacuri de panică să intre într-un proces psihoterapeutic pentru a-şi învinge această teamă şi uneori ele au nevoie şi de intervenţii medicamentoase adecvate pe lânăa psihoterapie.
 
 
Psiholog Clinician Diana O. MORARU
Cabinet Individual de Psihologie Clinică şi Psihoterapie – In2constient
Tel: 0728.750.387

Notare
Comentarii
de s
http://www.4run.ro/verdi.html
Fa abstractie de gunoaie, sobolani, ciini si aleraga.
Locatia de alergat numarul 83 - Parcul Verdi.

de anca
miam scos o masea si am lesinat sincer mia fost frica dar tot am o senzatie de rau si mai trebuie sa merg si mie foarte frica

de dan
Eeee.Nu ai dc sa-ti fie frica.E o vb. : "nu mor caii,cand latra cainii".Si mie mi-e frica de medicul dentist,desi sora mea e medic dentist si are "mana usoara".Nu te speria.Nu trebuie sa te gandesti."Zboara" cu gandul in alta parte,la cv. frumos,ce te linisteste.O sa fie ok.Ve vedea.Eu asa fak.

Tratează acum depresia, anxietatea şi atacurile de panică!

Centrul MoreOfYou este un centru de dezvoltare personală şi evoluţie spirituală care oferă servicii de life coaching şi psihoterapie tuturor categoriilor de vârstă – adulţi, copii şi adolescenţi – atât individual, cât şi în cadrul grupurilor (psihoterapie de grup, sistemică – de familie, de cuplu, etc) sau sub forma atelierelor de informare şi suport pe diferite teme.

Programează-te acum prin email la info@moreofyou.ro sau telefonic la 021 315 8383

Cu toată dragostea,
Echipa MoreOfYou
http://www.moreofyou.ro/

de Iftode
Dupa o perioada f stresanta insotita de nemultumiri si regrete ma apare si un diagnostic nedorit ce implica interventie chirurgicala si bine-inteles cheltueli ce depasesc posibilitatile.De aici a aparut in fiecare noapte in jurul orei 3 o trezire insotita de o accelerare a batilor inimii,o stare de agitatie maxima o frica de moarte si disperat iau nitroglicerina cu toate ca sunt sub tratament cu aprazolam care parca nu mai are efect fiind administrat zi de zi cam de 2 ani.Intrebare:pot inlocui cu anxiar?la indicatia medicului.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ce este atacul de panica? Persoanele care traiesc experiente spontane terifiante de frica, ca manifestari crescute bruste ale anxietatii, denumite atacuri de panica, si sunt preocupate de teama ca aceste atacuri pot aparea din nou sufera de tulburari anxioase de panica.
Anxietatea sociala si dependenta Imagineaza-ti o camera plina de oameni. Nu cunosti pe nimeni. Incep sa-ti transpire mainile. Inima incepe sa-ti bata mai puternic. Esti cuprins de panica.
Personalitate fără anxietate – simpozion adresat medicilor cu specialitatea psihiatrie Dr. Reddy’s Laboratories România organizează joi, 26 noiembrie a.c., simpozionul “Personalitate fără anxietate”, dedicat medicilor cu specialitatea psihiatrie. Evenimentul se va desfășura în București, la Sky Tower-Etaj 34.
Un flash luminos către creier poate alunga teama Londra, 10 mar /Agerpres/ - Cercetători de la Universitatea Stanford din California /vestul SUA/ au descoperit că, prin stimularea unui circuit al creierului din interiorul structurii materiei cenuşii, se poate contracara sentimentul de teamă, potrivit unui articol publicat în revista Nature, scrie în...
Expansiunea bolilor psihice este legată de schimbările climatice Numărul de îmbolnăviri psihice va creşte din cauza schimbărilor climatice, notează The Sydney Morning Herald, citând raportul elaborat de Climate Institut, intitulat 'Climatul suferinţei: adevăratul preţ al vieţii în condiţiile inacţiunii faţă de schimbările climatice'.
Bolile de memorie - Interviu AGERPRES cu Presedintele Fundatiei Ana Aslan International Preşedintele Fundaţiei Ana Aslan International, dr. Luiza Spiru, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte, printre altele, despre răspândirea bolilor de memorie, precum şi despre noile terapii şi importanţa prevenţiei în acest domeniu.