Cele mai citite
 


UE va interzice utilizarea cadmiului în bijuterii, în aliajele de lipit sub formă de bară şi în materialele plastice
sâmbătă, 21 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a anunţat vineri că folosirea cadmiului în bijuterii, în aliaje de lipit sub formă de bară şi în toate materialele plastice va fi interzisă în Uniunea Europeană începând din luna decembrie 2011. Cantităţi mari de cadmiu, o substanţă nocivă, au fost detectate în anumite articole de bijuterie, în special în imitaţiile de bijuterii provenite din import. Consumatorii, inclusiv copiii, riscă expunerea la cadmiu prin contact cutanat, relevă un comunicat de presă al CE.
Noua legislaţie va interzice utilizarea cadmiului în orice tip de bijuterii, cu excepţia antichităţilor. Interdicţia se aplică şi cadmiului prezent în toate materialele plastice şi aliajele de lipit sub formă de bară folosite pentru îmbinări de materiale disimilare. Dacă sunt inhalaţi, vaporii emanaţi în acest proces sunt foarte periculoşi.
'Este o veste bună atât pentru consumatori, cât şi pentru sectorul industrial, care deja a pus la punct soluţii alternative pentru această substanţă. De asemenea, este dovedit încă o dată rolul esenţial jucat de REACH (Regulamentul 1907/2006 privind restricţionarea, evaluarea, autorizarea şi înregistrarea substanţelor chimice) în impunerea unor standarde înalte în ceea ce priveşte protecţia sănătăţii publice', a spus comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat Antonio Tajani.
Interdicţia garantează o protecţie mai bună a consumatorilor din UE împotriva expunerii la cadmiu şi va reduce poluarea cu cadmiu a mediului înconjurător; ea va fi adoptată sub forma unei anexe a regulamentului REACH. Noua măsură interzice folosirea cadmiului în toate materialele plastice, încurajând totodată valorificarea deşeurilor din PVC în vederea utilizării acestora într-o serie de produse pentru construcţii.
Având în vedere că PVC-ul este un material valoros, care poate fi reciclat, noua legislaţie permite reutilizarea PVC-ului valorificat cu conţinut scăzut de cadmiu într-un număr restrâns de produse pentru construcţii, care nu prezintă niciun pericol pentru public sau mediu. În vederea unei informări complete a cumpărătorilor, produsele pentru construcţii obţinute pe bază de PVC valorificat vor fi marcate la comercializare cu o emblemă specială.
Cadmiul este prezent şi în aliajele de lipit sub formă de bară, care se folosesc pentru îmbinări de materiale disimilare şi au aplicaţii specifice, cum ar fi realizarea de locomotive cu aburi de către modeliştii amatori. Vaporii emanaţi în procesul de lipire sunt foarte periculoşi dacă sunt inhalaţi. Folosirea acestor aliaje de lipit va fi interzisă, cu excepţia anumitor utilizări profesionale foarte specifice.
Cadmiul este o substanţă cancerigenă şi este toxic pentru mediul acvatic. În anul 1988, Consiliul UE a adoptat o rezoluţie ce cuprindea un set de acţiuni pentru combaterea poluării cu cadmiu a mediului înconjurător. În trecut, cadmiul a fost folosit ca agent colorant sau stabilizator în anumite articole din plastic. Începând din 1992, folosirea sa a fost interzisă în UE pentru o serie de articole din plastic, dar a fost permisă în continuare pentru anumite tipuri de PVC rigid, întrucât la vremea respectivă nu existau alternative pe piaţă. Având în vedere că în prezent există astfel de alternative, producătorii europeni de PVC au hotărât să elimine treptat cadmiul din toate tipurile de PVC, în cadrul programului numit 'Vinil 2010'. Utilizarea cadmiului în baterii şi în produse electronice a fost restricţionată începând din 2004.AGERPRES/(AS-Tudor Martalogu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comisia Europeană prezintă criterii ştiinţifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini în domeniul pesticidelor şi al produselor biocide Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de criterii ştiinţifice pentru identificarea perturbatorilor endocrini în domeniul pesticidelor şi al produselor biocide. Potrivit criteriilor stabilite de Bruxelles, care se bazează pe definiţia dată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) perturbatorilor...
Comisia Europeană vrea să limiteze expunerea lucrătorilor la agenţi cancerigeni Comisia Europeană a propus vineri stabilirea de noi praguri de expunere a lucrătorilor la 13 agenţi chimici cancerigeni, în vederea scăderii numărului de cazuri de cancer la locul de muncă, informează France Presse.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Medicamentele contrafăcute: Parlamentul European adoptă noi reguli pentru o protecţie mai eficientă a pacienţilor Membrii Parlamentului European /PE/ au aprobat miercuri o nouă lege care va preveni intrarea medicamentelor contrafăcute în lanţul legal de aprovizionare, vânzările pe Internet fiind acoperite de noua legislaţie, care introduce, de asemenea, noi măsuri de siguranţă şi trasabilitate, precum şi sancţiuni...
Perturbatorii endocrini vor fi definiţi de Comisia Europeană până în vara acestui an Comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, a declarat joi că Bruxelles-ul va publica până la vară, bazându-se pe clasificările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), criteriile de definire a substanţelor care afectează sistemul endocrin, substanţe puţin luate în considerare în evaluarea...
CE solicită României să ia măsuri pentru a diminua poluarea aerului Comisia Europeană consideră că România nu a întreprins acţiunile necesare încă din 2007 pentru protejarea cetăţenilor de poluarea cu particule fine (PM10) şi solicită ţării noastre să ia măsuri de perspectivă rapide şi eficiente pentru ca perioada de neconformitate să fie cât mai scurtă posibil, informează...