Cele mai citite
 


Marea Britanie: vaccinarea în masă împotriva gripei porcine este extrem de riscantă
miercuri, 22 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

/The Times/

Londra, 22 iul /Agerpres/ - Marea Britanie se pregăteşte pentru un program de vaccinare în masă, care, deşi dispune de suficient vaccin pentru întreaga populaţie, începând cu staff-ul medical, se va dovedi o „nebunie” dat fiind că vaccinul împotriva gripei porcine nu a fost încă suficient testat, notează cotidianul britanic The Times.

În primul rând, argumentează publicaţia britanică, gripa porcină este cu mult mai blândă decât s-a aşteptat, ceea ce face ca boala să nu se manifeste mai drastic decât o răceală severă şi deci ca vaccinarea să fie pusă sub semnul întrebării. Există motive serioase pentru vaccinarea celor care suferă de boli are plămânilor, inimii sau rinichilor sau a celor cu sisteme imune slăbite, a femeilor însărcinate şi a copiilor sub cinci ani, însă doar dacă vaccinul funcţionează şi este sigur.

A te grăbi însă să distribui vaccinul şi să vaccinezi populaţia înseamnă însă că nu există o idee privind cât de eficient este acesta, deşi există cercetări despre eficienţa vaccinurilor împotriva gripei, care pot oferi informaţii legat de aşteptările de la un vaccin împotriva gripei porcine. Vaccinul şi-ar putea dovedi eficacitatea în cazul a 80 la sută dintre adulţii sănătoşi, adică grupul cel mai puţin expus riscului.

Primele vaccinuri sunt aşteptate să ajungă în Marea Britanie până la sfârşitul lunii următoare şi realist vorbind, pare improbabil să existe suficiente doze pentru ca întreaga populaţie să fie vaccinată până la sfârşitul anului.

Chiar şi dând la o parte problemele logistice ale administrării vaccinului la milioane sau chiar la zeci de milioane de persoane, pe o scurtă perioadă de timp, în condiţiile în care fiecare persoană are nevoie de două doze, este posibil ca, până să fie vaccinate, majoritatea persoanelor să dezvolte un răspuns imun natural, întotdeauna mai puternic şi de mai lungă durată decât imunitatea oferită de vaccin şi, prin urmare să nu mai aibă nevoie de vaccin.

Pentru a-i fi testată siguranţa, un vaccin trebuie administrat la zeci de mii de oameni şi urmărit timp de câteva luni pentru a detecta dacă acesta are efecte secundare, ceea ce nu se va întâmpla în mod clar cu vaccinul împotriva gripei procine, care va fi administrat într-un timp extrem de scurt.

De altfel, administrarea în masă a vaccinului împotriva gripei porcine în America anului 1976 pentru a preveni o epidemie, deşi a avut drept consecinţă faptul că milioane de persoane au fost imunizate, a fost oprită după o creştere a cazurilor de sindrom Guillain-Barré (GBS) printre cei cărora le-a fost administrat vaccinul. GBS este o boală autoimună care cauzează paralizia braţelor şi picioarelor şi, în cazuri rare, a întregului corp. În unele cazuri, GBS a dus însă la paralizie completă sau chiar la moarte. Cercetările ulterioare au estimat că a existat un caz de GBS la fiecare 100.000 de administrări ale vaccinului.

În aceste condiţii, vaccinarea unui număr mare de britanici se va dovedi un uriaş pariu, potrivit The Times. Şi chiar dacă, cel mai probabil, ea va salva multe vieţi, vaccinul ar putea avea efecte secundare grave, care ar putea duce în cazuri extreme până la moarte. În acest context, administrarea se dovedeşte un pariu pe care ameninţarea virusului, aşa cum se prezintă ea în momentul de faţă, nu îl justifică, conchide ziarul britanic. AGERPRES / (Ana Bîgu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Australia a început testele clinice pentru un vaccin împotriva gripei porcine Canberra, 22 iul /Agerpres/ - Australia, una dintre ţările cele mai afectate de gripă porcină din zona Asia-Pacific, a început miercuri testele clinice pentru definitivarea unui vaccin împotriva gripei porcine, au anunţat surse guvernamentale, citate de AFP.
Vaccinul împotriva gripei porcine: lipseşte timpul necesar pentru a studia efectele colaterale /La Stampa, The Independent/ Roma, 20 iul /Agerpres/ - Primul sfat al epidemiologilor legat de noua gripă este de a nu te lăsa pradă panicii. Cu toate acestea, apărarea foarte modernă care se ridică împotriva gripei porcine este încă plină de lacune iar panica o ia înaintea virusului H1N1 deja foarte...
OMS acuză faptul că ţările bogate sunt avantajate în privinţa accesului la vaccinul pentru gripa porcină Geneva, 14 iul /Agerpres/ - Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, a deplâns marţi faptul că accesul la vaccinul împotriva gripei porcine va fi rezervat în primul rând ţărilor celor mai dezvoltate în detrimentul locuitorilor din ţările sărace, relatează AFP.
Kenya anunţă primul caz confirmat de gripă porcină Nairobi, 29 iun /Agerpres/ - Kenya a descoperit prima contaminare cu gripă porcină, la un student britanic de 20 de ani, a declarat luni ministrul sănătăţii, Beth Mugo, citat de Reuters.
Primele victime ale gripei A(H1N1) în Nepal Katmandu, 30 iun /Agerpres/ - Ministerul nepalez al Sănătăţii a anunţat primele cazuri de gripă A(H1N1) din ţara himalayană, notează marţi Associated Press.
Noi cazuri confirmate de infectare cu virusul A/H1N1 Bucureşti, 25 iul /Agerpres/ - Un număr de 18 persoane, respectiv 17 studenţi şi un profesor, a fost confirmat, sâmbătă, de Institutul Naţional Cantacuzino, cu virusul gripal A/H1N1, precizează un comunicat al Ministerului Sănătăţii, remis AGERPRES.