Cele mai citite
 


Pandemia de gripă H1N1: OMS, exonerată de suspiciunile de conflict de interese
sâmbătă, 21 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), suspectată că a fost influenţată de marile grupuri farmaceutice în modul în care a gestionat pandemia de gripă H1N1, a fost exonerată de un raport al experţilor adoptat vineri de statele membre, dar documentul relevă totuşi 'câteva carenţe', relatează AFP.
De altfel, raportul conţine o serie de 15 recomandări pentru o mai bună pregătire în caz de eventuală pandemie.

Comitetul de experţi, autor al raportului, a fost înfiinţat la începutul lui 2010 de OMS în replică la criticile privind modul în care a gestionat pandemia de gripă H1N1. Virusul a provocat un val de panică în lume şi producţia masivă de medicamente, din care mari cantităţi au rămas nefolosite de guverne.

Vineri, cele 193 de state membre ale OMS, reunite pentru cea de a 64-a adunare anuală, au adoptat o rezoluţie prin care recomandă să se urmeze concluziile raportului, a cărui versiune preliminară a fost prezentată în martie.

Autorii săi precizează că nu au găsit 'niciun element care să arate că interesele comerciale ar fi influenţat sau ar fi încercat să influenţeze sfaturile date de OMS sau deciziile pe care aceasta le-a luat'.

'Unii au acuzat OMS că s-a grăbit să anunţe faza a 6-a (de pandemie, n.r.), lăsând să se înţeleagă că acest lucru ar fi avut drept scop îmbogăţirea fabricanţilor de vaccinuri', raportează comitetul.

Dar 'departe de a grăbi declararea fazei a 6-a, OMS a întârziat-o până când a avut date care să ateste într-un mod incontestabil răspândirea prelungită în comunităţi din diferite regiuni ale lumii', subliniază raportul.

Comitetul apreciază, de asemenea că, în numeroase privinţe, OMS 's-a achitat bine de sarcini în timpul pandemiei, dar s-a lovit de dificultăţi sistemice şi a arătat câteva carenţe'.

Acesta critică şi 'absenţa procedurilor suficient de solide, sistematice şi transparente pentru identificarea, recunoaşterea şi gestionarea conflictelor de interese în rândul experţilor consultaţi'.

În ceea ce priveşte viitorul, experţii consideră că 'lumea este prost pregătită pentru a face faţă unei grave pandemii de gripă sau oricărei alte urgenţe de sănătate publică mondială prelungită şi care constituie o ameninţare.'

Comitetul a făcut, de asemenea 15 recomandări care prevăd ca 'pregătirea la scară mondială' să fie 'ameliorată prin cercetare, întărirea sistemelor de asigurări de sănătate sau îmbunătăţirea stării de sănătate în general'.

De asemenea, raportul sugerează 'crearea unui fond de rezervă pentru urgenţe de sănătate publică, dotat cu suma minimă de 100 de milioane de dolari (70,2 milioane de euro).AGERPRES/(Florin Ştefan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS: Experţii evaluează gestionarea pandemiei de gripă H1N1 O comisie de experţi examinează începând de luni, la sediul din Geneva al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, modul în care a fost gestionată pandemia de gripă H1N1, informează AFP.
OMS neagă că a fost supusă presiunilor pentru a declara pandemie de gripă A/H1N1 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a apărat marţi, la Consiliul Europei (CoE), în faţa acuzaţiilor că a fost influenţată de companiile producătoare de vaccinuri pentru a declara pandemia de gripă A/H1N1, relatează AFP.
OMS îşi simplifică sistemul de alertă privind pandemiile de gripă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat publicităţii luni un nou sistem de alertă privind gestionarea pandemiilor de gripă, bazat pe riscul real de contagiere şi severitatea virusului, după ce a fost criticată în legătură cu pandemia H1N1 în 2009, potrivit AFP şi EFE.
Experţii OMS se vor reuni pentru a decide dacă ce era mai rău a trecut în ceea ce priveşte gripa pandemică Geneva, 11 feb /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca la sfârşitul lunii comitetul său de urgenţă pentru a determina dacă 'vârful' pandemiei de gripă H1N1 a trecut, a anunţat joi responsabilul cu pandemiile de gripă, dr. Keiji Fukuda, relatează AFP, Reuters şi AP.
Gestionarea gripei H1N1 a creat o problemă de credibilitate OMS Apariţia gripei H1N1 a declanşat în aprilie 2009 spectrul unei pandemii ucigaşe la scară planetară, însă un an mai târziu, criticii acuză dramatizarea considerată excesivă a pericolului şi miliardele cheltuite pentru achiziţionarea de medicamente şi vaccinuri, notează AFP într-un comentariu difuzat miercuri...
OMS admite existenţa unor carenţe în felul în care a gestionat pandemia de gripă porcină Geneva, 12 apr /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a admis luni existenţa unor carenţe în ceea ce priveşte modul în care a gestionat pandemia de gripă porcină, relatează agenţia Reuters.