Cele mai citite
 


Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus, interesat de gazul azer
joi, 19 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Cehiei, Vaclav Havel, a sosit marţi într-o vizită oficială în Azerbaidjan, la invitaţia omologului său Ilham Aliev. Vizita va dura patru zile, iar una dintre temele centrale ale negocierilor se va referi la livrările de gaz azer în Cehia, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Programul vizitei lui Klaus prevede întrevederi cu Aliev, dar şi cu premierul Artur Rasizade şi alţi oficiali azeri. La final este programată semnarea mai multor documente bilaterale. În cadrul vizitei, preşedintele ceh intenţionează să viziteze terminalul petrolier Sangacialsk, de lângă Baku, şi oraşul Şeki. Este planificată de asemenea o întâlnire a lui Klaus cu studenţii şi profesorii Universităţii Slave.

În capitala azeră Klaus a venit însoţit de mai mulţi oameni de afaceri cehi, care vor lua parte la un business-forum. Într-un interviu acordat agenţiei de presă azere Trend în ajunul vizitei, Klaus a declarat că, 'fiind o ţară care nu deţine resurse de gaz proprii, Cehia este extrem de interesată în importurile de gaz natural'. 'Sprijinim proiectele de gazoduct South Stream şi Nabucco', a declarat Klaus.

În acelaşi interviu, Klaus a recunoscut că nu a mai fost niciodată nici în Azerbaidjan, nici într-o altă ţară din Caucazul de Sud. Referitor la conflictul din Nagorno-Karabah, preşedintele Cehiei a spus că urmăreşte evoluţia procesului de pacificare din zonă. 'Soluţionarea conflictului trebuie să aibă loc pe calea unor decizii luate la nivelul regiunii propriu-zise, nu de către jucători externi. De aceea, salutăm negocierile directe dintre preşedinţii Azerbaidjanului şi Armeniei, care continuă din 2008', a spus Klaus.

În pofida faptului că relaţiile diplomatice dintre Cehia şi Azerbaidjan au fost stabilite în 1993, relaţiile politico-economice dintre cele două ţări s-au dezvoltat intensiv abia în ultimii ani, remarcă Nezavisimaia Gazeta. Cehia este interesată în special de posibilităţile de importare de petrol şi gaz natural. După cum a precizat chiar Vaclav Klaus, astăzi 20% din necesităţile de petrol ale Cehiei sunt acoperite de importurile din Azerbaidjan şi este posibil ca în viitorul apropiat acest procent să crească.

În pofida faptului că relaţiile economice ceho-azere au căpătat un caracter stabil abia recent, Azerbaidjanul a devenit cel mai mare partener comercial al Cehiei în Caucazul de Sud. Anul trecut, schimbul comercial dintre cele două ţări s-a ridicat la 38 milioane de dolari, însă a fost puternic dezechilibrat: Azerbaidjanul a important mărfuri cehe în valoare de 37,78 de milioane de dolari, iar Cehia a importat mărfuri azere de 0,23 milioane de dolari. Azerbaidjanul importă în special utilaje de construcţie şi tipografice, elemente pentru constucţia de poduri, camioane, medicamente, produse cosmetice şi obiecte din sticlă, în timp ce în Cehia este livrat petrol, bumbac şi alune.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii italieni preferă universităţile din România (La Repubblica) Sute de studenţi italieni se formează în fiecare an în universităţi din România, mai ales în Transilvania, unde traiul costă mai puţin, iar cursurile sunt mult mai bune decât în Italia, apreciază marţi cotidianul roman La Repubblica, într-un articol semnat de trimisul special în România, jurnalistul...
Studenţii la Medicină cu bursă de la stat şi rezidenţii ar putea fi obligaţi să facă practică în ţară Studenţii la Medicină care au bursă de la stat, precum şi rezidenţii ar putea să fie obligaţi, printr-un contract instituţional, să facă practică în România cel puţin pe perioada celor şase ani de facultate şi a cel puţin cinci ani de rezidenţiat, potrivit unui proiect care urmează să se concretizeze...
Studenţii de la Medicină Dentară, cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş, în cadrul UniFEST Peste 100 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor ţine cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş pe parcursul Festivalului Naţional Studenţesc 'UniFEST', care se derulează de luni până sâmbătă.
Studenţii derulează o campanie de donare de sânge la Rectoratul Universităţii Politehnica din Bucureşti Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) derulează o campanie de donare de sânge, de luni până vineri, la Rectoratul Univeristăţii Politehnica din Bucureşti.
Studenţii în Germania sunt mai stresaţi decât cei care lucrează (sondaj) Studenţii din Germania suferă de un nivel ridicat al stresului, mai mare chiar decât al persoanelor angajate, potrivit unui sondaj dat publicităţii marţi, citat de agenţia DPA.
Mureş: Studenţii la Medicină în limba engleză vor achita o taxă de 5.000 de euro/an Studenţii declaraţi admişi la specializarea Medicină în limba engleză a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş vor achita o taxă de şcolarizare de 5.000 de euro/an.