Cele mai citite
 


Criză de stridii în Franţa
joi, 19 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Franţa se confruntă cu o penurie de stridii din 2008, când în urma virusului OsHV-1 a pierdut cel puţin 60% din puietul de stridii. Dacă înainte spera să compenseze aceste pierderi prin cumpărarea de moluşte din Japonia, cutremurul devastator din 11 martie şi lanţul de accidente ce au urmat la centrala nucleară Fukushima-1 (nord-estul arhipelagului nipon) au determinat-o să-şi reconsidere aceste planuri, relatează miercuri Bloomberg.
Acest virus reprezintă o ameninţare nu doar pentru Franţa, cel mai mare producător de stridii din lume, contaminând de asemenea ferme din Irlanda, Anglia şi Australia.

În fiecare an, francezii consumă aproximativ 108.000 de tone de stridii, dar anul trecut producţia autohtonă a înregistrat o scădere de 38%, în timp ce preţurile angro au crescut cu 20%.

În unele restaurante din Paris, stridiile mari sunt comercializate la preţul de 6,5 euro bucata. Experţii se aşteaptă la o scădere a producţiei cu 40-50% în următorii doi ani.

Franţa intenţiona să importe o cantitate importantă de stridii din prefectura japoneză Miyagi. Experţii francezi intenţionau chiar să testeze stabilitatea crustaceelor de pe coasta nord-estică a arhipelagului nipon la virusul amintit, dar dezastrul nuclear din Japonia i-a făcut să-şi reconsidere planurile.

Piaţa globală de stridii a fost estimată la 3,3 miliarde de dolari în 2009.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Învăţămintele accidentului de la Fukushima Experţii francezi trimişi în Japonia trebuie, în afară de ajutorul imediat pe care îl acordă, să stabilească cum se poate evita o nouă catastrofă, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de duminică.
Japonia: Un caz de cancer tiroidian descoperit după criza nucleară de la Fukushima O comisie guvernamentală din prefectura Fukushima, care investighează impactul crizei nucleare de anul trecut asupra sănătăţii localnicilor, a anunţat marţi că a fost descoperit un caz de cancer tiroidian la o persoană tânără, informează agenţia niponă Kyoto.
Despre buna folosire a pastilelor de iod Paris, 18 mar /Agerpres/ - Spre deosebire de Statele Unite, unde farmaciile de pe coasta de vest şi-au epuizat stocurile de iod stabil, un asemenea demers este complet inutil în Franţa, după cum estimează autorităţile sanitar-medicale, scrie Le Figaro în ediţia de joi.
Marsh: Asigurătorii sunt din ce în ce mai stricţi la preţuri Asigurătorii sunt încă într-o competiţie acerbă pentru clienţi, iar capacitatea lor de a prelua riscuri este încă la cote înalte în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, conform unui raport publicat miercuri de către Marsh.
Japonia: Radioactivitate periculoasă pentru sănătatea omului, după incendiul de la reactorul 4 (oficial) Ministrul de externe nipon, Takeaki Matsumoto, a anunţat marţi că nivelul radiaţiilor, ca urmare a incendiului de la reactorul nr.4 al centralei nucleare de la Fukushima 1, 'ar putea fi periculos pentru sănătatea' populaţiei.
MAE: Ministrul Aurescu a activat celula de criză, în urma atacurilor din Paris Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a activat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, celula de criză a MAE, în urma atacurilor care au avut loc în capitala Franţei, iar Ambasada României la Paris continuă activ demersurile legale pe lângă autorităţile franceze competente pentru a obţine informaţii...