Cele mai citite
 


Probleme ale prostatei
joi, 19 septembrie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!, Disfunctii sexuale - Infertilitate, Urologie
 

 

 
 
 
 
Prostata — glanda responsabila cu producerea majoritatii fluidelor din sperma este situata chiar dedesubtul vezicii urinare . inconjoara uretra ca un guler.

 

 
 
Uretra este canalul prin care urina si sperma sunt transportate in afara corpului. De dimensiunile unui bob de mazare la nastere, prostata incepe sa se dezvolte rapid la pubertate, atunci cand nivelul testosteronului creste.

La adulti are dimensiunile si forma unei castane. Uneori, dupa varsta de 45 de ani, prostata incepe sa se mareasca, probabil datorita variatiilor nivelurilor hormonale. Rezulta ceea ce se numeste hiperplazie benigna de prostata (HBP), termenul medical pentru cresterea in dimensiuni a prostatei .

Mai mult de 90 la suta dintre barbatii peste 70 de ani au HBP, si in jurul acestei varste 1 din 3 va avea simptome datorate acesteia. Simptomele HBP includ frecventa crescuta, necesitate imperioasa si disconfort la urinare , jet urinar slab , initierea dificila a urinarii, scurgere discontinua la sfarsitul urinarii, urinari frecvente noaptea si senzatia ca vezica nu s-a golit complet.

HBP nu este singura boala care afecteaza prostata . La un moment dat, aproximativ 50 la suta dintre barbati dezvolta o prostatita , afectiune in care glandele prostatei se inflameaza sau, mai rar, se infecteaza bacterian . Prostatita nu este o afectiune mortala. Poate debuta acut cu simptome pseudogripale ( temperatura inalta, dureri musculare si articulare), durere si sangerari la urinare , durere rectala si scurgeri prin penis ; sau poate evolua cronic, cu simptome similare HBP, la care se adauga dureri in zona genitala sau abdominala, uneori accentuate la ejaculare , temperatura fluctuanta si oboseala .

Cancerul de prostata se intalneste rar inainte de varsta de 50 de ani. Multe cancere de prostata au dezvoltare lenta , adesea sunt descoperite intamplator si pot avea o influenta redusa asupra sanatatii sau sperantei de viata. Simptomele din cancerul de prostata sunt greu de deosebit de cele din HBP. S-a acordat o atentie sporita unui test sangvin pentru prostata (ASP) ca metoda de screening pentru cancer , dar multi specialisti din toata lumea se indoiesc de utilitatea lui ca test general de screening, chiar la pacientii cu simptome manifeste.

Daca aveti simptome legate de patologia prostatei sau istoric familial de cancer de prostata , ori va temeti de cancer , discutati argumentele pro si contra testului ASP cu medicul inainte de a va decide sa il faceti.

 

Articol preluat de pe www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tratamentul de minim 3 luni cu extract de Serenoa repens 320 mg se dovedește deosebit de eficient în adenomul de prostată (formele ușoară și moderată), conform studiului FLUX Studiul FLUX, publicat și în Revista Urologia Internationalis, a demonstrat că o capsulă pe zi de extract de Serenoa repens 320 mg îmbunătățește semnificativ calitatea vieții bărbaților de peste 50 de ani cu această afecţiune cronică
Hiperplazia benignă de prostată sau adenomul de prostată Ce este prostata? Prostata este un organ muscular și glandular al sistemului reproducător masculin, de mărimea unei castane, localizat sub vezică, în jurul uretrei. Unul dintre rolurile prostatei este de a secreta lichidul prostatic care intră în compoziția spermei și favorizează mobilitatea s...
CANCERUL DE PROSTATĂ Prostata este o glandă a sistemului reproductiv masculin de mărimea unei nuci situată anterior de rect şi sub vezica urinară, înconjurând uretra. O data cu înaintarea în vârstă tinde să-şi mărească dimensiunile putând duce la îngustarea uretrei şi modificarea (reducerea) fluxului urinar.
Bolile de prostata-tumori canceroase sau necanceroase ? În numai 10 ani cancerul de prostată a urcat, la nivel mondial, de pe locul 3 pe locul secund privind cauza mortalităţii de cancer în rândul bărbaţilor, reprezentând una din cele mai frecvente forme de cancer la bărbaţi.
Eficacitatea pe termen lung a tratamentului cu Serenoa repens (320 de mg) la pacienții cu hiperplazie benignă de prostată formele ușoară și moderată (Studiu) PERIOADĂ DE DERULARE, INSTITUȚII ȘI MEDICI IMPLICAȚI Studiul s-a derulat timp de 24 de luni în 7 instituții medicale din București, Timișoara, Arad și Cluj-Napoca, după cum urmează:
Femeia insarcinata Simptome care anunta sarcina Momentul potrivit pentru a incerca detectarea prezentei unei sarcini este intarzierea ciclului menstrual, fiind nevoie sa se excluda probabilitatea unor disfunctii hormonale sau o infectie ginecologica. Nu este insa necesar sa se astepte intarzierea menstruatiei, sarcina...