Cele mai citite
 


Poziţia stând pe scaun la serviciu peste şase ore este dăunătoare sănătăţii (studiu)
joi, 19 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Probleme cu greutatea
 

Un articol apărut în La Repubblica face cunoscute rezultatele unui studiu desfăşurat de American Cancer Society asupra dezavantajelor muncii sedentare. Este o activitate care, în era internetului, afectează tot mai multe persoane, scrie site-ul maxisciences.com.

Potrivit analizelor efectuate de cercetători, poziţia şezând peste şase ore pe zi poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii. 'Muşchii ajung să aibă tot atâtea reacţii ca şi cei ai unui cal mort. Acest lucru face ca metabolismul să dea naştere la o serie de efecte neplăcute', spune cotidianului italian Marc Hamilton, cercetător la Centrul de cercetări biomedicale Pennington din Statele Unite.

Studiul, desfăşurat pe 123.000 persoane, arată că persoanele cu muncă sedentară au o rată a mortalităţii cu 20% mai mare (40% la femei) decât salariaţii care stau pe scaun mai puţin de trei ore. Concluziile sunt sprijinite de o altă cercetare, întreprinsă de o echipă australiană şi despre care scrie Journal of Epidemiology. Aceasta relevă faptul că persoanele care au o muncă sedentară mai mult de zece ani prezintă un risc de aproape două ori mai mare să facă un cancer colorectal. Alte necazuri produse de poziţia stând sunt obezitatea şi diabetul, care se explică printr-un aport caloric prea mare faţă de energia pe care o cere o zi de muncă sedentară. Potrivit lui Marc Hamilton, activitatea desfăşurată în poziţia stând necesită de trei ori mai puţine calorii decât o muncă unde se stă şi în picioare. Supraconsumul determină de obicei funcţionarea defectuoasă a enzimelor responsabile de repartizarea lipidelor şi trigliceridelor.

În privinţa mijloacelor de prevenire a necazurilor produse de munca sedentară, cercetătorii sunt mai degrabă pesimişti. Studiul nu oferă o reţetă făcătoare de minuni pentru recuperarea timpului pierdut. Inactivitatea fizică la locul de muncă este la fel de dăunătoare pentru un obez şi pentru un sportiv. 'Poziţia stând este nefastă', afirmă doctorul Levine, contrazicând astfel părerea larg răspândită potrivit căreia un regim alimentar şi exerciţiile fizice pot anula efectele unei zile petrecute pe scaun. Singurul lucru propus pentru reducerea riscurilor este ca persoana care lucrează pe scaun să se ridice regulat şi să meargă la cafetieră, la toaletă sau să-şi lege şireturile.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de cafea poate scădea până la jumătate riscul de cancer colorectal (studiu) Consumul de cafea, indiferent care este modul ei de preparare, poate reduce riscul de cancer colorectal, susţine un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Carolina de Sud (SUA, preluat luni de directmatin.fr.
O enzimă ar putea reduce masa de grăsime din corpul uman (studiu) O enzimă care reduce în mod natural masa de grăsime din corpul uman a fost descoperită de cercetătorii americani, aceasta fiind situată în grăsimea brună şi putând duce la pierderea în greutate prin arderea de calorii fără a le depozita, conform unui studiu publicat în revista 'Cell', citat de site-ul...
Excesul de zahăr, ce caracterizează regimul alimentar occidental , ar favoriza dezvoltarea cancerului la sân Excesul de fructoză, un tip de zahăr de consum curent, ar putea favoriza apariţia şi dezvoltarea cancerului la sân, potrivit unui studiu desfăşurat pe şoareci. O echipă de cercetători de la MD Anderson Cancer Center, centrul de cercetări în cancerologie al Universităţii Texas, a arătat că fructoza contribuie...
Cromul din suplimentele alimentare poate cauza cancer (studiu) Cromul, un nutrient popular folosit în suplimentele alimentare destinate pierderii în greutate şi tratamentului împotriva diabetului zaharat, poate fi cancerigen, conform unui studiu publicat luni de cercetători australieni în revista de specialitate 'Angewandte Chemie', citat de agenţia Xinhua.
Un regim alimentar sănătos reduce riscul unui al doilea atac de inimă sau cerebral (studiu) O alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe, legume şi peşte reduce semnificativ riscul unui al doilea atac de inimă sau cerebral la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, arată un studiu realizat de cercetători canadieni de la McMaster University din Vancouver şi preluat de agenţia Xinhua.
Studiu: Copiii instituţionalizaţi de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare Copiii instituţionalizaţi încă de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare, de la probleme psihiatrice, până la afectări ale dezvoltării cognitive, aceştia având probleme de discernământ, de control al impulsurilor şi de păstrare a amintirilor, relevă un studiu realizat...