Cele mai citite
 


Finanţare europeană de peste 1,5 milioane de euro pentru formarea profesională a opticienilor şi optometriştilor
joi, 19 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fondul Social European, prin Programul operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 1,5 milioane de euro proiectul strategic ''InfOptic - Informare şi formare la nivelul sectorului de optică şi optometrie' al cărui beneficiar este asociaţia Patronatul Optica.
Valoarea totală a proiectului este de peste 8,41 milioane de lei, respectiv circa 1,7 milioane de euro. Patronatul Optica are o contribuţie de 34.000 euro, iar statul român a venit cu 10% din valoarea nerambursabilă, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, managerul proiectului Liliana Luţu-Corâci.
'Pentru a putea funcţiona, magazinele de optică medicală trebuie să aibă personal cu o calificare profesională recunoscută de Ministerele Muncii şi Educaţiei. În acest moment, deschiderea de noi magazine este condiţionată de existenţa resurselor umane cu pregătire corespunzătoare. Există o lipsă în acest domeniu pe care vrem s-o acoperim măcar în parte, media specialiştilor în optică medicală la 10.000 de locuitori fiind în România de patru ori mai mică, faţă de media europeană', a spus Liliana Luţu-Corâci.
Aceasta a subliniat că o cercetare preliminară, la nivel naţional, care a cuprins cele 160 de companii membre ale Patronatului Optica, a evidenţiat cererea foarte mare din partea pieţei.
'Prin acest proiect vom realiza o creştere de patru ori a numărului absolvenţilor cu calificări în optica medicală (optician montator, tehnician optometrist şi optometrist), în momentul de faţă universităţile pregătind anual 40 de optometrişti, iar centrele de formare profesională ale UCECOM - 28 de tehnicieni şi opticieni, ceea ce este departe de a acoperi cerinţele pieţei', a afirmat managerul proiectului.
Potrivit lui preşedintelui Patronatului Optica, Mircea Tătar-Moisescu, expert naţional în relaţii publice şi comunicare, finalizarea proiectului va avea un impact semnificativ asupra pieţei, estimându-se o creştere cu circa 10% a numărului de opticieni şi optometrişti recalificaţi sau calificaţi la standarde europene.
InfOptic are o durată de 24 de luni şi vizează 'calificarea la standarde europene a forţei de muncă din sectorul optică medicală şi optometrie' prin programe specializate, precum şi înfiinţarea unei reţele transnaţionale de expertiză şi schimb de bune practici. Proiectul va fi implementat în şase din cele opt regiuni de dezvoltare ale României: Bucureşti-Ilfov, Nord-Vest, Sud-Est, Nord-Est şi Centru.
Miercuri, Patronatul Optica şi partenerii săi au organizat lansarea naţională a proiectului InfOptic.
Patronatul Optica este o organizaţie sectorială, înfiinţată acum 10 ani, care reuneşte peste 60% dintre companiile reprezentative din domeniu: de la producţie şi magazine până la import şi pregătire profesională.
Parteneri săi naţionali sunt Colegiul UCECOM 'Spiru Haret' şi retailerii Optiplaza (24 unităţi) şi Sover Optica Shops (14 unităţi).
ABDO din Marea Britanie, unul dintre cel mai mari organisme profesionale din domeniul opticii din lume, este partenerul transnaţional în acest proiect.AGERPRES/(A-Daniel Cocoru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Formare profesională în domeniul expertizei psihiatrice medico-legale Iaşi, 22 ian /Agerpres/ - Primii 200 experţi în cercetare avansată şi expertiză psihiatrică medico-legală din România?vor fi formaţi în următorii trei ani, la Institutul de Medicină Legală din Iaşi, se arată într-un comunicat de presă,.
Crucea Roşie Română şi ADPSE ''Catalactica'', parteneri într-un program de formare profesională pentru personal medico-social Proiectul strategic ''Pro-Sănătate - Creşterea accesului angajaţilor din sistemul medico-social din România la programele de formare profesională continuă'', demarat de Asociaţia pentru Dezvoltare şi Promovare Socio-Economică (ADPSE) ''Catalactica'' în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie...
Finanţare europeană de aproape 19,3 milioane lei pentru integrarea profesională a persoanelor cu dizabilităţi Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 19,299 milioane lei construirea unei reţele de reabilitare şi integrare profesională a persoanelor cu dizabilităţi, proiect derulat de Asociaţia Handicapaţilor Somatici din...
Bistriţa-Năsăud: Proiect cu fonduri europene destinat femeilor considerate vulnerabile Asociaţia ProFamilia din Bistriţa a lansat, joi, un proiect cu fonduri europene destinat femeilor din grupurile considerate vulnerabile, prin intermediul căruia acestea vor primi consultanţă, vor beneficia de cursuri de formare profesională şi vor avea posibilitatea să îşi găsească un loc de muncă în...
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...