Cele mai citite
 


Boala Parkinson afectează aproximativ 72.000 de persoane
joi, 19 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Boala Parkinson afectează aproximativ 72.000 de persoane, a declarat preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Parkinson, Dan Răican, miercuri, cu prilejul lansării Jurnalului Lalelei Roşii.

Acesta a explicat că jurnalul conţine 39 de întrebări şi vine în sprijinul bolnavilor de Parkinson, fiind util în autoevaluarea bolnavilor, dar şi medicilor pentru monitorizare.


Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, a apreciat lucrarea care utilizează scale de evaluare recunoscute la nivel internaţional şi îi ajută pe bolnavi să-şi înţeleagă boala.


Privitor la această afecţiune, specialistul a subliniat că au apărut foarte multe modificări conceptuale şi practic nu este o boală mono, ci multifuncţională, care afectează şi sistemul nervos periferic, sunt situaţii în care porneşte de la structura nervoasă a tubului digestiv.
Pacienţii cu această afecţiune au foarte multe modificări, care la un moment dat le afectează viaţa normală, dezvoltă tulburări psihice, cognitive şi de somn.


În ceea ce priveşte soluţiile terapeutice, aici au fost înregistrate foarte multe progrese a spus prof. dr. Ovidiu Băjenaru. Este vorba de terapii care ameliorează în special tulburările motorii.


"Şi la noi se face stimulare cerebrală la Spitalul Universitar şi Bagdasar, există o listă de aşteptare cu foarte mulţi bolnavi, costurile fiind mari", a menţionat prof. dr. Ovidiu Băjenaru.
Pentru cazurile foarte grave, care nu mai răspund acestor soluţii, se utilizează pompe cu apemorfine, pentru complicaţiile foarte mari motorii, a adăugat el.


Specialistul a făcut referire la preocuparea societăţii pentru realizarea unui Registru naţional pentru boala Parkinson.
În ceea ce priveşte problemele deficitare pentru pacienţii români, dr. Băjenaru a amintit lipsa testelor neuro genetice care nu se pot face la noi, dar şi investigaţiile imagistice performante şi lipsa unei recuperări medicale specializate.


Aspectele sociale ridică şi ele probleme, întrucât nu sunt centre speciale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, fie că au boala Parkinson, Alzheimer sau necesită recuperare după un accident vascular cerebral.
Costurile pentru îngrijirea acestor bolnavi sunt foarte mari şi nu pot fi suportate în totalitate de familie, a mai subliniat prof. dr. Băjenaru. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medici: Aproximativ 70.000 de persoane sunt diagnosticate în România cu Parkinson; se intenţionează crearea unui registru naţional Aproximativ 70.000 de persoane sunt diagnosticate în prezent cu boala Parkinson, cea de a doua afecţiune neurologică degenerativă ca frecvenţă în România, iar pentru conştientizarea luptei împotriva acestei afecţiuni un "covor" de lalele a fost expus vineri în faţa Băncii Naţionale.
Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii Bolile neurologice îi afectează tot mai mult pe tineri Scleroza multiplă, neuropatiile periferice, boala Parkinson sunt afecţiuni neurologice a căror incidenţă este în creştere şi la populaţia tânără.
Preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie: Registrul naţional pentru boala Parkinson ar putea fi instituit anul viitor Registrul naţional pentru boala Parkinson ar putea fi instituit anul viitor, având în vedere că Societatea de Neurologie din România este aproape de finalizarea unui program informatic în acest sens, a declarat joi preşedintele de onoare al acestei societăţi, Ovidiu Băjenaru.
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie
Ovidiu Băjenariu (SNR):Registrul electronic naţional pentru boala Parkinson va fi implementat din a doua parte a anului Registrul electronic naţional pentru boala Parkinson va fi implementat începând din a doua parte a acestui an, urmând ca, în doi ani, să existe cu adevărat o cifră de acurateţe privind incidenţa acestei maladii, a declarat luni pentru AGERPRES, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, directorul Departamentului de...
Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson La 11 aprilie, în fiecare an, se marchează Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, aceasta fiind şi ziua de naştere a celui care a descris pentru prima dată afecţiunea, medicul James Parkinson.