Cele mai citite
 


Ce microbi se transmit la o simplă strângere de mână?
vineri, 20 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de cercetători americani s-a ocupat de strângerile de mâini şi de microbii care se pot transmite cu acestă ocazie, iar rezultatele sunt destul de mulţumitoare, scrie site-ul lesquotidiennes.com.
Oameni de ştiinţă de la John Hopkins Bloomberg of Public Health au analizat riscurile transmiterii de bacterii rezistente, cum ar fi stafilococii aurii (printre care se află şi Staphylococcus aureus - MRSA -, rezistent la antibiotice), cu ocazia înmânărilor de diplome, când au loc sute de strângeri de mâini.

În cadrul experimentului, ei au prelevat eşantioane de pe mâinile elevilor înainte şi după ceremonie, pentru a stabili tipurile de microbi patogeni prezente. Rezultatele au arătat că 93% din eşantioane nu conţineau bacterii patogene. 'Numai o strângere de mână prezintă un risc scăzut de contaminare cu o bacterie dăunătoare', spune doctorul David Bishai. Studiul a comparat rezultatele cu cele ale unei alte cercetări desfăşurate pe cadre medicale, care arăta că 17% din subiecţi riscau să se infecteze cu microbi periculoşi când dădeau mâna cu pacienţii. Se pare că, în comparaţie cu mediul medical, strângerile de mâini la acordarea de diplome sunt mai scurte. Cercetătorii au mai observat că, dacă există mai multe strângeri de mână, un microb prezent la prima are tendinţa să se şteargă.

După părerea altor cercetători, există un risc serios de a lua microbi când dăm mâna cu cineva. 'Circa 80% din toate bolile infecţioase se transmit prin contact direct şi indirect - direct, în cazul sărutului, indirect, în cazul strângerii de mână', explică doctorul Philip M. Tierno Jr. de la New York University Medical Center într-un interviu pe site-ul de specialitate WebMD.

Cea mai bună soluţie nu este de a nu mai da mâna cu nimeni, ci de a păstra o igienă corectă a mâinilor, care trebuie spălate cu apă şi săpun, îndeosebi înainte şi după masă.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Germania: Bacterii rezistente la medicamente în carnea proaspătă de pui Mai mult de jumătate din pulpele de pui proaspete vândute în magazinele din Germania ar putea conţine bacterii rezistente la medicamente, potrivit unui raport al organizaţiei de protecţie a consumatorilor Stiftung Warentest, relatează site-ul thelocal.de.
Alimentele organice nu sunt neapărat mai hrănitoare decât cele convenţionale (studiu) Produsele alimentare şi carnea organică nu sunt de obicei mai bune pentru organism decât hrana convenţională atunci când se pune problema conţinutului de vitamine şi de nutrienţi, dar în general pot reduce nivelul de expunere la pesticide şi bacterii rezistente la antibiotice, conform unui studiu publicat...
Au fost descoperite bacterii vii, care trăiesc sub gheaţă, fără lumină şi oxigen Cercetători americani au anunţat luni descoperirea unor bacterii vii într-un lac sărat din Antarctica, ce trăiesc fără lumină şi oxigen, mediu extrem care ar putea exista şi în alt loc din sistemul nostru solar, făcând posibilă o astfel de formă de viaţă.
Nou tratament împotriva infecţiilor nosocomiale În fiecare an peste 4 milioane de pacienţi din spitale din Europa suferă din cauza infecţiilor nosocomiale pe perioada în care sunt internaţi. Cele mai frecvente astfel de infecţii intraspitaliceşti sunt provocate de o tulpină a stafilococului aureu ce este rezistentă la tratamentul cu antibiotice. O...
Microscopul 'OMX' de la GE poate detecta virusul HIV, paraziţii malariei şi bacteriile O echipă de cercetători australieni de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Institutul Walter şi Eliza Hall (WEHI) din Parkville şi Universitatea din Melbourne au pus la punct un microscop puternic pe urmele virusului HIV, malariei şi bacteriilor analizându-le fiecare mişcare, informează, miercuri...
Cercetători americani propun o metodă pentru a reduce prezenţa bacteriei E.coli în alimente Un grup de cercetători americani a descoperit că utilizarea unui bactericid în procesarea alimentelor poate ajuta la reducerea prezenţei bacteriei E.coli, potrivit unui studiu publicat luni de revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) şi citată de...