Cele mai citite
 


Un tânăr reuşeşte să meargă deşi are măduva spinării secţionată
sâmbătă, 21 mai 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un tânăr în vârstă de 25 de ani cu trenul inferior al corpului complet paralizat în urma unui accident care a dus la secţionarea măduvei spinării, în urmă cu 5 ani, este capabil în prezent să stea în picioare şi să meargă din nou graţie unui implant cu un electrostimulator epidural, conform revistei medicale britanice The Lancet, transmite Associated Press.
Acest tratament a început în 2009 şi s-a desfăşurat de-a lungul a 26 de luni, în 170 de şedinţe. După doar câteva zile pacientul Rob Summers a reuşit să stea în picioare fără ajutor. Câteva luni mai târziu a început să-şi mişte degetele de la picioare, apoi să-şi mişte genunchii, încheieturile şi şoldurile, reuşind chiar să meargă câţiva paşi.

"Este un sentiment incredibil. După ce nu m-am putut mişca timp de 4 ani, am ajuns să cred că ceva se poate schimba", a declarat bărbatul originar din Portland, Oregon.

Totuşi, în pofida acestui optimism, Summers încă nu poate sta în picioare atunci când este în afara şedinţelor de terapie, iar stimulatorul electric nu este pornit. În prezent medicii limitează folosirea acestui dispozitiv la câteva ore pe zi.

În ultimii ani, persoane care au suferit accidente în urma cărora măduva spinării a fost doar parţial secţionată şi mai aveau încă un control parţial al membrelor, au experimentat o îmbunătăţire a acestui control prin folosirea unor stimulatoare electrice asupra musculaturii. În acelaşi timp însă, în cazul unei secţionării complete a măduvei, medicina era neputincioasă.

"Acesta nu este un tratament care va duce la vindecare, dar în cazul anumitor pacienţi poate duce la o mai bună funcţionalitate a membrelor paralizate", a explicat Gregoire Courtine, directorul Departamentului de neuroreabilitare experimentală de la Universiattea din Zurich. El a adăugat că deocamdată folosirea acestui electrostimulator nu a dus la îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a pacientului şi a precizat că este nevoie de noi progrese în domeniu până când astfel de efecte pozitive se vor putea face simţite în activităţile zilnice ale unei persoane paralizate.

Stimulatorul electric implantat de medici în măduva spinării lui Rob Summers este folosit de obicei ca un calmant împotriva durerilor foarte puternice şi costă în jur de 20.000 de dolari - extrem de mult pentru a fi accesibil oricui. Medicii care îl tratează pe Summers au luat decizia de a-l implanta mai jos decât normal, la chiar baza vertebrei rupte.

"Acest stimulator emite un semnal general către măduva spinării, făcând posibil mersul sau ridicarea în picioare", explică şi Dr. Susan Harkema, directorul Departamentului de recuperare de la Kentucky Spinal Cord Injury Research Center, din Louisville, coordonatoarea studiului apărut în revista medicală Lancet.

Susan Harkema a recunoscut că a fost surprinsă să constate că pacientul putea să-şi mişte voluntar picioarele. "Acest lucru ne spune că putem accesa circuitul nervos al organismului, ceea ce deschide o cale cu totul nouă de a vindeca în viitor paraliziile", a mai adăugat ea.

În prezent Rob Summers face aproximativ două ore de terapie pe zi şi se declară optimist cu privire la viitorul său. "Scopul meu ultim este să pot să merg şi să alerg din nou. Cred că orice este posibil şi că într-o bună zi voi renunţa la scaunul cu rotile", a declarat el.

"Este vorba de un nivel de recuperare funcţională fără precedent medical la un pacient paraplegic cu leziuni ale măduvei spinării", un domeniu medical în care progresul medicinei este foarte lent, conform mai multor medici specializaţi în recuperare neuronală.

Conform acestora, acest tip de tratament constituie deschiderea unei noi ere în medicină.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nouă tehnologie care transformă gândurile în mişcare pentru paraplegici O nouă tehnologie care permite realizarea unei legături între creier şi un computer, transformând gândurile în mişcare, i-a permis unui tânăr din California care are picioarele paralizate în urma unui accident în care i-a fost secţionată măduva spinării, să meargă din nou, conform unui material publicat...
Un bărbat paralizat a putut merge din nou după un transplant de celule nazale în măduva spinării Un bărbat paralizat a fost capabil să meargă din nou după o terapie de pionierat care a implicat un transplant de celule din cavitatea sa nazală în măduva spinării, relatează BBC şi AFP.
Un bărbat paralizat îşi poate folosi din nou mâinile datorită unei tehnologii moderne O echipă de medici americani a reuşit, pentru prima oară, să facă un bărbat paralizat în urma unei răni la coloana vertebrală să-şi folosească din nou mâinile, datorită unei tehnici care constă în reconectarea nervilor, arată un studiu apărut marţi în Statele Unite şi menţionat de 7sur7.be.
Premieră medicală: Un bărbat paralizat şi-a recuperat mobilitatea mâinii datorită unui microcip (studiu) Un tânăr american de 24 de ani, rămas complet paralizat în urmă cu şase ani din cauza unui accident, a reuşit să-şi mişte mâna şi degetele cu ajutorul unui microcip care i-a fost implantat în creier, informează AFP şi EFE, citând un studiu publicat miercuri în revista ''Nature''.
O nouă tehnică medicală a demonstrat în stadiu experimental un potenţial semnificativ de a reda mobilitatea paraplegicilor O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a dezvoltat o procedură de tratament care ar putea schimba, probabil, viaţa paraplegicilor, informează Washington Post.
Injectarea de celule stem în creier, o nouă metodă de recuperare pentru victimele accidentelor vasculare cerebrale Pacienţii care au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC) şi au rămas ţintuiţi în scaunul cu rotile pot merge din nou după ce primesc un tratament experimental ce constă în injectarea în creier a unei soluţii care conţine celule stem. Pacienţii care fac parte dintr-un mic grup de voluntari pentru...