Cele mai citite
 


Mai mult de 8 din 100 de elevi au avut ideaţii suicidale
joi, 19 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În România mai mult de 8 din 100 de liceeni au avut ideaţii suicidale, relevă o evaluare realizată la nivel naţional privind comportamentele cu risc pentru suicid în rândul tinerilor în 2010.
Ideaţia suicidală s-a înregistrat în mod preponderent la fete, iar raportul fete - băieţi a fost de 2 la 1.
Frecvenţa ideaţiei suicidale scade spre clasele liceale terminale la fete.
Pe plan naţional 5 elevi din 100 cu ideaţie suicidală şi-au făcut un plan de sinucidere, iar 4,90 % dintre aceştia au avut o tentativă de suicid, relevă cercetarea.
La nivel naţional, dintre liceenii care au avut tentative de suicid 2,15 % au necesitat îngrijiri medicale.
Tentativele de suicid care au necesitat îngrijiri medicale au fost înregistrate mai frecvent la fetele din clasele a IX-a şi a X-a şi la băieţii din clasele a IX-a şi a XI-a.
Tendinţa frecvenţei liceenilor cu tentative de suicid care au necesitat îngrijiri medicale este descrescătoare în perioada 2005- 2010.
Tentativa de suicid incumbă factori şi situaţii predispozante în dezamorsarea cărora se impune o conlucrare familie - instituţii educative, religioase etc.
Studiul mai arată că este necesară diagnosticarea precoce şi tratarea corectă a tulburărilor psihice cu debut la vârste tinere.
Totodată, se impune reconsiderarea manierei de prezentare în media a cazurilor de suicid şi perfecţionarea identificării subiecţilor cu risc crescut.
Evaluarea a fost realizată de Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj sub coordonarea Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Investigaţiile s-au efectuat pe un lot de 4.691 elevi din ciclul liceal, din judeţele României (fără municipiul Bucureşti şi judeţul Braşov). Distribuţia subiecţilor pe sexe a fost următoarea: 59,55 % fete (2.795) şi 40, 45 % băieţi (1.896).
Distribuţia pe niveluri de şcolarizare a fost următoarea: 1.313 (27, 98 %) în clasa a IX-a, 1.025 (21, 85 %) în clasa a X-a, 1.095 (23,34 %) în clasa a XI-a şi 1.258 (26,81 %) în clasa a XII-a.
Distribuţia pe zone geografice a fost următoarea: Banat 424 subiecţi, Moldova 622 subiecţi, Muntenia 2.135 subiecţi şi Transilvania 1.116 subiecţi.
Conform cercetărilor Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), principalele cauze care determină suicidul în rândul elevilor şi al studenţilor din România sunt eşecurile sentimentale şi singurătatea.
Potrivit OMS, România se află pe locul 24 la nivel european din punctul de vedere al ratei sinuciderilor, cu 12-13 sinucideri la 100.000 de locuitori. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Conferinţă dedicată prevenirii comportamentului suicidar la adolescenţi Specialişti din ţară şi din străinătate vor dezbate, la Cluj-Napoca, o temă de mare actualitate a epocii contemporane - ''Prevenirea comportamentului suicidar la adolescenţi'' -, în cadrul unei conferinţe organizate de Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului'', la Biblioteca Centrală Universitară 'Lucian...
Avocatul Poporului: Una dintre cauzele deceselor din penitenciare a fost suicidul, în general prin spânzurare Suicidul reprezintă una dintre cauzele deceselor înregistrate în penitenciarele din România, metoda cea mai des folosită fiind spânzurarea, potrivit unui raport special privind condiţiile de detenţie dat publicităţii marţi de Avocatul Poporului.
Braşov: În premieră în România, prima operaţie pe cord deschis într-o clinică privată Prima operaţie pe cord deschis efectuată într-o clinică privată s-a desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri la Braşov. Membrii echipei de medici de la Institutul Inimii din Cluj care au operat au declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este o premieră în România având în vedere că la Braşov...
Sibiu: Starea omului de afaceri Ilie Vonica este foarte gravă după tentativa de suicid Starea de sănătate a omului de afaceri Ilie Vonica, patronul Grupului de firme Polisano, este foarte gravă, acesta aflându-se în operaţie de mai bine de două ore cu ruptură de vase mari de sânge, au declarat marţi, pentru AGERPRES, surse medicale.
Risc sporit de sinucideri la persoanele obeze care au suferit o intervenţie chirugicală bariatrică (studiu) Persoanele obeze care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică pentru a pierde din greutate prezintă un risc cu 50% mai mare de a avea tentativă de suicid decât înainte de intervenţie, conform unui studiu publicat miercuri în revista medicală americană 'JAMA Surgery', informează agenţia France...
Băiatul din Ungheni, cu tentativă de suicid, se află la terapie intensivă Băieţelul de 11 ani care a fost adus de un echipaj SMURD, la Spitalul 'Bagdasar Arseni', ca urmare unei tentative de suicid se află la terapie intensivă.