Cele mai citite
 


Un studiu a încercat să evalueze în ce măsură tinerii americani sunt dependenţi de internet
sâmbătă, 21 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Unul din 25 de adolescenţi americani au mărturisit că resimt 'nevoia irezistibilă' de a naviga pe Internet, se simt tensionaţi atunci când nu se află on-line sau au încercat să se lase de internet ori măcar să reducă timpul pe care îl petrec conectaţi, relevă un studiu preluat vineri de Reuters.
Studiul realizat în rândurile a peste 3500 de elevi de liceu din statul Connecticut a stabilit, de asemenea, că tinerii cu o 'utilizare problematică a internetului' tind să fie mai depresivi, mai agresivi şi să recurgă la substanţe narcotice în măsură mai mare decât colegii lor.

Totuşi, nu s-a putut demonstra existenţa unei legături tip 'cauză şi efect' între obiceiurile de navigare pe internet, depresie şi consumul de droguri, a subliniat conducătorul studiului, Timothy Liu, de la Yale University.

Cercetătorii, ale căror concluzii au fost publicate în Jurnalul de psihologie clinică, consideră că se poate vorbi de 'folosirea problematică a internetului' de către aproximativ 4% dintre adolescenţii din SUA.

În cadrul studiului care a cuprins 10 licee din Connecticut, cercetătorii au formulat peste 150 de întrebări legate de sănătate, comportamente 'riscante' şi impulsivitate, şapte dintre întrebări referindu-se la folosirea internetului.

Tinerii au fost întrebaţi astfel dacă au lipsit vreodată de la şcoală sau de la activităţi sociale importante fiindcă nu s-au putut desprinde de net ori dacă familia lor şi-a exprimat preocuparea că stau prea mult timp pe internet. Trei întrebări au vizat în mod specific o eventuală 'utilizare problematică a internetului' - dacă simt 'nevoia irezistibilă' de a naviga pe Internet, dacă se simt tensionaţi atunci când nu sunt on-line sau dacă au încercat să se lase de internet ori măcar să reducă timpul pe care îl petrec conectaţi,

Din totalul de 3560 de elevi sondaţi, 4% au întrunit criteriile de 'folosire problematică a internetului'. Între cei 4% au figurat numeroşi asiatici sau hispanici, deşi majoritatea participanţilor la studiu au fost albi.

În acelaşi timp, studiul a indicat că băieţii tind să petreacă mai mult timp on-line decât fetele - circa 17% dintre băieţi şi 13% dintre fete au afirmat că stau pe net peste 20 de ore pe săptămână.

Dar, deşi tinerii susceptibili de 'folosire problematică a internetului' tind să fie mai depresivi şi mai agresivi, iar băieţii din această categorie fumează sau consumă narcotice în măsură mai mare, notele de la şcoală nu par să aibă de suferit, iar cercetătorii nu au putut trage nicio concluzie tip 'cauză-efect' între navigarea pe internet şi anumite comportamente

Mai curând, devine o problemă gen ce a fost mai întâi, oul sau găina? Adică, stau pe net pentru că sunt deprimaţi, sau sunt deprimaţi pentru că petrec prea mult timp on-line? - a comentat Elias Aboujaoude, cercetător la Stanford, care nu a luat parte la studiul citat.

Alţi experţi au apreciat că există indicii că este vorba de o dependenţă. 'Comportamentul adictiv, cum este de exemplu şi pasiunea patologică pentru jocuri de noroc, urmează anumite tipare în creier. Pot spune că sunt suficiente date care arată că folosirea patologică a computerului este la rândul ei un exemplu de comportament adictiv' - a remarcat Jerald Block, psihiatru la Oregon Health and Science University.

În opinia sa, rezultatele studiului ar putea chiar să subestimeze adevărata amploare a problemei.'Când ajungi să foloseşti computerul 30 de ore pe săptămână, acesta devine un fel de transformator al emoţiilor. Computerul devine un 'celălalt', se transformă într-o relaţie' - a apreciat Block, care consideră că folosirea problematică a internetului va fi recunoscută cu timpul ca o tulburare de comportament.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dependenţa de Internet accentuează depresia adolescenţilor /studiu/ Adolescenţii dependenţi de Internet sunt de două ori şi jumătate mai susceptibili să cadă pradă depresiei decât colegii lor de generaţie care navighează pe web în mod normal şi controlat, relevă un studiu ştiinţific publicat luni în SUA, potrivit AFP.
Dependenţa de internet poate fi semnalul de avertizare pentru afecţiuni de sănătate mentală (studiu) Dependenţa de internet ar putea reprezenta semnalul de alarmă pentru afecţiuni de sănătate mentală în rândul studenţilor, potrivit unui studiu recent al unor cercetători canadieni citat de UPI.com.
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Jumătate din adolescenţii americani se declară dependenţi de telefoanele mobile (sondaj) Jumătate din adolescenţii americani se simt ''dependenţi" de dispozitivele lor mobile, conform unui sondaj efectuat de compania non-profit Common Sense Media, citat de fortune.com.
SUA: Consumul de canabis s-a dublat într-un deceniu Consumul de canabis s-a dublat în Statele Unite ale Americii într-un interval de un deceniu, în prezent trei consumatori din zece, adică 7 milioane de persoane, abuzând de acest drog sau având dezvoltată o dependenţă de el, relevă un studiu publicat miercuri în revista medicală americană JAMA Psychiatry...