Cele mai citite
 


Naşteri prin cezariană pentru femeile bogate
sâmbătă, 21 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Femeile cu statut social mai ridicat au cu 35% mai multe posibilităţi de a opta pentru o naştere prin cezariană decât femeile din cel mai de jos strat social, potrivit unui studiu realizat în Scoţia, informează vineri cotidianul spaniol El Mundo.
Studiul pune în evidenţă creşterea numărului de naşteri prin cezariană, fenomen care afectează mai ales ţările dezvoltate.

Această tendinţă, impulsionată de diverşi factori, pare să aibă o componentă socială, aşa cum sugerează mai multe studii. 'În Spania - indică autorii studiului scoţian - femeile care nu au servicii ce presupun efort fizic sunt mai înclinate să nască prin cezariană'. Fenomene similare s-au mai observat în Norvegia, Marea Britanie şi alte state.

Autorii acestui studiu prezentat în paginile 'BMC Public Health' au analizat peste 360.000 de naşteri care s-au înregistrat în Scoţia în trei perioade: 1980-81, 1990-91 şi 1999-2000.

Ca unităţi de măsură a condiţiei sociale au fost utilizate ocupaţia tatălui sau a mamei şi locul de reşedinţă şi a fost analizată legătura dintre acestea şi naşterea prin cezariană.

După cum se ştia deja, în decada anilor '80, femeile din straturile sociale mai defavorizate erau cele care se supuneau cel mai mult acestei intervenţii (de urgenţă sau opţională).

Această diferenţă a dispărut, totuşi, în anii '90 şi s-a inversat în ultima perioadă analizată, 1999-2000. În această perioadă, riscul de opta pentru cezariană era cu 35% mai mare în rândul femeilor din clasele sociale mai înalte decât în rândul celor din cea mai de jos clasă socială. Operaţiile de urgenţă nu au variat.

Datele arată un număr mai mare de intervenţii fără vreun motiv medical în rândul femeilor cu dare de mână, situaţie asupra căreia Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat anul trecut deoarece, între altele, riscul de mortalitate este de şapte ori mai mare pentru mamă, adaugă sursa citată.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Naşterea prin cezariană, preferată de mame Naşterea prin cezariană este preferată de mame, în detrimentul naşterii naturale, relevă un comunicat remis AGERPRES, miercuri, după Congresul Naţional de Obstetrică Ginecologie.
Sibiu: Naştere de tripleţi la maternitatea SCJU, prima după 2013 O naştere de tripleţi a avut loc joi, în cadrul maternităţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, operaţia decurgând în condiţii bune.
Vaslui: Verificări la Spitalul Judeţean de Urgenţă, după ce un bebeluş a murit la două ore de la naştere Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui a dispus efectuarea unor verificări privind cazul unui bebeluş care a decedat la două ore după naştere.
Botoşani: Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă infirmă o eventuală culpă medicală în cazul bebeluşului mort în Maternitate Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani exclude varianta unei culpe medicale în cazul nou-născutului care a murit, pe 3 septembrie, în timp ce se afla în Maternitate.
Naşterea provocată ar putea creşte riscul de autism la copii (studiu) O naştere provocată sau accelerată ar putea creşte riscul ca nou născutul să dezvolte autism, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu publicat de Universităţile Michigan şi Duke din SUA şi care subliniază necesitatea de a se continua cercetările privind cauzele acestei maladii, informează marţi...
Operaţia cezariană trebuie să fie efectuată numai din motive medicale (OMS) Operaţia cezariană trebuie efectuată numai atunci când este 'necesară din punct de vedere medical', a susţinut vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), regretând faptul că se recurge prea des la această intervenţie.