Cele mai citite
 


Un test ADN care ar oferi informaţii despre durata vieţii stârneşte controverse
vineri, 20 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cu 500 de euro, un test ADN care ar oferi informaţii despre speranţa de viaţă urmează să fie comercializat în Marea Britanie. Este o veste care a stârnit controverse, scrie site-ul maxisciences.com.
Englezii care vor să ştie cât vor trăi îl vor putea cumpăra peste un an. Testul, pus la punct de Life Lengh, o firmă spaniolă, va fi vândut în Marea Britanie, informează The Independent. Testul ar arăta, datorită ADN-ului unei persoane, dacă aceasta riscă să moară tânără sau nu.

Testul ADN al firmei Life Lengh se bazează pe lungimea telomerilor, extremităţile protectoare ale cromozomilor, care se scurtează odată cu vârsta şi din cauza stressului. Unele studii au arătat până acum că telomerii scurţi se asociau cu un risc crescut de boli legate de vârstă, cum ar fi cancere, Alzheimer sau boli cardiovasculare.

Testul propus de Life Lengh constă în măsurarea lungimii telomerilor persoanei care doreşte să-şi cunoască 'vârsta biologică'. 'Toată lumea vorbeşte de vârstă cronologică, dar mai există şi vârsta biologică, iar lungimea telomerilor sunt indici buni ai vârstei biologice', explică profesorul Shay, cercetător consultant la Life Lengh.

Chiar dacă aceste teste declanşează o dezbatere etică şi filozofică, societatea Life Lengh este convinsă că răspunde unei cereri şi că oamenii ar vrea să-şi testeze telomerii. 'Va fi foarte util ca oamenii să-şi cunoască vârsta biologică pentru a putea să-şi schimbe din obiceiuri dacă află că au telomeri scurţi', spune doctorul Blasco.

Unul din laureaţii premiului Nobel pentru medicină, pionier în acest domeniu, Elisabeth Blackburn, de la Universitatea California din San Francisco, susţine testul pe telomeri, în timp ce o altă laureată, Carol Greider, de la Harvard Medical School, este mai sceptică în privinţa avantajelor sale.

Dincolo de discuţia asupra faptului dacă este bine sau rău să se facă aceste teste, unii cercetători pun în discuţie fiabilitatea testului. Alţii merg şi mai departe, acuzând firma doctorului Blasco că vrea doar 'să facă bani'.

Dacă testul ar fi fiabil, cum ar putea servi el în societate? Dacă ar avea acces la rezultate, companiile de asigurări ar putea probabil să le folosească pentru a se hotărî dacă asigură o persoană sau nu. S-ar deschide poate şi calea unor firme fără scrupule care ar comercializa false leacuri anti-îmbătrânire şi alte elixiruri de viaţă dubioase, încheie maxisciences.com.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Când kilogramele în plus se acumulează, speranţa de viaţă se reduce (studiu) Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranţa de viaţă, un tribut greu, care creşte odată cu numărul de kilograme şi poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista "The Lancet" şi citat de agenţia France Presse (AFP)...
Cluj: Medicii susţin că speranţa de viaţă în creştere va duce la confruntarea cu cel puţin un tip de cancer Specialiştii în oncologie susţin că, descoperite la timp, cancerele specifice femeilor pot fi tratate cu succes şi că rata de supravieţuire poate să ajungă la peste 90% sau chiar pot fi vindecate.
Regimul mediteranean înseamnă doi ani de viaţă în plus (studiu) Adoptarea regimului mediteranean se traduce printr-o speranţă de viaţă mai lungă, având şi un efect benefic asupra sănătăţii cardiovasculare, relatează joi passionsante.be.
Brânza roquefort ar putea fi secretul longevităţii francezilor Cercetători britanici au descoperit că brânza roquefort, cunoscută pentru vinişoarele ei verzi-albăstrui, are proprietăţi anti-inflamatoare, factor care ar putea explica, în parte, longevitatea francezilor, relatează maxisciences.com.
Speranţa de viaţă a crescut spectaculos în ultimul secol /studiu/ Longevitatea oamenilor a crescut atât de rapid de-a lungul ultimului secol încât vârsta de 72 de ani de acum poate fi echivalată cu cea de 30 la nivelul anului 1900, relevă un nou studiu citat de CNBC şi Financial Times.
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...