Cele mai citite
 


Etica profesională medicală la Guantanamo străluceşte prin absenţă /studiu/
vineri, 24 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

/The Lacet/

Washington, 24 iul /Agerpres/ - Cercetători americani denunţă absenţa eticii profesionale care a influenţat decizii medicale în închisoarea din Guantanamo şi rolul armatei americane în aceste lipsuri, într-un studiu publicat joi de revista medicală britanică The Lacet şi citat de AFP.  

În timp ce închisoarea cea mai controversată din lume, care a adăpostit circa 800 de deţinuţi de la deschiderea sa în ianuarie 2002, trebuie închisă până în ianuarie 2010, cercetătorii estimează că ea a "dăunat integrităţii medicilor care lucrează pentru armată şi pentru CIA".

George Annas, profesor la Universitatea din Boston, şi Leonard Rubinstein, membru al organizaţiei nonguvernamentale Medici fără Frontiere şi al Institutului american pentru pace, citează două puncte cruciale: "recurgerea la brutalitate în cursul interogatoriilor" şi "alimentarea forţată a deţinuţilor aflaţi în greva foamei".

Reproşând administraţiei Obama că refuză orice anchetă independentă în închisoare, ei îşi bazează criticile pe datele puse la dispoziţia lor într-un raport de 81 de pagini, realizat de Pentagon în februarie, care conchide că centrul de detenţie funcţionează în conformitate cu Convenţiile de la Geneva.

Or, "utilizarea constrângerii fizice pentru alimentarea cu forţa a unui om conştient, aflat în greva foamei, a fost condamnată de Asociaţia medicală internaţională ca formă de 'tratament inuman şi degradant', interzis de Convenţiile de la Geneva", explică autorii.

Ei estimează, de asemenea, că recurgerea la psihologi şi la psihiatri pentru a participa la interogarea deţinuţilor "încalcă principiile etice fundamentale ale profesiilor medicale". AGERPRES/(Dan Gheorghiu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Armata americană, acuzată că a distrus probe privind atacul asupra spitalului MSF din Afganistan Un tanc american a intrat în ruinele spitalului din Afganistan distrus într-un atac aerian la 3 octombrie, stârnind îngrijorări că armata SUA a vrut astfel să elimine dovezi în cazul unei eventuale anchete privind comiterea unei crime de război, a relatat joi The Guardian în pagina sa online.
Armata americană afirmă că 22 de militari ar fi fost expuşi la bacilul antraxului Douăzeci şi doi de militari ar fi fost probabil expuşi la bacilul ce provoacă antrax în timpul unui antrenament la o bază americană din Coreea de Sud, a anunţat armata joi, informează AFP.
Armata norvegiană a fost vizată de un atac informatic după operaţiunea din Libia Armata norvegiană a fost victima unui atac informatic 'extins' la sfârşitul lunii martie, la o zi de la primele bombardamente ale avioanelor F-16 norvegiene asupra Libiei, relatează AFP joi, citând forţele armate.
Armata americană a trimis din greşeală bacili activi de antrax în Australia Autorităţile americane care desfăşoară o anchetă cu privire la trimiterea, din eroare, a unor bacili activi de antrax de către un laborator militar american au descoperit un alt lot de bacili activi, care datează din 2008 şi din care o parte a fost trimisă în Australia, au declarat oficiali americani...
Armata israeliană ripostează după o rachetă lansată de palestinieni către sudul Israelului Tancuri ale armatei israeliene au tras joi mai multe tiruri asupra oraşului Beit Hanoun, din nordul Fâşiei Gaza, după ce militanţi palestinieni au lansat o rachetă către sudul Israelului, transmite DPA.
Armata ucraineană se repliază sub tirul virusului A(H1N1) În cadrul unei reuniuni desfăşurate la Kiev cu şefii regiunilor din vestul Ucrainei, unde a izbucnit o epidemie de gripă nouă provocată de virusul A (H1N1), preşedintele Viktor Iuşcenko a anunţat - sâmbătă - decizia armatei de a amâna campania de recrutare din noiembrie pentru primăvara anului viitor...