Cele mai citite
 


Strategiile pentru integrarea romilor, pe agenda reuniunii Consiliului EPSCO
vineri, 20 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Miniştrii muncii, afacerilor sociale, sănătăţii şi protecţiei consumatorilor din statele membre ale UE (Consiliul EPSCO) se reunesc joi, la Bruxelles, pentru a analiza cadrul european privind strategiile naţionale pentru incluziunea romilor, document prezentat de Comisia Europeană în 5 aprilie, informează un comunicat de presă.
Comunicarea CE în această privinţă invită statele membre să prezinte, până la finalul anului, propriile strategii naţionale de integrare a romilor, care să acopere domenii importante ca educaţia, ocuparea forţei de muncă, asistenţa medicală şi locuinţele. Executivul comunitar susţine o abordare teritorială care implică identificarea microregiunilor dezavantajate şi solicită finanţare suficientă de la bugetele naţionale, subliniind în acelaşi timp necesitatea unei monitorizări riguroase a utilizării fondurilor destinate programelor de integrare economică şi socială a romilor, în toate ţările membre.
Este de aşteptat ca în reuniunea de joi miniştrii din statele membre să adopte un set de concluzii şi să confirme un aviz al Comitetului pentru protecţie socială. În 23 mai, preşedinţia ungară a Consiliului UE va prezenta un raport, bazat pe discuţiile din cadrul Consiliului UE în diferite formate (EPSCO din 19 mai, 'Educaţie, tineret şi cultură' din 20 mai şi 'Justiţie şi afaceri interne' din 11 aprilie). Raportul va fi apoi înaintat Consiliului Afaceri Generale (ce reuneşte miniştrii de externe ai ţărilor membre), unde va avea loc o dezbatere orientativă.
În 24 iunie, raportul va fi adoptat de liderii statelor membre, reuniţi în cadrul Consiliului European, după care fiecare stat membru va trebui să prezinte până la finalul anului propria strategie naţională de integrare a romilor, care să specifice cum vor contribui cele 27 ţări ale UE la realizarea obiectivelor în cele patru domenii prioritare - educaţia, ocuparea forţei de muncă, asistenţa medicală şi locuinţele.
Romii, cea mai numeroasă minoritate etnică din Europa, încă sunt victime ale prejudecăţilor, intoleranţei şi discriminării. Multe dintre domeniile în care trebuie făcute eforturi suplimentare pentru integrarea romilor, precum educaţia, ocuparea forţei de muncă şi sănătatea, sunt mai ales responsabilităţi naţionale sau regionale. Totuşi, Uniunea Europeană are un rol important în coordonarea acţiunilor statelor membre şi oferirea de instrumente financiare, inclusiv prin fonduri structurale. AGERPRES/(AS-Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
(Corespondenţă) CE prezintă un plan de acţiune pentru combaterea obstacolelor în utilizarea soluţiilor digitale în asistenţa medicală Bruxelles, 7 dec - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Comisia Europeană (CE) a prezentat vineri un plan de acţiune care vizează depăşirea obstacolelor din calea utilizării depline a soluţiilor digitale în sistemele de asistenţă medicală din Europa, care are drept obiective creşterea calităţii...
(Corespondenţă)Dezbatere în PE privind medicina inovatoare: românii cred în ea masiv, dar beneficiază cel mai puţin de avantajele ei Bruxelles, 30 nov - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă scursă într-un stat membru, dar 88...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
(Corespondenţă) Doar o proporţie infimă dintre români au un card european de sănătate, deţinut la nivelul UE de 2 din 5 europeni Bruxelles, 11 iul - Corespondentul Agerpres, Florin Ştefan, transmite: Doar 0,6% dintre românii care au asigurare de sănătate deţineau în 2012 un card european de asigurări sociale de sănătate (CEASS), cel mai scăzut raport din UE din acest punct de vedere, proporţia fiind în Italia de 100%, în Cehia...
România, Cehia şi Slovenia, îndemnate de CE să transpună normele din domeniul asistenţei medicale transfrontaliere Comisia Europeană (CE) a solicitat joi României, Cehiei şi Sloveniei să transpună pe deplin în legislaţia naţională Directiva privind asistenţa medicală transfrontalieră, informează un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.